Credem că nu pare o situație necunoscută – ai muncit luni de zile la ce credeai că va fi camera perfectă pentru copilul tău, i-a plăcut pentru o săptămână, două, trei, însă acum își dorește cu totul și cu totul altceva.
Când vorbim despre o amenajare living, lucrurile sunt destul de clare și amenajarea este îndrăgită pentru ani de zile de familie – însă copiii își schimbă preferințele aproape zilnic.
Și ar fi imposibil să re-amenajezi spațiul din două în două luni după așteptările lor, însă totuși e important să meargă cu drag la culcare, să le placă ce cameră au, așa că poți apela la câteva artificii de design: accesibile, versatile și ușor de pus în practică, aceste „artificii” nu îți vor genera prea multă bătaie de cap, iar micuțul va simți că are o cameră nouă, care îi place cu adevărat. Chiar dacă o să dureze tot trei luni.
Accente de culoare pe gustul lui
Cel mai înțelept ar fi să vizualizezi amenajarea inițială că pe un tablou alb: amenajarea de bază trebuie să fie o fundație. Așa că alege culori cât mai plăcute, dar neutre, pentru ca în timp să te poți juca pe baza accentelor de culoare – când cel mic e plictisit de camera lui, schimbă cuvertura, draperiile, covorul și pernele.
Alege culori care îi plac sau chiar spune-i lui să le aleagă, și optează pentru pattern-uri jucăușe, poate cu eroii lui preferați din desene sau cărți. Implică-l activ în procesul de mini-amenajare: astfel, nu doar că va fi mai mulțumit de rezultat, însă va fi și mai atașat de o amenajare în care a avut ceva de spus. Poți schimba, din când în când, și scaunul de birou, de exemplu – investițiile sunt minime, însă pentru cei mici chiar fac o diferență foarte mare în felul în care își percep spațiul.
Proiecte de DIY împreună
Rezervați-vă un weekend în care să faceți împreună câteva proiecte de tip „do it yourself” pentru camera micuțului – această activitate are mai multe beneficii decât crezi:
- îl implici activ în proiectul de decor
- petreceți timp împreună
- vezi cu adevărat ce își dorește
Puteți face împreună suporturi pentru jucării sau cărți, puteți vopsi în culoarea lui preferată o plinta decorativa sau puteți decora pernele cu vopsea pentru textile – noile „decorațiuni” sunt o investiție minimă de bani și energie, însă pe cel mic îl vor cuceri pentru că sunt făcute de el, așa că nu se va plictisi la fel de repede de ele.
Faceți arborele genealogic al familiei împreună, un cort de joacă sau un „loc al sentimentelor”, un colț în care cel mic să se retragă zilnic și să poată scrie (poate chiar pe perete) cum se simte în acea zi – important este nu doar să obțineți niște lucrușoare reușite, ci și să vă conectați unul cu celălalt.
Conturați împreună un colț de joacă/birou
Când copilului nu îi mai place camera sa, ce nu îi mai place este, de fapt, faptul că nu are un colț doar al lui, care să fie făcut fix cum își dorește; nu, nu e suficient să aibă un pat și un fotoliu comod de citit – lucrați împreună la implementarea unui colțișor de joacă pentru el și prietenii lui, un colț care să-l țină ocupat.
Și fă-l cât mai confortabil și distractiv posibil: cu acces ușor la jucării, cu perne mari și pufoase pe jos, poate un cort ca să simtă că are parte de intimitate – este important să îl implici activ în acest pas: arată-i cum să caute inspirație pe Internet și ascultă-i dorințele. Odată ce va putea amenaja activ o mică parte din camera sa, o va vedea mult mai personalizată și pe gustul lui.
Sau, dacă cel mic nu mai este chiar atât de mic încât să aibă nevoie de un colț de joacă, lasă-l să își imagineze singur zona biroului / colțul de citit – astfel, nu doar că amenajarea va fi pe gustul lui, însă îi va face mai mare plăcere să scrie și să citească.
Știm – e riscant uneori să îi implici activ pe cei mici în amenajarea camerei lor -, pentru că la 7 ani culoarea lor preferată poate e roz, iar la 13 va fi galben. De aceea e important să conturăm din prima un design versatil, care să ne lase loc de joacă mai încolo.
O cameră ideală pentru copii este un blank canvas inițial, neutru și versatil, pe care îl „pictăm” ulterior în tonurile la care visează cei mici, cu ajutorul accentelor de culoare. Însă fără a-i implica pe cei mici în amenajare, aceasta nu îi va mulțumi niciodată – pentru că nu o vor privi ca pe „a lor”, nu își vor vedea contribuția, așa că se vor simți străini în propriile camere.