Home Viata sanatoasa Somnolență în timpul zilei? Iată ce trebuie să știi

Somnolență în timpul zilei? Iată ce trebuie să știi

by GetLokal.ro

Mulți dintre noi ne confruntăm cu senzația de somnolență în timpul zilei – și deși o privim adesea ca pe ceva normal, datorat oboselii de peste zi, însă, în realitate, starea continuă de somnolență nu este normală. Ea are mai multe cauze, dar și soluții pentru a fi combătută. Așa că, dacă îți dorești să nu mai simți cum îți alunecă capul pe birou la muncă, îți venim în ajutor cu un mini-ghid despre somnolență & ce e de făcut. 

Și, cât dormi? 

Principala cauză a somnolenței este, bineînțeles, lipsa somnului – întreabă-te sincer cât dormi în fiecare noapte. Sau, mai precis, întreabă-te cum dormi. Dacă ai un program de somn haotic, nu ai oră fixă de trezire / culcare, dacă te trezești mereu la ore diferite, trebuie să știi că aceste obiceiuri îți vor afecta somnul. 

Adică te vor face să te odihnești mai prost, deci vei avea în cursul zilei stări de somnolență. Asigură-te că ai o igienă de somn impecabilă: că pui capul pe perna cu memorie mereu la aceeași oră și că te trezești la fel, la aceeași oră. Da, inclusiv în weekenduri și în vacanță. 

Acest lucru îți va aduce un somn cu adevărat odihnitor – în plus, asigură-te că dormi cele 8 ore de somn recomandate pe noapte. Dacă dormi doar 4 ore, e imposibil ca starea de somnolență să nu își facă simțită prezența. 

Asigură-te că ai mediul potrivit 

Pentru a respecta igiena de somn corectă de care îți spuneam la punctul interior, e vital să ai un mediu de somn potrivit – asigură-te că dormitorul tău este unul întunecat și răcoros, dar și că investești într-un pat de calitate; ar trebui să iei în considerare și achiziția unei pilote 4 anotimpuri și a unei lenjerii de pat premium, pentru că acestea îți vor favoriza odihna, deci nu vei mai avea episoade de somnolență în timpul zilei.

Ajungi la cauza somnolenței 

Dacă totuși dormi suficient noaptea și ai în continuare episoade de somnolență, s-ar putea ca acestea să aibă o altă cauză. 

1.Depresia & alte afecțiuni psihice

Afecțiunile psihice au ca principal efect secundar episoadele de somnolență de peste zi, indiferent dacă pacientul reușește sau nu să doarmă suficient noaptea. 

2. Boli digestive și nu numai

Și bolile digestive au ca efect secundare somnolența din timpul zilei, dar și starea de oboseală și epuizare continuă. Printre afecțiunile care cauzează somnolență se numără: 

  • hipotiroidismul
  • diabetul
  • afecțiunile rinichilor și alte afecțiuni are sistemului urinar
  • boli reumatologice
  • infecții în organism 

3. Unele medicamente 

Se știe deja că unele medicamente sunt făcute înspre a fi luate exclusiv seara, pentru că generează somnolență. Printre aceste medicamente se numără: 

  • antipsihoticele
  • antiepilepticele
  • antidepresivele
  • antiemetice (pentru grețuri)
  • antihistaminice (pentru alergii). 

Și, în final, și înaintarea în vârstă „cauzează” episoadele de somnolență. Dacă acestea apar ocazional, nu avem motive de îngrijorare. Totuși, atunci când somnolența peste zi devine recurentă și ne împiedică să ne desfășurăm viața în mod firesc, poate e timpul să consulți un specialist. 

You may also like