Se spune ca nu ai voie sa te rusinezi cu membrii familiei tale, pentru ca nu tu i-ai ales. In acelasi context, prietenii ti-i alegi si, extinzand, trebuie sa fii mandra de ei. Pentru ca, daca stai sa tragi linie, fara ei tu n-ai fi aceeasi, iar viata ta s-ar schimba radical.
De cele mai multe ori – si, crede-ma, vorbesc din proprie experienta – prietenii ni-i regasim la nevoie. Parca in restul timpului, atunci cand suntem fericiti si nu avem probleme, ii lasam sa stea acolo, in casuta lor speciala din inima noastra, dar uitam sa le oferim afectiunea noastra. Unii dintre prietenii nostri se pierd pe parcurs, datorita lipsei de atentie cu care ii „cadorisim”, altii inteleg (sau actioneaza aidoma cu noi) si ne asteapta, cuminti, sa apelam la ei in momentele noastre de rascruce.
Regula 1: Ramane cum am stabilit
Dupa multi ani de prietenie cu anumiti oameni – iar la varsta noastra multi ani reprezinta, uneori, o treime sau chiar o jumatate de viata – ajungi sa stii si cam care va fi reactia lor la anumite gesturi ale tale. Dar niciodata – si inteleg prin acest cuvant chiar semnificatia lui, definitiva, cumva – nu vom stii cum vor reactiona la problemele noastre si care va fi sprijinul si sfatul lor in anumite situatii.
De aceea, una dintre primele reguli ale prieteniei trebuie sa fie sa le vorbesti deschis, fara sa astepti un anumit raspuns de la ei (poate tocmai pentru ca ei stiu care sunt asteptarile tale, nu vor spune ce crezi tu ca vor spune) si sa nu crezi ca ceea ce te sfatuiesc sau iti recomanda este greu intentionat. Daca sunt cu adevarat prietenii tai, atunci vor avea grija sa-ti menajeze sentimentele (dar nu intotdeauna, fiind chiar de preferat sa te „scuture” bine atunci cand e cazul) si sa te faca sa simti ca te poti baza pe ei.
Regula 2: Fara ipocrizie
Un lucru foarte important pe care l-am observat in ceea ce priveste prietenia este ca niciodata nu trebuie sa te simti „nelalocul” tau cu prietenii. Pentru ca daca ii rogi ceva (desi, poate, de felul tau, faci greu acest gest) nu trebuie sa-i faci sa simta ca ti-au facut o favoare la care nu te asteptai si ca te-au indatorat major prin acest gest. Un prieten adevarat te ajuta fara sa se gandeasca la viitor, ca poate, odata si odata, ii vei intoarce serviciul. El va intelege doar ca ai avut nevoie de el, ca a putut sa te ajute si a facut-o si cu asta basta.
Regula 3: Sinceritate pana la capat
Cand ai mai multi prieteni – cum probabil este si cazul tau – vei reusi uneori cu greu sa pastrezi un echilibru in a-i tine la curent cu ceea ce se intampla in viata ta. Poate ca atunci cand ai fost promovata, ai gasit la indemana numarul de telefon al celei mai bune prietene, iar prietenului tau i-ai spus abia a doua zi de marele eveniment. Nu-l lasa sa inteleaga ca ai uitat sa-i spui si lui si, mai ales, nu spune: „Cum, nu ti-am spus?”.
Daca in viata ta s-a schimbat ceva, intotdeauna trebuie sa-ti faci curaj si sa-i spui prietenului tau. Asta nu inseamna ca „bati toba”, dar chiar e nevoie de multa sinceritate. Sa luam situatia urmatoare: ai o relatie amoroasa de lunga durata, iar la un moment dat te indragostesti de altcineva. Nu ti-este usor, desigur, ai dileme si tot felul de probleme. Dar cui sa le impartasesti daca nu prietenilor buni? Ia in calcul si posibilitatea ca relatia ta actuala sa se termine, sa fii impreuna cu celalalt si prietenii tai se mira apoi de unde a aparut noul tip, ca tu n-ai zis nimic. Crede-ma, increderea lor in tine se va zdruncina serios.
Regula 4: Fara patetisme
Unele prietenii se bazeaza pe relatii de zi cu zi, pe iesiri in oras, pe schimbat bancuri pe e-mail si pe mici barfe despre serviciu. Si asa ar trebui sa si fie, pentru ca asa ajungi sa cunosti cu adevarat un prieten, din micile amanunte care ii compun viata. Alte prietenii, insa, au la baza mai curand mari gesturi, sacrificii, dovezi importante de dedicatie. De cele mai multe ori, intre aceste doua laturi ar trebui gasit un echilibru. Pentru un prieten aflat intr-o situatie grea este important sa faci gesturi marete, sa-l faci sa simta ca e important, dar daca le faci zi de zi, echilibrul se pierde, iar prietenia devine usor falsa.
Daca, prin absurd, cel mai bun prieten al tau nu poate fi prezent la marile evenimente din viata ta – cum ar fi casatoria – nu trebuie sa disperi. Motivele pentru care el a facut asa ceva sunt intotdeuna obiective si nu trebuie sa le iei in serios. Plus ca, intr-o prietenie adevarata, stii ca el a fost acolo cu inima lui. Cu toata inima lui. Asa cum si tu vei fi, intr-o situatie similara.
