Știai ca peste tot în lume, inclusiv în România, 99% dintre aceia care încep construcția unei case își vor depăși în mod absolut sigur bugetul stabilit inițial?
Probabil că da, pentru că măcar o renovare de locuință tot ai făcut în viața ta și ai văzut pe propriul tău portofel și cont bancar faptul că socoteala de-acasă nu se potrivește aproape niciodată cu aceea din târg.
Cu atât mai mult cu cât ridicarea unei case este o activitate extrem de complexă și cu o durată mare de timp până la finalizarea tuturor lucrărilor.
Proiectul de casă bun, un corect început de drum
Totul pornește de la un proiect de casă corect întocmit și se continuă cu ceea ce se petrece pe parcursul execuției acestuia.
Dacă mai luăm în calcul că și prețurile stabilite inițial pe hârtie pentru materiale și plata meșterilor poate să se schimbe pe parcurs, devenind din ce în ce mai scumpe, nicidecum mai ieftine, lucrurile sunt extrem de complicate.
Este o adevărată artă aceea de a ieși câștigător în confruntarea cu bugetul referitor la construcția unei case de calitate, fără ca să ajungi ca să ai depășiri de buget de mii sau zeci de mii de euro care, în cazul cel mai dramatic, te pot face chiar să oprești lucrările, ceea ce va conduce în viitor la cheltuieli și mai mari. Plus o imensă dezamăgire.
Nu te vei putea descurca nici în 2020 dacă nu vei lucra cu profesioniști adevărați, care să îți dea cele mai bune sfaturi: începând cu dimensiunea și forma terenului, mărimea optimă a casei și geometria acesteia, numărul de camere și băi optim, ce presupune realizarea corectă a unui beci și a unui garaj (din punctul de vedere al costurilor), cum și de unde se obțin autorizațiile necesare, cum se organizează corect șantierul de lucru.
Riscurile depășirii prea mari a bugetului prevăzut pentru casa visurilor tale
Dacă o marjă de depășire a bugetului alocat inițial de 5 – 10% este cât de cât suportabilă, dacă vorbim deja de niște zeci de mii de euro lucrurile se schimbă radical.
Apar certuri tot mai numeroase în familie, iar stresul devine atât de mare încât, la un moment dat, nu doar că locuința în cauză nu se mai finalizează, ci însăși cuplul ajunge de multe ori chiar să se despartă. Se știe doar că în țara noastră, ca și oriunde pe glob, principala cauză de divorț nu este infidelitatea, ci problemele privind banii!
Iar victimele colaterale, copiii, ajung să sufere întreaga viață pentru că părinții lor au decis cândva, de multe ori cu mult entuziasm, că vor să își construiască o casă ca-n povești pentru familia lor, unde să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți.
După proiect, fii atent ce constructor alegi!
Orice s-ar spune, cea mai importantă etapă în edificarea unei case de la zero, după proiect, este alegerea constructorului potrivit.
Trebuie spus de la bun început că el nu poate fi ales la întâmplare, ci luând în considerare mai mulți factori:
– experiența pe care o are în branșa construcțiilor de locuințe particulare;
– vizionarea unor proiecte de case pe care le-a realizat, transformând visele celor ce l-au angajat în realitate;
– echipa care va lucra la construcția casei, mai exact stabilitatea meșterilor și numărul cât mai mic de zilieri;
– recomandările făcute de alți clienți mulțumiți de calitatea lucrărilor executate de către respectivul constructor;
– dacă există conexiune între potențialul client și constructor.
Din fericire acum, cu ajutorul internetului, lucrurile sunt mai simple decât în trecut și chiar și ridicarea unei locuințe poate să fie gestionată de proprietar pe toate aspectele sale mult mai bine decât odinioară.