Meniscul este o structură cartilaginoasă situată la nivelul articulației genunchiului. Acesta are rolul de a proteja suprafețele articulare ale oaselor care compun articulația și de a asigura mobilitatea. Însă, în cazul unor mișcări bruște sau forțate, meniscul poate suferi leziuni. Rezistența sa scade cu vârsta, ceea ce face ruptura destul de frecventă și în rândul adulților care nu efectuează un sport anume.
Simptome ruptură de menisc
În unele cazuri, persoanele care se confruntă cu ruptura de menisc cunosc momentul în care apare leziunea. La persoanele tinere, ruptura de menisc este însoțită de următoarele manifestări:
- cracmente (pocnituri ale articulației);
- durere intensă după efectuarea mișcării;
- redoare articulară (mișcările articulației genunchiului sunt limitate);
- tumefacție (umflare).
La tineri, ruptura de menisc se asociază adesea cu ruptura ligament incrucisat anterior. Aceasta agravează simptomatologia, provocând:
- instabilitate articulară (senzația de genunchi care „fuge”);
- durere accentuată.
Spre deosebire de tineri, adulții care suferă o ruptură de menisc ca urmare a degradării structurale prezintă un tablou simptomatic ușor diferit. Astfel, adulții pot prezenta:
- cracmente;
- durere de intensitate mică;
- tumefacție redusă;
- redoare articulară.
Diagnosticul
Stabilirea diagnosticului se face de către medicul ortoped. Acesta realizează anamneza pacientului, de unde află informații precum:
- simptomele prezente;
- debutul simptomelor;
- activitățile care au avut loc înainte de apariția simptomelor.
Descrierea detaliată a traumatismului care a precedat simptomatologia este foarte importantă pentru medicul ortoped. Acesta poate să își dea seama care sunt structurile articulare ce ar putea fi afectate.
Examenul clinic realizat în cabinetul de ortopedie constă în aplicarea testelor și manevrelor specifice. Prin intermediul acestora, diagnosticul se orientează spre anumite patologii. Însă, pentru confirmarea lui este necesară realizarea unor teste imagistice.
În cazul unei rupturi de menisc, sunt recomandate următoarele investigații:
- tomografia computerizată;
- rezonanța magnetică nucleară;
- ecografia.
Tratamentul unei rupturi de menisc
Tratamentul unei rupturi de menisc este diferit pentru fiecare persoană. Dacă te confrunți cu o astfel de leziune, întreabă medicul ortoped care este metoda terapeutică adecvată pentru tine. Pot exista două opțiuni terapeutice:
- tratamentul conservator;
- tratamentul chirurgical.
Tratamentul conservator este indicat în următoarele cazuri:
- pacienților adulți care prezintă simptome ușoare sau moderate;
- persoanelor care au artroză (adesea, simptomatologia este dată de artroză într-o proporție mai mare).
Tratamentul conservator include:
- evitarea activităților solicitante;
- repaus;
- purtarea unei orteze de genunchi;
- administrarea antiinflamatoarelor;
- aplicarea compreselor reci;
- efectuarea exercițiilor de kinetoterapie;
- injecții intraarticulare (cu cortizon sau acid hialuronic).
Însă, există și situații în care tratamentul optim este cel chirurgical. Printre acestea se numără:
- pacienții cu rupturi severe;
- tratamentul conservator nu a adus beneficiile așteptate.
Intervenția chirurgicală prezintă abordări diferite, raportate la tipul și la severitatea rupturii de menisc. Pot exista mai multe tipuri de operații, precum:
- sutura meniscului- este preferată atunci când leziunea se află la marginea exterioară a meniscului. Acea zonă este vascularizată, iar vindecarea poate avea loc.
- meniscectomia parțială- se referă la îndepărtarea unei porțiuni a meniscului și se realizează în cazul rupturilor care nu pot fi reparate sau care, reparate, nu redau mobilitatea articulației.
- meniscectomia totală- presupune îndepărtarea totală a meniscului. Este utilă când ruptura de menisc este severă, iar cartilajul nu mai poate fi salvat.
Așadar, ruptura de menisc poate necesita intervenție chirurgicală, dar nu în toate situațiile. De cele mai multe ori, se optează pentru tratament conservator. Însă, în cazul leziunilor extinse ale meniscului este ales tratamentul chirurgical.