Din punct de vedere biologic, fiecare dintre noi ne nastem cu anumite particularitati. Trebuie sa existe ceva ce ne diferentiaza de ceilalti. Acest ceva ne face sa fim speciali. Uneori, particularitatea se observa la nivelul pielii – o culoare mai inchisa, pistrui sau semne de nastere. Alteori poate la membre, par sau fata. Iar unul dintre lucrurile care se observa in primele luni de la nastere este strabismul.
Strabismul se refera la incapacitatea ochilor de a privi in aceeasi directie in acelasi timp. De multe ori unul dintre ochi priveste inainte, iar celalalt spre interior sau exterior. Dar se mai poate intampla ca ochiul cu afectiunea sa priveasca in sus sau in jos in timp ce ochiul sanatos priveste inainte.
3 lucruri important de retinut in cazul strabismului
· Cand sa mergi la medic – daca observi la copil faptul ca „ii fuge ochiul”, asa cum se spune popular, tot timpul atunci acesta ar fi un semn de ingrijorare. Pentru a stabili diagnosticul de strabism la bebelusi trebuie sa treaca cel putin 3 luni de la nasterea sa. Asta deoarece pana la aceasta varsta fuga ochiului este un lucru des intalnit si nu este o cauza de ingrijorare. De asemenea, un alt semn ca ar trebui sa ii faci o vizita medicului oftalmolog este acela ca al tau copil intoarce tot capul, si tot timpul, pentru a privi intr-o anumita directie in care, in mod normal, ar putea sa priveasca doar cu ochii. Totodata, copilul cu strabism poate inchide un ochi atunci cand priveste diverse lucruri.
Daca stii ca si tu sau partenerul / partenera de viata ati suferit de strabism, atunci ar trebuie sa iei in considerare un consult oftalmologic al copilului la trei – patru luni de la nasterea lui la Infosan.ro
· Cele mai frecvente tratamente – printre metodele de corectare a strabismului se numara ochelarii. Acestia sunt recomandati numai in cazul in care cauza strabismului este o problema de vedere la distanta. Mai sunt eficiente exercitiile pentru ochi care ajuta foarte mult muschii care controleaza miscarile oculare. In urma unor exercitii recomandate de medic, ochii ar putea sa „reinvete” sa lucreze impreuna. In cazuri grave este necesara interventia chirurgicala. Dar acest lucru il decide numai medicul. Interventia consta intr-o oarecare repozitionare a muschilor ce controleaza miscarile oculare astfel incat ochii sa se alinieze corect.
· Probleme care pot aparea daca strabismul nu este tratat la timp – in primul rand este crucial a nu se ignora strabismul care apare dupa varsta de 3 luni. Problemele cu care se poate confrunta copilul impiedica dezvoltarea normala a vederii. Acesta poate ramane permanent cu o vedere blurata sau dubla. In acelasi timp, mai poate aparea sindromul ochiului lenes. Acest lucru inseamna ca la un moment dat creierul incepe sa ignore semnalele care provin de la ochiul afectat de strabism si astfel copilul nu va avea o vedere normala. Toate acestea, peste care se adauga aspectul fizic total lipsit de simetrie, vor face loc rusinii profunde, iar stima de sine si increderea in sine pot scadea considerabil. Oricare dintre aceste probleme pot deveni permanente daca nu sunt tratate la o varsta frageda.
In concluzie, strabismul este o afectiune serioasa ce nu trebuie ignorata. Bebelusul, si mai apoi copilul de 3-4-5 ani, va avea sanse foarte mari de recuperare completa daca tratamentul intervine inca din perioada dezvoltarii. Asadar, fii atent la semnele pe care ti le poate transmite copilul cum ca ar putea exista aceasta afectiune si trateaz-o la timp. Ii vei putea oferi o vedere si o viata normala.
Sursa foto: pixabay.com