Ma plimbam ieri pe strazile Londrei, cand mi s-a spus obisnuitul „ai o problema diagnosticabila medical – esti obsedata de moda”. Nu a venit de la un strain la intamplare, dar m-a facut sa ma gandesc cu placere (si fara urma de vina!) la minunata mea garderoba ticsita cu branduri de lux si piese la care m-as uita ca la bibelouri (printre altele, faimosii pantofi Manolo Blahnik albastri din Sex and the City – si nu, nu am fost ceruta de sotie cu ei).
Nu sunt milionara in nicio valuta forte, asa ca intrebarea care se pune este… Cum am procedat? Daca aveti ceva banuti pusi deoparte sau in general disponibili pentru astfel de cumparaturi, exista si alte variante in afara de a achizitiona din magazin in varianta full price. Astfel de produse, chiar si la reducere, costa o mica avere. Astfel, in ultimii aproximativ 5 ani, m-am „specializat” in magazine vintage care vand branduri de lux. Ideea dupa care functioneaza este cea a vechilor consignatii – cineva ofera obiectul spre vanzare, proprietarul magazinului isi adauga un comision si cumparatorul alege.
Astfel de magazine, foarte populare in strainatate, abia in ultimii ani au inceput sa isi faca simtita prezenta si in Romania. In Bucuresti exista doua astfel de locuri – consacratul Budoir Vintage si mai noul Radical Chic (care detine si site de pe care se pot comanda produsele – radical-chic.net). Ceea ce este de mentionat legat de cele doua locuri este selectia de produse, high end, in comparatie cu ce am vazut peste hotare. Concluzia este ca romancele sunt consumatoare de moda si isi pastreaza produsele in stare foarte buna. Cele doua locuri – unul situat in zona Dorobanti – Beller si celalalt in zona Cismigiu – Radio – merita cu siguranta vizitate (mai ales in ziua de salariu).
La Budoir, magazin detinut de Diana, veti gasi o selectie de produse din cele mai recente colectii ale designerilor de top, inclusiv posete Chanel, Hermes sau Louis Vuitton, atent selectionate si verificate (da, se verifica autenticitatea pentru astfel de produse). Insa nu va asteptati ca pentru astfel de branduri sa platiti mai putin decat cateva sute de euro pana la cateva mii.
Ceea ce este oricum semnificativ sub pretul de magazin. Veti gasi, insa, si imbracaminte – rochii superbe, bluze, pantaloni, pantofi, posete, accesorii la preturi accesibile. Secretul sta in a vizita magazinul des, pentru a vedea lucrurile nou primite, care de multe ori „zboara” imediat. La Radical Chic am descoperit o selectie de branduri mai nonconformiste, de la Ivan Grundhal la Yohji Yamamoto, adica acei designeri avangardisti care creaza „piese”. Preturile sunt accesibile si site-ul este prietenos, asa ca va veti descurca fara probleme. Iar cele doua proprietare, Alina si Alina :), va vor deveni imediat si prietene.
La Londra am gasit doua magazine geniale de acest tip (sunt mai multe, dar doua imi plac mie judecand in functie de raportul calitate/selectie – pret). Unul este in Portobello (Notting Hill), unde merita sa mergeti chiar si pentru experienta magica a targului care are loc acolo in week-end, iar celalalt in Covent Garden. Despre primul, Retro Woman, este de spus ca are un numar enorm de produse, cu sute de item-uri din fiecare categorie, inclusiv pantofi, asezati in functie de marime.
Veti gasi aici o amestecatura de produse noi cu produse din colectii foarte vechi (de exemplu Saint Laurent de anii 60-70), cu balanta inclinand in favoarea celor mai retro. Dar preturile sunt bune si pregatiti-va sa va petreceti cel putin doua ore acolo. Loft, in zona Seven Dials – Covent Garden, este mai mic, insa selectia este foarte interesanta, cu mai multe produse din timpurile noastre 🙂 si preturi bune. Daca nu va deranjeaza ca vanzatorul este destul de agresiv in a va avertiza ca sunt camere peste tot (l-am vazut spunand asta mai multor cliente – cine stie, o avea un „nas” pentru shop lifters), atunci happy hunting.
Tot in Portobello veti gasi un superb magazin de bijuterii vintage si retro, cu semnaturi celebre, de la Dior la YSL si Chanel. Insa si preturile sunt pe masura, asa ca va puteti duce strict pentru a admira glam apus specific perioadei de acum 50-80 de ani. Va avertizez ca la Londra, spre deosebire de Bucuresti, nu se negociaza preturile la haine, si foarte rar veti obtine doar un discount, mic, la bijuterii, daca achizitionati mai multe. La Viena am vizitat de asemenea mai multe astfel de magazine. Veti gasi o lista aici. Dintre ele, Bocca Lupo mi-a atras atentia prin selectia extraordinara de produse.
Am gasit acolo rochii Diane von Furstenberg, pantofi Chanel sau bijuterii Lanvin. Insa gasiti rar ceva sub 200 de euro, as ca fiti cu cardul la indemana. La Amsterdam am doua magazine preferate – Tamago, mobilat minimalist si cu o selectie mica, dar excelenta, de produse si cu preturi bune, si Nostalgia Antiques & Curiosa, cu cea cele mai bune preturi la bijuterii Schmuck din ce am descoperit pana acum (si cu o colectie remarcabila!).
La Nostalgia nu uitati sa il mangaiati pe Oscar, cainele proprietarei, care este mascota magazinului. V-am dat, sper, tema pentru urmatoarele cateva calatorii. Nu uitati sa achizitionati „piese”, acestea sunt cele care merita investitia. Si cu o vizita la magazinele acestea veti gasi, cu siguranta, piesa pentru voi. Happy shopping! Andreea Groenendijk si-a inceput activitatea de jurnalist la Ziarul Financiar. A continuat apoi prin coordonarea departamentului de business al cotidianului Adevarul. La inceputul anului 2007, s-a alaturat echipei de lansare a cotidianului de afaceri Business Standard. In cei aproape trei ani in care publicatia a activat pe piata informatiei de business, Andreea a fost Coordonator al departamentului de Companii si Banci, iar apoi, timp de un an, redactor-sef adjunct.