Home Utile Tot ceea ce trebuie sa stii despre pompele de suprafata

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pompele de suprafata

by GetLokal.ro

In cazul in care este nevoie de alimentarea cu apa a gospodariei sau a unui loc de consum, iar sursa de apa este reprezentata de puturile sau rezervoarele de mica adancime, cea mai la indemana solutie o reprezinta pompele de suprafata. Acestea sunt montate exact deasupra putului sau a rezervorului. 

Cum functioneaza pompele de suprafata?

Principiul de functionare al acestor pompe este aspirarea apei din putul respectiv. Ca urmare a faptului ca procesul care pune in miscare apa in cazul pompelor de suprafata este aspiratia, intreaga sarcina in cazul acestor pompe de apa este indeplinita de presiunea atmosferica. Pompa de apa de suprafata functioneaza pe baza unui motor electric care pune in miscare un rotor. Exista de asemenea si pompe de suprafata centrifuge.

Apa este miscata de rotorul pompei de la sursa de apa prin intermediul unui orificiu ingust sau prin intermediul unui jet. Orificiul respectiv este montat la nivelul carcasei in fata rotorului si acesta determina viteza de miscare a apei. Odata ce apa iese din pompa, se creeaza un vid partial care aspira o cantitate suplimentara de apa din put. Ulterior apa extrasa din put este combinata cu jetul de apa de antrenare si este evacuata prin intermediul instalatiilor sanitare de la punctul de consum la o presiune mare.

Datorita faptului ca pompele de suprafata aspira sau trag apa din put, aceste aparate trebuie sa fie umplute cu apa inainte de a fi puse in functiune. Mai mult, in vederea mentinerii apei in sistemul de pompare si in instalatiile sanitare, dar si pentru a evita curgerea apei inapoi in put, se instaleaza o supapa de sens in conducta care alimenteaza pompa.

Avantajele pompelor de suprafata

Daca pana acum nu ai folosit o pompa de suprafata pentru alimentarea cu apa la locul de consum, atunci trebuie sa stii ca acest tip de pompa de apa ofera mai multe avantaje. Un prim avantaj il reprezinta manevrabilitatea si portabilitatea ridicata. Aceste caracteristici ofera utilizatorilor posibilitatea de a verifica periodic daca pompa functioneaza corespunzator si pot sa intervina daca apar defectiuni.

Un al doilea avantaj al pompelor de suprafata il reprezinta consumul redus de energie. Spre deosebire de alte tipuri de pompe de apa, cele de suprafata sunt foarte avantajoase din acest punct de vedere. Greutatea redusa este un alt atuu al acestor pompe de apa. Datorita greutatii reduse pot fi operate usor. Rezistenta este cu siguranta un avantaj de care oricine trebuie sa tina cont atunci cand vine vorba despre pompele de apa de suprafata. Materialele rezistente asigura ca pompele de apa nu se defecteaza usor, chiar si atunci cand in componenta carcasei se regaseste si plastic.

Tot la avantaje merita a fi amintita functionarea silentioasa, dar si faptul ca vorbim despre echipamente prietenoase cu mediul inconjurator. Nu in ultimul rand costurile reduse de instalare si de operare pot fi considerate avantaje in alegerea pompelor de suprafata pentru alimentarea cu apa. Daca aceste avantaje te-au convins, poti gasi o oferta diversificata de pompe de suprafata pe www.hidropompe.ro.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like