Problemele cu calculatorul, de obicei, apar în cele mai neoportune momente, exact atunci când lucrezi la un proiect important pe care nu ai reușit să-l salvezi. De cele mai multe ori afecțiunile grave ale laptopului sunt precedate de careva avertizări cărora nu le acordăm suficientă importanță. Pentru a nu ajunge prea târziu cu dispozitivul la un service laptop, ține cont de semnalele de mai jos.
Sunete zgomotoase produse de Hard Drive
Cu toate că majoritatea laptopurilor moderne folosesc unități de drive solide (SSDs), hard disk-urile tradiționale sunt încă folosite în laptopurile mai ieftine sau în computerele desktop.
Hard disk-urile obișnuit sunt mecanice, au unele părți mobile. Astfel, ca fiecare dispozitiv cu părți mobile, piesele se pot uza, rupe și să nu mai funcționeze. În baza unei cercetări a unei companii din domeniu, s-a stabilit că durata de utilizare a unui hard drive este de la 3 la 5 ani.
Din păcate, un utilizator obișnuit nu poate întreprinde prea multe acțiuni ca să oprească distrugerea discului hard, însă poate gestiona riscurile. Este necesar să fii atent la careva schimbări neobișnuite în funcționarea laptopului și să se te asiguri că sunt create cu regularitate copii de rezervă ale datelor din laptop.
Erori de boot regulate
Lista cu posibilele cauze care să provoace erori ale laptopului este practic fără sfârșit, însă este cert că toate au același deznodământ: distrugerea calculatorului. Dacă apare un mesaj ca: Boot device not found sau Dispozitivul de pornire nu a fost găsit, este o mare probabilitate că Windows-ul cedează. Șansele unui accident sunt mari, în special dacă erorile de boot apar periodic. Pentru a le soluționa adresați-vă la un specialist, iar în cel mai rău caz va trebui să reinstalați sistemul de operare.
Performanța slabă a software-ului
O problemă a calculatorului nu depinde doar de hardware, software-ul, de asemenea, poate cauza defecțiuni. Specificațiile computerului influențează asupra defecțiunilor computerului. Dacă o aplicație are nevoie de mai multă putere de procesare decât poate oferi calculatorul, vor apărea mai multe erori și vor duce la crash-uri repetate ale sistemului.
Nu editați în Photoshop sau nu folosiți alte aplicații, dacă laptopul are mai mult de 6 ani sau memoria RAM este de 2GB. De asemenea, nu utilizați mai multe aplicații simultan, veți observa că activitatea laptopului se va încetini vizibil.
Performanța slabă a hardware-ului este un indicator evident de deteriorare a calculatorului. Dintre sutele de componente ale calculatorului care pot cauza probleme, în primul rând trebuie verificat hardware-ul.
Cele mai citite articole
Un ventilator de sistem zgomotos
Dacă ventilatorul calculatorului este mai gălăgios decât de obicei, este un indicator că dispozitivul se supraîncălzește, iar ventilatorul lucrează suplimentar în încercarea de a soluționa problema. Atunci când componentele interne ale calculatorului sunt prea calde, situația duce spre incidente sau daune ale hardware-ului.
Pentru a soluționa problema poate fi folosit un instrument de monitorizare a calculatorului pentru a investiga problema și a verifica temperatura CPU-ului și GPU-ulu.
Defectarea fișierelor sau a programelor
Un semn clasic al unei probleme este creșterea erorilor fișierelor și a programelor. Fișierele care mereu au lucrat, brusc nu se deschid sau se închid subit, fără vreun mesaj de eroare. Aceste erori pot fi cauzate de viruși sau defecțiuni ale componentelor interne.