Șoferii trebuie să știe că pentru a afla informații despre serviciile de reparații turbosuflante de cea mai bună calitate, mai ales în condițiile actuale de pandemie (când vor să cunoască aceste lucruri online) este obligatoriu să știe codul turbosuflantei mașinii pe care o dețin.
De ce este important acest cod? Pur și simplu pentru fabricanții de sisteme turbo modifică unele elemente ale turbosuflantelor, de la un model de motor la altul. Nu fac acest lucru din amuzament, ca să zăpăcească deținătorii de mașini cu turbosuflante, ci pentru că producătorii diferitelor modele de autovehicule le-o cer.
În aceste condiții este de la sine înțeles faptul că orice valoare greșită conduce în mod automat și la informații eronate cauzate pur și simplu nu din neștiința specialistului ce le furnizează, ci de menționarea falsă a codului turbosuflantei auto.
Mai mult decât atât, orice conducător auto care se respectă ar trebui ca să știe următoarele elemente:
- codul original al sistemului turbo pe care îl deține;
- marca și tipul de motor pe care aceasta este instalată;
- capacitatea cilindrică;
- puterea;
- anul fabricației.
Unde se găsește codul turbosuflantei?
Informațiile despre codurile turbosuflantelor se regăsesc inscripționate pe plăcuțe metalice fixate pe turbosuflante sau, în unele cazuri, chiar gravate pe carcasa compresorului (în raport de fiecare producător).
Principalele cauze ale defecțiunii turbosuflantei auto sunt:
- existența corpurilor străine în partea de admisie sau evacuare;
- lipsa de ungere sau lubrifierea insuficientă;
- calitatea uleiului utilizat;
- suprasaturarea turbosuflantei;
- temperatura prea ridicată a gazelor de evacuare.
La fel ca orice element al mașinii și turbosuflanta are o durată de viață limitată. Dacă mașina a parcurs deja peste 100.000 de km, este bine să se facă o diagnoză a sistemului turbo, deoarece este posibil ca turbosuflanta să fie reparată sau chiar înlocuită dacă a ajuns într-un punct în care în mai poate să fie salvată.
Crăpăturile și sigiliile slabe: o fisură sau o etanșare defectuoasă conduc la pierderi de gaze, turbosuflanta nu le mai poate împinge înapoi în cilindri.
Calitatea slabă a uleiului folosit de către șofer sau chiar lipsa schimbării uleiului la timp, poate conduce la formarea unor depuneri de impurități care intră în turbosuflantă și pot o defecta.
Stilul de șofat influențează de asemenea sistemul turbo. Condusul îndelungat sau foarte agresiv al mașinii (suprasolicitarea autovehiculului) pot produce efecte nedorite și turbinei instalate pe mașină.
Evident, înainte de a trece la reparația propriu-zisă a sistemului turbo, este nevoie de o diagnosticare atentă a acestuia.
Dar, chiar mai înainte de acest pas, cu siguranță este nevoie ca șoferul ce consideră că este o problemă la turbosuflanta mașinii sale să aibă o atitudine proactivă constând în anumite acțiuni concrete:
- să se asigure, în limita cunoștințelor sale tehnice pe care le are, că există într-adevăr o posibilă defectare a sistemului turbo;
- dacă o duce demontată la firma specializată în reparații turbo, să împacheteze sistemul cu materiale de protecție care nu agraveze problemele pe care le are.
Pentru a prelungi durata de viata a unui sistem auto turbo: sfaturi utile
- este bine ca șoferul să schimbe uleiul de motor în mod regulat și să se asigure că este lipsit de contaminanți; cel mai bine este a se folosi un ulei recomandat de producător;
- trebuie folosit un filtru de aer de calitate și să se păstreze pe cât posibil curat dacă este reutilizabil;
- să se evite supraîncălzirea motorului;
- să se evite accelerarea bruscă până la o viteza mare;
- să se evite turarea excesivă a motorului;
- să se curățe intercoolerul când este necesar.