Trecerea la ora de iarna nu pare un mare eveniment in sine, dar, totusi, aceasta mica schimbare ne poate perturba ritmul circadian si stilul de viata. Deci, cum te pregatesti pentru schimbarea orei si cum te adaptezi mai usor?
De ce trecem de la ora de vara la cea de iarna?
Schimbarea orei, adica trecerea de la ora de vara la cea de iarna si invers, se produce dintr-un motiv foarte simplu: reducerea nevoii de iluminat artificial. Ideea, potrivit autoritatilor europene, este de a potrivi mai bine programul persoanelor active cu orele in care ne bucuram de lumina naturala pe timp de iarna. Totusi, chiar si in contextul in care incercam sa avem mai multa grija de mediul inconjurator, statisticile arata ca omul modern este mai activ la sfarsitul zilei decat dimineata devreme, deci multi se intreaba daca aceasta masura mai este cu adevarat utila.
Fie ca ne bucuram sau nu de aceasta schimbare, trebuie sa recunoastem ca ea are consecinte semnificative asupra ritmului nostru cotidian. Ritmul nostru biologic poate fi perturbat si poate avea nevoie de timp pentru a-si recapata echilibrul. Cu toate acestea, trecerea la ora de iarna este mai fireasca, pentru multi dintre noi, decat trecerea la ora de vara, deoarece corpul nostru se adapteaza mai usor la o ora suplimentara de somn. Totusi, chiar si in cazul trecerii la ora de iarna, specialistii sunt de parere ca organismul are nevoie in medie de opt zile pentru a se adapta. Iata ce poti face pentru a facilita acest proces.
Respecta-ti ora de culcare si cea de trezire
Pentru a te bucura de un somn odihnitor, dar si pentru a fi dinamic pe tot parcursul zilei, este important sa respecti un program. Acest lucru implica sa mergi la culcare si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora. În acest fel, organismul tau isi va regla ritmul circadian, adica alternanta dintre somn si starea de veghe. Odata cu trecerea la ora de iarna, este cu atat mai important sa respecti acest program, chiar daca este posibil sa ti se faca somn mai devreme, potrivit ceasului. Daca observi ca amanarea momentului in care te bagi in pat iti creeaza probleme cu somnul si crezi ca risti sa ai parte de insomnii, capsulele cu melatonina pot fi de mare ajutor.
Bucura-te cat mai mult de lumina naturala
Chiar daca toamna si iarna nu sunt intotdeauna generoase la acest capitol, incearca sa profiti de orice zi insorita ca sa stai cel putin 15-20 de minute afara. O plimbare in parc sau prin oras poate face minuni pentru starea ta de spirit, dar si pentru calitatea somnului.
În special dimineata, daca nu te trezesti odihnit, fa-ti un obicei din a face putina miscare in aer liber. Nu este nevoie sa iesi sa alergi cinci kilometri, poti alege sa iesi din casa cu zece minute mai devreme si sa iei autobuzul sau metroul de la statia urmatoare, ca sa te plimbi putin si sa te bucuri de lumina naturala.
Atentie la consumul de cafeina
Cele mai citite articole
Pe masura ce zilele se micsoreaza si temperaturile scad, este posibil sa te simti mai obosit decat de obicei. Acest lucru se poate intampla din cauza unei lipse de expunere la lumina naturala sau a unei tulburari afective sezoniere. Trecerea la ora de iarna poate agrava aceasta stare de apatie si poate intensifica senzatia aproape constanta de somnolenta.
Chiar daca remediul la indemana pare a fi cafeaua, incearca sa nu consumi mai mult de doua cesti pe zi. Ultima cafea ar trebui bauta inainte de ora 15.00, astfel incat sa te asiguri ca nu iti va perturba ritmul circadian.
Daca starea ta de apatie se prelungeste, nu ezita sa consulti medicul de famile. Acesta iti poate recomanda un set de analize si suplimente alimentare care sa trateze eventualele carente de vitamine si minerale. Este posibil sa-ti recapeti vitalitatea urmand acest tratament si adoptand un stil de viata mai disciplinat, care sa includa o dieta echilibrata si miscare.
Ridica-te din pat imediat dupa ce te-ai trezit
Oricat de greu ti-ar fi, ridica-te din pat imediat ce te-ai trezit. Faimoasele cinci minute in plus pe care vrei sa le mai petreci in pat nu-ti fac niciun bine. În primul rand este posibil sa adormi din nou si sa te trezesti peste zece sau 15 minute intr-o stare si mai proasta sau chiar mai agitat, cu teama ca esti in intarziere. În al doilea rand, cateva minute de somn in plus nu vor face o mare diferenta daca nu ai dormit bine sau nu ai avut un somn odihnitor. Ideea este sa iti faci un program astfel incat sa poti dormi sapte sau opt ore. Şi nu in ultimul rand, risti sa-ti perturbi si mai mult ritmul circadian, ceea ce nu va ajuta la o adaptare mai usoara la ora de iarna.
Asadar, in ceea ce priveste adaptarea la ora de iarna, disciplina este cuvantul cheie. Respectand programul de somn si adoptand cateva practici ce tin de un stil de viata echilibrat, vei trece mai usor peste aceasta schimbare!
Sursa foto: Pexels.com