Home Viata sanatoasa Tratament pentru acnee in timpul sarcinii

Tratament pentru acnee in timpul sarcinii

by Dinu Alexandra

In ciuda zvonurilor pe care le-ai auzit si care spun ca sarcina iti va face tenul minunat, in realitate acneea e atat de comuna in aceasta perioada, incat aproximativ una din doua femei se va lupta cu ea pe parcursul lunilor de graviditate. E adevarat, exista si femei care au remarcat o imbunatatire a aspectului pielii in timpul sarcinii. Daca, insa, nu te numeri printre norocoase, iata ce trebuie sa stii despre acneea in timpul sarcinii: De ce acnee in timpul sarcinii?

Principala cauza a aparitiei acneei in timpul sarcinii este modificarea nivelului de hormoni din organism. Nivelul crescut de progesteron determina pielea sa secrete mai mult sebum, ceea ce duce la aparitia cosurilor.

O alta cauza importanta este reprezentata de retinerea de fluide in organism pe parcursul sarcinii. Aceste fluide contin multe toxine care in cele din urma vor fi eliminate (si) prin piele si vor cauza inflamatii.

De ce doar unele femei insarcinate sufera de acnee?

La fel ca toate celelalte simptome din timpul sarcinii, si acneea apare doar la anumite femei, iar la altele nu. Riscul sa ai acnee pe perioada graviditatii este mai mare daca te-ai confruntat cu aceasta problema in adolescenta si / sau daca iti apar cosuri in mod normal in preajma ciclului menstrual. Ce mai trebuie sa stii este ca, daca ai trecut cu bine de primul trimestru, sansele sa te mai confrunti cu acnee mai tarziu sunt foarte reduse.

Cum putem preveni si trata acneea fara efecte negative asupra bebelusului?

Daca te confrunti cu aceasta problema, cel mai neinspirat lucru ar fi sa dai fuga la farmacie si sa cumperi primul produs pentru tratarea acneei. Cele mai multe dintre tratamentele impotriva acneei – fie ca vorbim de pastile, lotiuni sau creme – sunt interzise gravidelor din cauza ca pot afecta buna dezvoltare a bebelusului. Asadar, daca esti insarcinata si observi o deteriorare a aspectului pielii, mergi la medic, mentioneaza-i faptul ca esti gravida si cere-i sa-ti prescrie un tratament sigur pentru tine si bebelusul tau. Daca acneea nu este foarte grava, de cele mai multe ori medicul iti va recomanda sa ai rabdare pentru ca lucrurile se vor rezolva de la sine.

Pana atunci, insa, iata ce poti face pentru a-ti ajuta tenul sa lupte impotriva inflamatiilor: – curata-ti tenul de doua ori pe zi folosind un sapun bland (sau o spuma de curatare), fie destinat tenului sensibil, fie unul creat special pentru ten gras; – curata-ti fata bine, insa nu exagera! Daca o clatesti in exces nu faci decat sa determini glandele sebacee sa secrete si mai mult sebum; – nu iti sterge fata cu un prosop aspru, chiar daca dupa aceasta operatiune iti simti tenul mai fin; in realitate, nu faci decat sa iriti tenul; – renunta la cremele grase!

Foloseste, in schimb, o crema hidratanta destinata tenului gras; – daca folosesti machiaj si in special fond de ten, asigura-te ca are o textura usoara, bazata pe apa, si o formula care nu iti incarca porii; – spala-ti parul de fiecare data cand observi ca s-a ingrasat. Altfel risti ca sebumul de pe par sa ajunga pe fata si sa blocheze porii. Daca totusi, nu ai apucat sa iti speli parul intr-o zi, leaga-l intr-o coada cand te culci pentru a evita sa-ti ajunga pe fata in timpul somnului; – introdu in alimentatia zilnica alimente care contin vitamina A precum laptele, ouale, morcovii, pestele, insa nu recurge la suplimente cu vitamina A fara recomandarea medicului pentru ca excesul poate determina aparitia de malformatii ale fatului; – elimina din alimentatie dulciurile, mancarurile foarte grase si pe cele ultra-procesate; inlocuieste-le cu fructe si legume proaspete; – si daca, in ciuda tututor eforturilor, te confrunti in continuare cu acnee, incearca sa rezisti tentatiei de a le rupe; in doar cateva luni vei scapa complet de ele si nu ai vrea sa iti provoci cicatrici care pot ramane acolo pentru tot restul vietii.

 

You may also like