Pentru ca uneori aerul de afara este mult mai poluat decat cel din interior si nu mai este suficient doar sa deschidem geamul pentru a improspata aerul din locuinta, iti propunem sa iei 10 masuri pentru a purifica aerul si pentru a te proteja de bolile respiratorii.
1. Impune reguli stricte!
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ii fortezi pe toti cei care locuiesc in casa cu tine sau vin in vizita sa iti respecte regulile. Nu permite nimanui sa fumeze in casa, indiferent de ocazie. Mii de copii, dar si de adulti, dezvolta anual boli respiratorii din cauza asa-zisului „fumat pasiv”.
2. Foloseste o vopsea cu continut scazut de compusi organici volatili (COV)
Vopseaua poate elimina gaze pentru luni de zile dupa aplicarea ei, desi pare ca s-a uscat complet si mirosul a disparut. Aceste gaze sunt foarte toxice pentru organism. Cauta o vopsea pe care scrie low-COV sau se mentioneaza ca are un continut scazut de compusi organici volatili. Chiar si asa, tine toate geamurile deschise in momentul in care o aplici.
3. Fa toate reparatiile necesare!
Scurgerile din tavan sau de pe langa ferestre pot determina aparitia mucegaiului care nu doar are un aspect urat si miroase groaznic, dar este si foarte periculos pentru sanatate.
4. Foloseste un dezumidificator, daca e cazul
Daca e foarte multa umezeala in casa, pentru a evita aparitia mucegaiului este recomandat sa-ti achizitionezi un dezumidificator. Sunt foarte multe modele pe piata si dezumidificatorul trebuie ales, printre altele, in functie de sursa umiditatii.
5. Curata regulat filtrele de la aerul conditionat!
Cele mai citite articole
In fiecare vara, inainte de a porni aerul conditionat pentru prima data, ai grija sa cureti mai intai toate filtrele. In unele cazuri se poate dovedi a fi o activitate destul de greoaie sau costisitoare, insa merita. Foarte multe bacterii si acarieni se aduna in interiorul aparatului de aer conditionat si sunt imprastiati prin casa in momentul in care ii dai drumul.
In special bucataria si baia, adica zonele cele mai predispuse la acumularea de umiditate in exces, trebuie ventilate corespunzator.
7. Foloseste lumanari din ceara de albine!
Daca iti plac lumanarile, evita-le pe cele cu parafina pentru ca elimina substante toxice in aer. Opteaza, in schimb, pentru lumanarile din ceara de albina, care ard curat si, in plus, ionizeaza aerul si neutralizeaza compusii toxici.
8. Foloseste o lampa cu sare
Sarea de himalaya are capacitatea de a purifica aerul si de a neutraliza compusii toxici din aer.
9. Planteaza plante care purifica aerul
Afla mai multe detalii in articolul 10 plante care iti purifica aerul din locuinta.
10. Foloseste cat mai putine produse chimice
Deodorantul, odorizantele de camera si majoritatea substantelor de curatare elimina in aer compusi chimici periculosi pentru sanatate. Incearca sa le inlocuiesti, pe cat posibil, cu produse 100% ecologice si lipsite de orice compusi toxici.