Expertii te sfatuiesc cum sa mentii echilibrul intre dorintele celor mici si jucariile potrivite.
Educatia copiilor incepe inca de la cele mai fragede varste, iar orice parinte responsabil acorda o atentie deosebita acestui aspect, indiferent de situatie. Fiind nevoie ca micutii sa inceapa sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, de coordonare, gandire si chiar de creativitatea, jucariile sunt cele mai importante instrumente care contribuie la evolutia lor din acest punct de vedere.
Chiar daca, nu demult, puteau fi achizitionate doar anumite tipuri de jucarii pentru copii, care, insa, nu atingeau toate interesele de dezvoltare a capacitatilor celor mici, astazi exista pe piata o gama foarte larga si variata.
Atunci cand achizitioneaza o jucarie, cel mai important este ca micutului sa ii placa ce i-a ales parintele. Asadar, alegerea trebuie facuta in functie de preferintele copilului, dar si de interesele din punctul de vedere al aptitudinilor care urmeaza sa fie dezvoltate.
Cele mai citite articole
In primul rand, alegerea jucariilor trebuie facuta astfel incat acestea sa nu reprezinte niciun pericol. Este esential ca, inainte sa o cumpere, parintii sa consulte eticheta acesteia si sa ia la cunostinta care ar putea fi accidentele ce pot avea loc. In cazul in care nu exista riscuri sa se intample evenimente neplacute, jucaria poate fi considerate potrivita din acest punct de vedere. De asemenea, daca exista mai multi copii cu varste diferite, este necesar ca pentru fiecare sa se achizitioneze cate o jucarie potrivita pentru nivelul sau de dezvoltare, una singura pentru toti nefiind de ajuns.
Spre exemplu, la RiciPici pot fi gasite jucarii potrivite pentru orice varsta, create cu atentie, pentru a stimula activitatea mintala a copiilor, precum si simturile sau alte aptitudini. Astfel, exista jucarii precum: Circuit cu trenulet din lemn electric muzical, Bucatarie din lemn Iepurila, Jucarie stand mobil cu inghetata, Joc labirint din lemn, Buffy Mandala si multe altele.
Sunt deosebit de importante si jucariile care au capacitatea de stimula la un nivel ridicat creativitatea si imaginatia copiilor. Acestea pot fi concretizate in jocuri care le pun la contributie gandirea logica, astfel dezvoltandu-se inteligenta si creativitatea acestora. Spre exemplu, in cazul jocurilor de tip puzzle, lego sau alte jocuri interactive, copilul este pus in situatia ca, dintr-o multitudine de piese dezordonate si aranjate fara logica, sa fie capabil sa le aranjeze si sa le ordoneze pentru a crea un obiect. Antrenarea zi de zi a capacitatii de gandire prin intermediul jocurilor de acest gen ii ofera copilului incredere in el in momentul in care indeplineste cerinta jocului si, astfel, va reusi, cu timpul, sa poata lua unele decizii singur.
Asadar, este esential ca parintii sa inteleaga ca alegerea jucariilor pentru copiii lor nu este o activitate ce poate fi neglijata. Obiectele cu care interactioneaza zilnic micutii devin cei mai buni prieteni ai lor, de aceea orice jucarie trebuie aleasa in functie de dorintele si de inclinatiile lui, dar si de varsta acestuia. In felul acesta, cei mici vor urma directia dorita in educatia lor.