Pierderea dintilor este un fenomen de-a dreptul ingrijorator pentru adulti, fiind si unul dintre motivele care provoaca diminuarea stimei de sine. Teama de a zambi cu toti dintii in fotografii este o situatie generala in care multe persoane se regasesc. Din fericire, implantul dentar vine ca o solutie salvatoare, care rezolva aceasta problema si care contribuie semnificativ la prevenirea unor afectiuni dentare severe. Printre acestea se numara si migrarea dintilor catre locul lasat liber, atrofierea osului, riscul crescut de experimentare a cariilor, durerile articulare sau chiar parodontoza.
In ce consta implantul dentar?
Implantul dentar se prezinta sub forma unui surub realizat din titan, care are scopul de a inlocui dintele lipsa, fiind aplicat chiar pe arcada dentara. Deasupra, coroana dintelui se cimenteaza, ceea ce inseamna ca va dobandi din calitatile unui dinte natural. Pe langa aspectul estetic obtinut, implantul dentar mai poate sa capete si din comportamentul unui dinte natural, fiind nevoie sa fie protejat ca atare.
Exista contraindicatii in aplicarea implantului dentar?
La fel ca la orice interventie medicala, exista cateva contraindicatii si in ceea ce priveste aplicarea implantului dentar, printre care se numara si:
- pacienti care sufera de boli cronice, cum ar fi bolile oaselor, sangelui, diabet;
- daca medicul dentist observa ca osul in care urmeaza sa fie inserat implantul nu este suficient de mare, interventia nu mai poate avea loc;
- istoric medical nepotrivit cu cerintele medicului dentist.
Inainte ca o astfel de procedura sa fie pusa in aplicare, este importanta realizarea unei consultatii de specialitate, in care medicul si pacientul sa discute deschis despre implant si despre gradul sau de succes.
Este o procedura dureroasa?
Multi pacienti se intreaba daca procedura de aplicare a implantului dentar este dureroasa sau nu. Din fericire, datorita anesteziei folosite, pacientul nu va simti niciun disconfort. Exista, totusi, posibilitatea ca dupa interventie, cand efectul anesteziei dispare, sa se confrunte cu dureri, pe care le poate tine in frau cu medicamente recomandate chiar de medicul dentist. Durerile resimtite sunt temporare, iar lucrarea are capacitatea de a rezista toata viata daca este intretinuta in mod adecvat.
Astfel, implantul dentar a ajuns sa se numere printre preferintele tuturor personelor care se confrunta cu dinti sau masele lipsa, pentru a se putea bucura din nou de o structura dentara completa si sanatoasa. Cei care vor sa faca o astfel de schimbare in viata lor pot tine cont de informatiile mentionate anterior in articol, dar, cel mai important, trebuie sa fie consultati de un medic specialist.