Conform unui Ordin al Ministerului Sănătății, de la începutul lunii noiembrie a anului curent, persoanele care ajung la spital și au simptome specifice noului virus sunt nevoite să facă testare pcr pentru Coronavirus. Este vorba despre o procedură pe care oficialii o explică astfel: triajul trebuie făcut cât mai ușor, astfel încât medicii să știe cu ce tip de pacienți se confruntă, dar și pentru a decide mai simplu care sunt următoarele acțiuni pe care trebuie să le ia. Mai exact, testele rapide nu vor fi făcute atât suspecților asimptomatici, cât și persoanelor care prezintă simptome specifice. Ordinul de Ministru aduce cu sine, însă și alte schimbări, pe care toată lumea ar trebui să le știe!
Pacienții care au fost declarați pozitivi cu Covid-19 nu vor mai fi testați timp de 90 de zile de vindecare
Dacă până în luna noiembrie, autoritățile solicitau pacienților declarați pozitivi să facă teste de Coronavirus timp de 90 de zile de vindecare, pentru a se asigura că oamenii nu redevin pozitivi, acest lucru nu mai este obligatoriu. În schimb, dacă la un moment dat, oamenii sunt retestați în decurs de 3 luni de la vindecare și sunt declarați din nou pozitivi, ei nu mai pot fi considerați a fi ,,o nouă infecție”. Singurele excepții în acest sens sunt reprezentate de persoanele care au imunodepresii severe, dar și persoanele care dezvoltă simptome clare de Covid-19.
Izolarea la domiciliu, o soluție acceptată de autorități
Un alt aspect, de care românii trebuie să îl știe este acela că până în momentul în care sunt confirmați pozitivi, dar totuși prezintă simptome care să indice prezența Sars-Cov-2 în organism, pacienții pot rămâne acasă, în izolare. Condiția este ca ei să anunțe cât mai repede medical de familie despre situația în care se află, dar și locul în care se izolează. Ulterior, medicii de familie trebuie să aibă o evidență clară a pacienților simptomatici și să îi monitorizeze atent. Mai mult, doctorii trebuie să trimită Direcției de Sănătate Publică fișele monitorizare pentru toți pacienții care sunt în izolare.
Pacienții simptomatici, care prezintă factori de risc pot fi transportați la spital
Printre modificările din Ordinul de Ministru se numără și faptul că persoanele simptomatice, care prezintă factori de risc pot fi transportate la spital numai după ce își dau acordul în acest sens. În centrele specializate, pacienții vor fi evaluați clinic și, dacă este necesar li se va face o examinare radiologică pulmonară sau examen de computer tomograf. În acest sens, nu se apelează la teste rapide de Coronavirus, ci la teste clasice, de tip PCR.
Pacienții cu forme medii și severe pot fi internați în spital doar cu acordul lor
Nu în ultimul rând, important de menționat este faptul că românii care prezintă forme medii ori severe de boală pot fi internați în spitale de faza I sau II numai după ce își dau acordul în acest sens. Pacienții vor fi internați la terapie intensivă, iar cei care decid perioada de internare sunt medicii care îi tratează.