Imi place foarte tare untul, insa cel din comert este destul de scump si adesea dezamagitor in privinta calitatii. De cand am descoperit, insa, ca il pot pregati in casa, diminetile mele sunt mai vesele si mai gustoase. Tot ce trebuie sa faci este sa investesti intr-o smantana de calitate (cu un procent mare de grasime – de cel putin 20%); ideal ar fi sa gasesti smantana direct de la micii producatori, insa si cea din supermarket poate functiona la fel de bine pentru aceasta reteta.
Unt de casa – cum se prepara
Ai nevoie de 1 kilogram de smantana pentru aproximativ 400-450 de grame de unt (in functie de cat de grasa e smantana pe care o folosesti).
Cele mai citite articole
Tot ce trebuie sa faci este sa racesti bine un bol si paletele de la mixer si apoi sa pui smantana in bol si sa o mixezi la viteza medie. La inceput va deveni spumoasa si va capata consistenta de frisca, insa continua sa o bati si in curand va incepe sa se separe. Cand untul s-a solidificat si s-a lipit de paletele mixerului, iar zerul s-a lasat pe fundul bolului, e timpul sa muti untul intr-o strecuratoare. Lasa-l sa se scurga bine, apoi framanta-l cu mana sau cu spatula pana ce nu mai curge lichid din el. Daca vrei sa il aromatizezi cu usturoi, cu ierburi sau cu orice alte condimente, acum e momentul sa le adaugi. Tot acum poti sa pui si sare, daca doresti.
Muta untul pe o hartie de copt, modeleaza-l intr-un dreptunghi, impacheteaza-l si baga-l la frigider, unde se va pastra pentru maxim o saptamana.
Pofta buna si dimineti frumoase si aromate!