De-a lungul istoriei, femeia a jucat un rol central în societate mai ales că a asigurat stabilitatea, progresul și dezvoltarea pe termen lung a națiunilor. De aceea, pentru realizările sociale, economice, politice și culturale, s-a stabilit, ca la nivel internațional, să existe o zi care să celebreze contribuțiile tuturor femeilor din lume.
Sărbătorită oficial pentru prima dată pe 19 martie 1911, în Elveția, Austria, Germania și Danemarca, Ziua Femeii a rămas una dintre cele mai importante sărbători ale omenirii, care pe lângă aceste realizări, promovează și egalitatea de gen. Data urma să fie schimbată pe 8 Martie, după un eveniment important pentru femeile din Rusia, în urma căruia obțineau dreptul la vot.
Cum a apărut Ziua Femeii?
Această sărbătoare a apărut în urma Conferinței Internaționale a Femeilor Muncitoare din 1910, organizată la Copenhaga. În cadrul acestui eveniment, Clara Zetkin a propus ideea de a crea o zi menită să omagieze realizările femeilor, propunere care a fost aprobată în unanimitate de cele peste 100 de femei prezente.
Cu toate acestea, există surse care menționează că SUA a sărbătorit Ziua Națională a Femeii, în 1909, pe 28 februarie.
Cum se sărbătorește Ziua Femeii în lume?
Cu toate ca Ziua Femeii are rolul de a omagia realizări importante pentru societate, ea este sărbătorită și de către oamenii obișnuiți care își arată fie afecțiunea, fie aprecierea pentru femeia din viața lor. Obiceiurile din fiecare țară au la bază exprimarea sentimentelor și respectului manifestat față de acestea, care adesea implică oferirea unor buchete de flori.
În Italia, de Ziua Femeii, bărbații obișnuiesc să ofere flori de mimoză, ca gest simbolic pentru iubirea pe care o poartă femeii din viața lor. La polul opus, în China, bărbații își tratează femeia dragă cu surprize speciale, cadouri, flori, arătându-le de fapt dragostea și respectul pe care le poartă față de acestea. De asemenea, în Rusia, Ziua Femeii se sărbătorește vizitând familia și luând masa ori servind șampanie. În plus, bărbații și femeile oferă flori, ciocolată sau alte cadouri plăcute mamelor, soțiilor, bunicilor, surorilor și fiicelor lor.
În India, de exemplu, colegii de clasă/ de muncă sau membrii familiei oferă flori sau mici cadouri pentru a le felicita pe femei. Similar, în România, bărbații dăruiesc bijuterii, felicitări, dulciuri sau flori de 8 Martie pentru a-și exprima recunoștința și afecțiunea față de mame, bunice, iubite/ soții, etc. Cu toate acestea, obiceiul poate fi realizat și de femei pentru persoanele dragi de sex feminin din viața lor.
Pe lângă aspectul istoric, Ziua Femeii marchează momentul în care îți poți exprima sincer aprecierea și respectul față de femeia din viața ta. Indiferent că vorbim de mamă, iubită, colegă sau soră, Ziua Femeii este un prilej minunat pentru a dovedi tot ceea ce înseamnă ea pentru tine.
Astfel, unul dintre cele mai recomandate cadouri sunt florile, care prin culorile și parfumul lor reușesc să le surprindă plăcut pe femei.
Dacă ești în căutarea, unui buchet sau unui aranjament special de flori pentru femeia ta dragă atunci apelează la IMOD Flowers. Vei descoperi aici, acele flori care îți vor exprima emoțiile în moduri în care doar cuvintele nu sunt de ajuns. Personalizate în funcție de dorințele tale și de trăsăturile sărbătoritei, buchetele și aranjamentele create de IMOD Flowers vor impresiona prin explozia de culori și emoții astfel încât cadoul să fie cu adevărat special.