Rambutanul se gaseste de cumparat si la noi. El este un fruct exotic, cu un aspect ciudat, dar foarte gustos si apreciat indeosebi in Asia sau America Centrala. Denumirea fructului vine de la cuvantul malaezian “rambut”, care inseamna paros. Se considera ca fructul isi are originile in Malaezia si Indonezia.
Cum arata la exterior
Aceste fructe cresc in copacul cu acelasi nume. Un fruct de rambutan este la exterior asemeni unui arici, parca are niste tepi sau niste fire paroase, care sunt de culoare rosie la maturitate, cand este copt. In ciuda aparentelor inselatoare, rambutanul este un fruct foarte bun la gust.
Cum se desface
Exista cateva variante pentru a desface coaja tepoasa a rambutanului. Fie il strangi putin intre degete pana cand se rupe putin coaja undeva. Apoi tragi si il desfaci pe jumatate, cealalta jumatate de coaja va sustine fructul asemeni coajei de la ou, cand vrei sa mananci un ou fiert moale. Pentru a scoate miezul din jumatatea de coaja din mana apesi putin astfel incat sa impingi miezul in sus si sa sara. De asemenea, poti sa il tai foarte usor cu un cutit, insa doar la nivel de coaja, nu adancesti cutitul in fruct, ca sa nu tai miezul. Coaja nu este comestibila. Pentru detalii si mai clare vezi filmuletul de mai jos.
Cele mai citite articole
Cum arata miezul
Miezul rambutanului este de culoare alba translucida si are dimensiunea unei mingii de golf. Mare atentie ca la mijloc are un sambure! De principiu acesta se ocoleste si nu se mananca. Insa, sunt si persoane care le consuma. Depinde ce fel de fruct nimeresti. Sunt rambutani care au samburele amar si altii care au samburele dulce. Pana nu gusti nu stii…
Ce gust are si ce contine
Miezul alb al rambutanului are un gust racoritor, dulce, cremos si usor floral. De obicei cine a gustat o data o sa vrea si a doua oara, are o aroma foarte placuta. Miezul de rambutan contine fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu, vitamina C si B.
Daca gasesti de vanzare rambutani cu tot cu crenguta, atunci e mai bine sa cumperi asa, se pastreaza mai bine si vor fi mai proaspeti.