Regula 5: La bine si la rau
Dupa cum ti-am mai spus, avem tendinta sa strangem „randurile” prieteniei atunci cand suntem in impas. Cautam sa petrecem mai mult timp cu prietenii cand avem cea mai mare nevoie de ei. Daca pe prietenii tai i-ai supus unui regim de austeritate pentru o anumita perioada de timp – mai mult sau mai putin intentionat si, la momentul de restriste ei ti-au fost alaturi, nu repeta greseala. A doua oara s-ar putea sa nu-ti mai treaca cu vederea tacerea si raceala, iar tu sa pierzi cel mai important sprijin din viata ta. Merita? In plus, gandeste-te bine care sunt motivele care te determina sa te indepartezi de prieteni: cariera, colegii de serviciu (cu care ai o relatie superba, dar mai distanta), o iubire mare, alte preocupari (de obicei legate de finante).
Alte reguli pentru o prietenie adevarata
Sa ai o imagine sincera
Poate ca ti se pare ca toata lumea stie asta, dar realitatea e alta. Multi tineri se lupta sa isi pastreze identitatea dupa ce intra intr-un nou grup de oameni. Chiar daca ne schimbam destul de des parerile sau comportamentul, mai ales in anii adolescentei, trasaturile de baza raman neschimbate.Gandeste-te care sunt aceste trasaturi esentiale la tine si la cine si cum vrei sa fii. Prezinta-le prietenilor o imagine sincera despre tine.
Sa eviti barfa
Prietenii nu imprastie zvonuri unii despre altii. Daca s-a intamplat sa auzi ceva socant despre cineva cu care esti prieten/a, gaseste momentul potrivit in care sa o intrebi, in privat, daca este adevarat. Daca nu esti sigur/a cum sa procedezi, sfatuieste-te cu cineva in care ai incredere, insa nu lasa ca discutia sa devieze, sau sa se transforme in una in care sa te plangi de tot ce urasti la persoana despre care ai auzit zvonurile. Cu siguranta ca nu te-ai bucura daca doi prieteni ar spune asemenea lucruri despre tine, asa ca fii un model pozitiv pentru ceilalti.
Sa iti aperi prietenii 
Odata si-odata, cineva din afara grupului tau de prieteni va pune la indoiala integritatea unei persoane dragi tie. Intr-o astfel de situatie, e important sa incerci sa afli amandoua punctele de vedere, dar e o ocazie buna sa ii arati prietenului tau ca ai incredere in el, luandu-i apararea.
Respecta punctul de vedere al persoanei care e impotriva voastra, dar subliniaza faptul ca prietenii tai au un suflet bun si merita sa fie tratati cu respect, chiar daca mai si gresesc.
Sa fii atent la relatii
Asa zisa „regula” de a nu te cupla cu fostii iubiti sau fostele iubite ale prietenilor tai are totusi mult adevar in ea. Aceeasi regula se aplica si in cazul persoanelor de care prietenii tai sunt indragostiti fara a avea o relatie, sau a celor care i-au refuzat sa iasa in oras cu vreo persoana draga tie.
Nu ti-ar placea nici tie, asa ca, chiar daca prietena ta spune ca e OK, asteapta un timp pana sa incerci sa ai o relatie cu cineva care i-a frant inima sau i-a tradat increderea.
Sa intorci favoarea
Prietenii iti vor imprumuta haine sau manuale si te vor lasa sa plangi pe umarul lor. Un prieten bun va veni sa te ia cu masina atunci cand ploua afara si te va asculta cu atentie cand ai o problema. Asigura-te ca si tu esti la fel de generos/generoasa cu ei, oferindu-le din timpul tau, impartasindu-le sentimentele sau intrumutandu-le lucruri de care au nevoie. Ei isi vor da seama ca au un prieten de nadejde in tine, iar tu te vei simti bine pentru ca ii ajuti.
Cand se termina o prietenie?
Ei bine, acum analizeaza cu atentie care dintre toate acestea au sanse sa dureze pentru totdeauna. Niciuna? Desigur, pentru ca relatia de prietenie pe care tu ai creat-o dureaza din multe mii de motive, construite incetul cu incetul, cu rabdare si intelegere, iar toate celelalte enumerate sunt, in general, impulsuri de moment.
Pentru mine, una, cele mai multe dintre prietenii s-au incheiat cand m-am mutat dintr-un loc in altul. Colegii din scoala generala au ramas doar atat, colegi, cand am intrat la liceu. Cand am plecat la facultate si prietenii (la catarama) pe care mi-i facusem in liceu au fost dati uitarii.
Apoi, insa, m-am maturizat si am inteles ca prietenia este una dintre relatiile cele mai sigure si mai frumoase din viata mea. Si am invatat sa reinnod sentimente calde, sa reiau intalniri si sa pastrez ceea ce cucerisem cu multi ani in urma. Iar acum prietenii mei sunt toti la acelasi nivel, fara diferentieri pe criterii temporale sau de locatie. As face orice pentru ei, si cred ca aceasta ar trebui sa fie si concluzia. Ca trebuie sa ai incredere in ei si ei vor avea incredere in tine, stiind ca vei fi acolo pentru ei, cand e cazul