Progresul tehnologic în societatea actuală a atins niveluri fără precedent. În urmă cu 31 de ani, World Wide Web nici măcar nu exista, în timp ce smartphone-urile așa cum le cunoaștem astăzi abia există de un deceniu. Acum, un instrument și mai sofisticat se află în prima linie a schimbării modului în care trăim – Inteligența artificială (AI).
Specialiștii în domeniul inteligenței artificiale prezic că aproximativ 70% dintre companii vor adopta o formă de AI până în 2030 și că țările care sunt capabile să se stabilească ca lideri AI ar putea capta cu 20 până la 25% mai multe beneficii economice decât nivelurile actuale. În ultimii ani, o anumită utilizare a AI a devenit un punct ce pare să schimbe piața muncii – utilizarea inteligenței artificiale în recrutarea forței de muncă.
Firmele din România pot deja testa avantajele inteligenței artificiale în recrutarea celor mai buni angajați de pe piața muncii grație Talent Retain.
Iată câteva moduri în care AI se aplică în recrutarea angajaților:
1.Scanarea fără probleme a CV-urilor relevante
Primul și cel mai important rol pe care Inteligența Artificială (AI) îl joacă în procesul de recrutare este de a ajuta companiile să automatizeze scanarea CV-urilor. Într-o abordare tradițională, recrutorii trebuie să dedice mult timp urmăririi solicitanților, folosind diferite cuvinte cheie. Toate aceste căutări sunt simplificate prin tehnologia AI.
Inteligența artificială permite echipei de la resurse umane să devină consultanți în recrutare digitală pentru a accelera procesul de selecție. AI se poate concentra pe prioritizarea celor mai bune CV-uri pentru a continua în continuare cu recrutarea.
Gândiți-vă cât timp poate câștiga cel de la HR grație inteligenței artificiale care ajunge să selecteze doar cele mi relevante CV-uri. În acest sens, Talent Retain anunță că va semna un parteneriat cu cei de la eJobs – liderul industriei HR din România.
Conform sondajelor, la nivel internațional 96% dintre managerii de resurse umane consideră că AI are un potențial mare de a ajuta la selectarea corectă a talentelor.55% dintre manageri spun că AI va deveni o parte obișnuită a procesului de recrutare în următorii cinci ani.
Automatizarea în ceea ce privește recrutarea a permis departamentului de resurse umane să economisească 14 ore pe săptămână.65% dintre managerii de resurse umane nu văd inteligența artificială ca o amenințare la locul de muncă.
2. Utilizarea unui robot pentru intervievarea candidaților
Aceasta poate fi considerată una dintre cele mai inovatoare tehnici în care puteți implementa un robot de interviu pentru a angaja cel mai bun candidat. Această tehnologie avansată implică o combinație de analize de interviu și procesare a limbajului natural (NLP). Robotul preia toate sarcinile obositoare, consumatoare de timp, repetitive, din procesul de căutare și selecție, va intervieva candidații și va trimite cei mai buni candidați la angajator. Prin robotizarea acestor sarcini, procesul de recrutare accelerează și facilitează disputa pe talente.
Un astfel de robot ajută la analiza trăsăturilor și abilităților de personalitate ale candidatului. De fapt, acest robot avansat poate realiza interviul fără prejudecăți.
Dar trebuie să luați în considerare faptul că potențialul robotului depinde de datele care i-au fost introduse vizavi de tipologia candidaților.
3. Ajută la examinarea caracterului candidatului
Munca la distanță a câștigat popularitate în ultimii ani, iar organizațiile caută întotdeauna să angajeze candidați de încredere în acest scop. Acum, aici este locul în care instrumentele de inteligență artificială vă pot ajuta foarte mult, mai ales dacă angajați persoane la distanță.
Este greu de crezut, dar AI poate ajuta la evaluarea onestității și eticii candidatului pentru a stabili dacă sunt potriviți pentru slujbă. Organizația poate examina candidații de încredere și poate distribui forța de muncă în consecință. De fapt, această funcționalitate AI s-a dovedit a fi un avantaj pentru aplicațiile la cerere precum Uber, Zomato și așa mai departe.