Dacă vă interesează designul interior sau sunteți pe cale să vă redecorați casa, nu puteți să nu fiți impresionat de cât de mulți designeri mizează pe stilul scandinav de amenajare a interiorului.
Ce presupune acest stil?
De fapt, este o întreagă mișcare în domeniul designului care a influențat totul, de la arhitectură, electronică, design de produs până la designul interior al locuințelor.
Mișcarea s-a născut la începutul secolului al XX-lea în țările scandinave – Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda și Danemarca și, la scurt timp după aceea, a devenit populară în întreaga lume și continuă să fie foarte îndrăgită și astăzi.
Sursă imagine: pixabay.com
De ce este atât de popular și răspândit?
Designul scandinav combină liniile curate și o estetică minimalistă cu măiestria tradițională și elementele multifuncționale.
Este un stil versatil care folosește materiale naturale, este simplu în execuție, dar în același timp este extrem de cald, luminos și mai ales funcțional.
Cum vă puteți amenaja casa în stil scandinav?
“Introduceți” mai multă lumină naturală
Deoarece își are originea în țările nordice, unde lumina naturală a soarelui nu este niciodată suficientă, aceasta a devenit esențială pentru acest stil.
În acest rând de gânduri, dacă decideți să amenajați casa în stil scandinav, este important nu numai să folosiți culori deschise pentru pereți (alegeți albul, dacă este posibil), dar este o idee bună să aduceți un plus de lumină prin amplasarea câtorva oglinzi scandinave vizavi de ferestre.
Dacă nu este suficient, puteți instala, de asemenea, un sistem de iluminat artificial cu mai multe straturi. În acest caz, însă, este bine să optați pentru corpuri de iluminat practice, funcționale, cu un design minimalist și în culori deschise sau neutre, care să se potrivească stilului pe care îl creați.
Optați pentru mobilier funcțional, cu forme simple
Mobilierul în stil scandinav este de obicei fabricat din lemn natural (fag, frasin sau pin) și are forme funcționale și geometrice.
O caracteristică foarte comună a mobilierului în acest stil sunt picioarele din lemn. Măsuțe pentru cafea, canapele, comode, dulapuri, fotolii, lămpi și (în mod ciudat ciudat) oglinzi scandinave elegante, toate pot fi găsite cu astfel de picioare.
Mobilierul tapițat este cel mai adesea tapițat în bumbac, piele, piele de căprioară sau in, iar culorile sunt alb, gri, bej sau culori pastelate – roz, mentă sau albastru deschis.
Deoarece acest stil este conceput pentru a oferi confort, comoditate și a reda vestita senzație de „Hugga”, se permite combinația pieselor de mobilier mai vechi cu nou.
Așadar, fiți îndrăzneți și combinați mobilierul într-un mod care să vă facă să vă simțiți cât mai confortabil și mai acasă.
Nu economisiți din verdeață
Designul scandinav pune accentul nu numai pe simplitatea mobilierului, ci și pe armonia cu natura. Altfel spus, dacă ați decis să amenajați locuința în stil scandinav, este o idee bună să optați pentru multă verdeață.
În acest scop, plantele verzi în ghiveci vor face o treabă excelentă, deoarece nu numai că vor face ca încăperile să se simtă mai confortabile, dar vor purifica și aerul.
Sursă imagine: pixabay.com
Adăugați și accesorii în stil scandinav
Cu toate că stilul este mai simplu, acest lucru nu înseamnă că trebuie să lăsați locuința fără decorațiuni, din contra. Singurul lucru după care ar trebui să vă ghidați este conceptul de simplitate, ceea ce va însemna să nu „explodați” cu decorațiuni prea evidente sau opulente.
Mizați pe combinația negru-alb, deoarece această combinație de culori se consideră a fi de bază pentru designul scandinav și se folosește ca un element principal pentru accesorii și mobilier decorativ.
De exemplu, este o idee excelentă să agățați pe pereți fotografii alb-negru, desene în cărbune sau tablouri cu imprimeuri alb-negru. Sau decorați canapeaua cu perne moi albe și negre sau cu pături de lână pufoase.
Stilul scandinav tratează, de asemenea, corpurile de iluminat, micile obiecte de decor, cum ar fi sfeșnicele pentru lumânări, ceainicele, vazele și oglinzile scandinave ca pe niște opere de artă, așa că puteți folosi accesorii similare și pentru decorare.