Home Utile Și laptele praf e bun pentru bebelușul tău

Și laptele praf e bun pentru bebelușul tău

by GetLokal.ro

Hrănirea artificială a sugarului constă în alimentarea celui mic încă din primele zile de viață cu diferite formule de lapte praf care pot să suplinească în mare măsură laptele matern.

Alăptarea cu lapte praf necesită utilizarea unui biberon, adică unui recipient cu tetină similar ca formă și consistență cu sânul mamei prin care bebelușul suge laptele.

Compoziția laptelui produs de diferite mamifere variază în funcție de specie și singurul lapte ideal pentru un copil în primele luni de viață este laptele uman.

Dacă sunt hrăniți cu lapte natural provenit de la alte specii cei mici vor sfârși prin a avea diferite probleme sau deficiențe.

Introducerea compozițiilor artificiale de lapte a reprezintă așadar un progres semnificativ în hrănirea sugarilor, deoarece permite mamelor care nu își pot alăpta copiii să nu mai fie obligată să recurgă la bone și la mame de împrumut sau, mai grav, să administreze copiilor lapte natural de vacă ori provenit de la alte mamifere.

Din nefericire, alăptarea cu lapte praf s-a răspândi mult mai mult decât ar fi cazul, deoarece multe femei preferă să nu își mai alăpteze copiii din motive estetice, mai precis din frica de a nu își deforma sânii sau chiar culturale, ca influență a publicității care preaslăvește diferitele formule de lapte praf.

În cele din urmă trebuie avut în vedere că alăptarea naturală este cea mai bună metodă de a hrăni un copil până la vârsta de 6 luni, moment când începe diversificarea hranei acestuia.

Humana, un lapte de calitate pentru copilul tău

Hrănirea cu lapte praf Humana este indicată de către medici în principal în două situații:

1. Când femeia este afectată de o problemă de sănătate care o împiedică să alăpteze natural.

2. Când alăptarea naturală nu este recomandabilă. Cele mai frecvente motive pentru care există contraindicații este faptul că mama este bolnavă de anumite afecțiuni care ar putea fi agravate prin alăptare sau suferă de anumite infecții care ar putea fi transmise copilului ori ia anumite tratamente medicamentoase dăunătoare pentru laptele pe care îl produce.

Deși există o mare diversitate de mărci și tipuri formule de lapte praf, există două categorii principale de astfel de alimente: laptele inițial adaptat sau precoce, un produs care este foarte asemănător cu laptele matern, se adaptează foarte mult la fiziologia digestivă și la nevoile nutriționale ale sugarilor până spre vârsta de șase luni și un lapte de continuitate adaptat, de tranziție, bogat în acizi grași, fier, ideal pentru sugari care au depășit vârsta de 6 luni și care se poate folosi până când cel mic împlinește un an sau chiar după aceea.

Biberonul și tetina, cum se igienizează și păstrează

Accesoriile utilizate la alăptare artificială trebuie păstrate în condiții bune și sterilizate corespunzător.

Pentru a se evita pericolul contaminării, biberonul și tetină trebuie spălate și clătite cu multă apă după fiecare masă a celui mic și eliminate toate resturile de lapte de pe ele.

Apoi trebuie sterilizate. Una dintre cele mai simple metode fiind aceea de a fi înmuiate în apă clocotită cel puțin 15 – 20 de minute. Alte metode eficiente sunt sterilizarea la rece prin înmuierea accesoriilor într-un recipient cu lichide antiseptice speciale sau, mai nou, prin folosirea unei sterilizator cu microunde. O modalitate de a ușura această sarcină este sterilizarea o dată pe zi a tuturor biberoanelor, tetinelor și a altor ustensile care urmează a fi folosite.

Apoi ele trebuie ținute închise cu tetină așezată cu susul în jos și capacul de protecție pus până la refolosire.

Deoarece copiii hrăniți cu lapte praf au nevoie de doze zilnice similare cu cele pe care le mănâncă sugari alăptați la sân, singura diferență relevantă este că laptele praf este mai greu digerabil, ceea ce face ca și alăptarea se producă la intervale mai îndelungate.

Dezavantajul în ceea ce privește administrarea de lapte cu biberonul este acela că nu se poate observa cu exactitate cantitatea de alimente pe care le ingerează cel mic. Totuși, nu ar trebui să existe o obsesie cu privire la frecvența și dozele de lapte praf pe care cel mic le-a mâncat.

Chiar și copiii care sunt hrăniți cu lapte praf, cer biberonul când le este foame și îl resping atunci când deja s-au săturat. Singura metodă de a verifica dacă copilul mănâncă corect sau nu este la fel ca și în cazul copiilor hrăniți natural prin cântărire. Dacă greutatea este cea recomandată de către medic, nu există absolut nici un motiv de îngrijorare.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like