Susanul este o plantă care face parte din categoria oleaginoaselor, adică plante care produc semințe ce conțin uleiuri. Aceste aspecte sunt transpuse într-o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea putem vorbi nu doar despre utilizări în bucătărie, ci și în domeniul medical. Pentru a profita la maximum de toate avantajele, este important să știi care sunt acestea, dar și ce precauții ar trebui să iei în consumul de susan.
Proprietăți nutriționale ale susanului
Susanul este o plantă extrem de bogată în nutrienți, reprezentând o sursă foarte bună de proteine, vitamine și minerale. Acesta conține antioxidanți precum vitaminele C și E, dar și numeroase vitamine din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6, B9. Susanul conține și o gamă largă de minerale: fier, mangan, zinc, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu. Pe lângă acestea, trebuie să menționăm și alți compuși ce aduc beneficii pentru organism, precum acizii grași esențiali sau fibrele.
Însă, principala proprietate a susanului este cea antioxidantă. Pe lângă vitamine, acesta conține și alte substanțe cu rol antioxidant, acestea purtând numele de lignani. Așadar, putem vorbi despre o bună acțiune împotriva stresului oxidativ și deteriorării celulare cauzată de radicalii liberi.
Beneficiile consumului de susan pentru sănătate
Cele mai citite articole
Dacă valorile nutriționale impresionante ale susanului nu au fost suficiente să te convingă să îl incluzi în dieta ta, atunci poate te va ajuta o listă a unor beneficii mai clare. În primul rând, acest aliment conține fibre, ceea ce înseamnă că poate îmbunătăți tranzitul intestinal și poate susține sănătatea digestiei. Fibrele sunt benefice și în cazul persoanelor care suferă de diabet, așadar semințele de susan pot contribui și la o reducere a glicemiei.
Apoi, conținutul de lignani și de grăsimi nesaturate contribuie la sănătatea inimii și a vaselor de sânge prin scăderea nivelurilor de trigliceride și colesterol LDL, prevenind acumularea acestuia pe pereții vaselor. Susanul are un conținut ridicat de minerale, dintre care multe ajută la păstrarea sănătății sistemului osos. Toți acești nutrienți, precum și vitaminele și compușii antioxidanți ajută și la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea sa optimă. Nu în ultimul rând, specialiștii au descoperit și o serie de efecte asupra simptomelor neplăcute asociate cu menopauza.
Efecte adverse și precauții la consumul de susan
În ciuda efectelor grozave pe care le are asupra sănătății, va trebui să ai grijă la câteva aspecte legate de consumul de susan. Acest aliment are un puternic potențial alergenic, ceea ce înseamnă că anumite persoane se pot confrunta cu reacții alergice ce pot varia ca intensitate. Pot apărea chiar și manifestări severe, ce pot pune viața în pericol, așa că ar trebui evitat susanul de către persoanele cu alergii la nuci și semințe sau care prezintă anumite intoleranțe.
Există și riscul ca susanul să interacționeze cu anumite medicamente recomandate în tratarea hipertensiunii sau diabetului. Așadar, dacă te confrunți cu astfel de probleme, ar trebui să discuți cu un specialist înainte de a include alimentul în dieta ta. De asemenea, susanul poate avea un impact asupra absorbției calciului și a altor minerale, din cauza prezenței unor substanțe în compoziția sa (oxalați).
Susanul este o sursă excelentă de nutrienți esențiali și oferă o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. În ciuda acestora, ar trebui să fii precaut cu privire la consum, în special dacă te confrunți cu anumite afecțiuni mai serioase. Nu uita să discuți cu un specialist despre ce alimente poți consuma în siguranță.