Home Viata sanatoasa Stil de viață sănătos: când se recomandă angiografia coronariană

Stil de viață sănătos: când se recomandă angiografia coronariană

by GetLokal.ro

Când vine vorba de evaluarea sănătății inimii, există mai multe investigații cu ajutorul cărora se poate stabili un diagnostic și un plan de tratament. Una dintre aceste investigații este angiografia coronariană sau coronarografia, o procedură minim invazivă ce permite examinarea arterelor coronare, adică a acelor vase de sânge care alimentează inima cu oxigen. În acest articol îți vom explica ce presupune o astfel de procedură și, cel mai important, când este indicată efectuarea sa.

Ce este angiografia coronariană?

Angiografia coronariană este o investigația care utilizează razele X pentru a obține imagini detaliate ale arterelor coronare și a stabili dacă există blocaje sau alți factori care pot contribui la dezvoltarea unei boli cardiace. Pentru a depista cu ușurință eventualele probleme, medicul care efectuează procedura va introduce și va ghida până la nivelul arterelor coronare un tub subțire, lung și flexibil numit cateter, prin care va injecta apoi o substanță de contrast care va evidenția orice anomalie.

Coronarografia permite, de exemplu, identificarea obstacolelor ce afectează circulația sângelui la nivelul arterelor coronare, precum și numărul, localizarea și severitatea acestora. Astfel de informații îi permit medicului să evalueze starea de sănătate a arterelor coronare, să stabilească un diagnostic și să decidă care este cea mai bună opțiune de tratament.

Un alt avantaj al acestei investigații este acela că, dacă, pe baza rezultatelor sale, medicul decide că se impune efectuarea unei angioplastii coronariene, se poate trece imediat la realizarea acesteia, fără a mai fi nevoie să te programezi la o altă procedură.

De regulă, o coronarografie durează între 30 și 60 de minute, iar internarea este de scurtă durată. Nu avea voie să bei sau să mănânci nimic cu 8 ore înainte de efectuarea sa și trebuie să-ți informezi medicul dacă ești ai alergii la anumite medicamente sau la substanța de contrast, dacă și ce tratament medicamentos urmezi, precum și dacă există posibilitatea de a fi însărcinată.[1][2] În ceea ce privește prețul angiografiei, el depinde de clinica sau spitalul în care se va realiza această investigație.

Când este indicată efectuarea unei angiografii coronariene?

Deși este o investigație minim invazivă, există totuși riscul apariției anumitor complicații. Din această cauză, se apelează la angiografia coronariană atunci când alte metode de diagnostic non-invazive, cum ar fi electrocardiograma (EKG-ul), ecocardiografia sau testul de efort, nu oferă suficiente informații pentru a stabili un diagnostic.

Efectuarea unei coronarografii poate fi recomandată, de exemplu, în cazul în care există simptome ale bolii coronariene precum durerea toracică sau angina pectorală, când te confrunți cu dureri în gât, maxilar sau braț a căror cauză nu a putut fi identificată prin alte investigații, când apar simptome cardiace noi sau când cele deja prezente se agravează.[1]

Această procedură mai poate fi indicată persoanelor cu:

  • stenoză aortică sau alte probleme valvulare;
  • dureri toracice atipice, cu rezultate normale la alte teste;
  • rezultate anormale la testul de efort;
  • insuficiență cardiacă.

Medicii mai recomandă efectuarea unei angiografii coronariene înaintea unei intervenții chirurgicale cardiace, în cazul în care persoana care urmează să treacă prin operația respectivă prezintă risc ridicat de boală coronariană. De asemenea, se mai poate face această investigație și în cazul în care o persoană a suferit un atac de cord sau infarct miocardic ori pentru a verifica rezultatul unui bypass coronarian.[1][3]

Angiografia coronariană poate oferi medicilor informații vitale despre starea vaselor de sânge, cu ajutorul cărora se pot diagnostica și trata mai multe afecțiuni. Este o investigație minim invazivă, nedureroasă, dar foarte utilă. Dacă ți se recomandă efectuarea unei astfel de proceduri, întrebă-ți medicul ce trebuie să faci pentru a te pregăti și la ce poți aștepta în timpul și după finalizarea acesteia.

Bibliografie:

  1. „Coronary Angiogram” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904. Accessed 8 Feb. 2023.
  2. „Coronary Angiography” Heart Foundation NZ, 2023, www.heartfoundation.org.nz/your-heart/heart-tests/coronary-angiography. Accessed 8 Feb. 2023.
  3. „Coronary Angiography”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, Medlineplus.gov, 2022, medlineplus.gov/ency/article/003876.htm. Accessed 8 Feb. 2023.

You may also like