De-a lungul timpului, planurile de compartimentare a caselor au evoluat foarte mult. Înainte de anii ’80, locuințele erau construite cu camere separate sau decomandate, cu un hol central din care putea fi accesată fiecare zonă în parte. Însă, după această perioadă, au început să apară spațiile comune, care puteau fi utilizate pentru diverse activități.
Varianta open space a avut și încă are un impact direct asupra modului în care beneficiarii folosesc încăperile și asupra gradului de interacțiune și socializare dintre aceștia. Avantajul libertății face ca planurile deschise să fie foarte căutate în amenajări interioare pentru locuințe, spații de birouri și spații comerciale.
Spre deosebire de clădirile cu structură închisă, acestea oferă impresia că nu există nici un fel de granițe. Totuși, acest design are atât plusuri cât și minusuri, de aceea e bine să ții cont de ele, înainte să alegi varianta de compartimentare pentru locuința ta.
Avantajele amenajării open space
Atunci când vorbim de planuri deschise, o casă poate integra pereți de compartimentare de înălțime redusă, delimitări vizuale sau înlăturarea totală a zidurilor dintre camere. Dacă pentru locuințele cu o suprafață generoasă acest tip de amenajare reprezintă doar o tendință modernă pe care o urmează beneficiarii, în cazul caselor mici spațiile deschise sunt o necesitate. Iată câteva avantaje ale variantei open space:
Încurajează socializarea și interacțiunea
Într-o locuință, planurile deschise oferă mai mult confort și aduc oamenii laolaltă. Cea mai comună amenajare este aceea care combină bucătăria, livingul și zona de servit masa într-un spațiu comun. În acest fel, persoana care gătește poate discuta și cu cei aflați în camera de zi, în timp ce pregătește masa.
Asigură mai multă lumină naturală
Eliminarea pereților interiori permite razele soarelui să pătrundă mai ușor în casă, iar atmosfera va fi mai plăcută. Mai mult, lumina naturală scoate în evidență orice decor și face încăperea să pară mai spațioasă și aerisită. Pe lângă asta, consumul de energie electrică va fi redus, iar facturile mai mici.
Poți supraveghea mai ușor copiii
Amenajarea unui spațiu deschis îți oferă posibilitatea de a ști în permanență ce fac copiii tăi, indiferent dacă tu gătești în bucătărie sau ai alte treburi în aceeași cameră.
Te deplasezi mai ușor prin casă
Traficul între funcțiuni se realizează mult mai ușor dacă nu există pereți și uși de închis și deschis. Trecerea se face foarte simplu de la o zonă la alta, piesele de mobilier pot fi mutate fără probleme, iar atunci când ai oaspeți poți să gătești, să socializezi și să servești mâncarea în același timp.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-home-luxury-kitchen-1336160/
Proporțiile sunt mai echilibrate
Amenajarea unui spațiu deschis în locuință poate fi soluția potrivită pentru echilibrarea proporțiilor. De pildă, o încăpere cu tavanul foarte înalt se va integra mult mai armonios într-un spațiu mare.
Dezavantajele amenajării open space
Cu toate că este modern să renunți la unii pereți despărțitori ai casei pentru a obține mai mult spațiu și o zonă complexă, amenajarea open space vine la pachet și cu câteva provocări. Iată despre ce este vorba:
Ai mai puțină intimitate
În multe dintre gospodării locuiesc persoane cu ocupații și vârste diferite. Uneori, camera de zi este utilizată și ca dormitor, iar asta poate fi o problemă pentru cei care gătesc sau vor să aibă o discuție relaxată cu prietenii. Spațiile închise pot funcționa mai bine într-o casă unde există și bebeluși, bunici, bonă sau adolescenți.
Cele mai citite articole
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-home-real-estate-2486092/
Plătești mai mult cu utilitățile
Un spațiu deschis va însemna un consum mai mare pentru asigurarea confortului termic dorit, iar asta va crește semnificativ costurile. Iarna, o zonă open space va genera costuri mai mari cu încălzirea.
E mai greu să păstrezi ordinea
Probabil cel mai mare dușman al amenajării open space este dezordinea. Într-un spațiu deschis trebuie să menții bucătăria întotdeauna curată, la fel și în camera de zi, pentru că nu poți închide rapid ușa dacă te trezește cu musafiri nepoftiți.
Este dificil să obții un aspect unitar
Într-un spațiu deschis este o adevărată provocare să asortezi întregul decor. Ca să obții un aspect unitar, trebuie ca, de exemplu, chiar și frigiderul să se potrivească cu canapeaua. Alegerea unui plan open space te obligă să folosești un design care să se integreze armonios în amenajarea tuturor încăperilor care compun această zonă.
Planurile deschise sunt specifice locuințelor moderne și se aplică doar anumitor încăperi, fiind excluse băile, dormitoarele sau zonele de lucru. Ideea de a beneficia de un decor complex, adaptat tendințelor actuale, este extrem de atractivă. Însă, înainte de a compartimenta locuința, acordă atenție tuturor aspectelor pe care le implică o astfel de amenajare și alege un design potrivit nevoilor tale.