Home Arta si educatie Pozitii de somn si cum influenteaza ele sanatatea

Pozitii de somn si cum influenteaza ele sanatatea

by GetLokal.ro
pozitii de somn

Toti ne dorim sa avem in fiecare noapte un somn cat mai bun, linistit si odihnitor. Somnul are o actiune directa si puternica asupra sanatatii noastre, tocmai de aceea azi iti propun sa afli cateva informatii importante despre cele mai comune pozitii de somn. Ce este indicat, ce nu e recomandat si de ce ar trebui sa te feresti cand iti alegi modul in care dormi.

Nu este recomandat dormitul pe burta

Dintre toate pozitiile de somn, cea mai putin recomandata de specialisti si medici este cea pe burta. Daca ai dureri sau probleme cu spatele, cu atat mai mult trebuie sa te feresti de aceasta pozitie. Motive sunt mai multe, insa principalul ar fi ca nu este bine sa stai cu capul intr-o parte atat de mult timp, chiar ore intregi. Daca in timpul zilei iti este imposibil sa stai cu corpul drept si capul intr-o parte mai mult de cateva minute, fara dureri, ce te face sa crezi ca in somn acest obicei nu este o corvoada pentru organism? Pot aparea dureri, in special de gat si de spate, amorteli sau furnicaturi. E o pozitie care pune mai multa presiune pe corp, incheieturi si muschi decat, de exemplu, dormitul pe spate. Singura bila alba pentru aceasta pozitie se acorda faptului ca reduce sforaitul.

Pozitia bebelusului

Denumita si pozitia fetala, ea reprezinta dormitul pe o parte, cu genunchiii ridicati, stransi la piept, apropiati de barbie, care sta si ea bagata in piept. Aceasta pozitie nu este benefica pentru incheieturi, articulatii, sani si nici macar pentru respiratie. Pozitia barbiei poate duce in timp si la aparitia sau agravarea ridurilor faciale. Nu este deloc o pozitie buna pentru femei si pentru sanii lor. Cel mai bine renunta la inclestarea acestei pozitii si la acest tip de incovoiere, relaxeaza-te si lasa corpul sa stea cat mai intins.

Dormitul pe o parte

Cele mai citite articole

Este o pozitie categoric mai buna decat cele doua de mai sus. Totusi, are si ea atat beneficii, cat si dezavantaje. In primul rand, este cea mai recomandata pozitie pentru femeile insarcinate, mai precis dormitul pe partea stanga, pentru o mai buna circulatie a sangelui. In al doilea rand, este o pozitie buna pentru gat si spate, pentru a preveni durerile din aceasta zona, bineinteles cu ajutorul unei perne potrivite. Dormitul pe o parte mentine coloana dreapta, alungita si intr-o pozitie mai confortabila decat cele enumerate pana acum.

Dormitul pe o parte diminueaza sforaitul, cat si refluxul gastroesofagian, insa poate afecta in timp pielea, pot aparea mai multe riduri. La femei nici sanii nu sunt sprijiniti si se pot lasa mai usor daca se doarme numai in aceasta pozitie.

Cea mai buna pozitie pentru somn

Ei bine da, dormitul pe spate aduna cele mai multe bile albe. Chiar si asa, nu este recomandat celor care sforaie serios si frecvent. In schimb, atunci cand dormi pe spate le oferi cel mai bun sprijin corpului, capului, gatului, coloanei vertebrale si spatelui. Persoanele care au adesea dureri de spate ar fi indicat sa-si faca un obicei din a dormi pe spate. In plus, este solutia cea mai potrivita si pentru cei care au reflux gastroesofagian. Cand dormi pe spate capul este sustinut de perna si corpul este putin mai ridicat in partea de sus. Asta face ca esofagul sa fie mai sus decat stomacul, iar mancarea si acidul nu mai vin inapoi.

De asemenea, este cea mai buna pozitie pentru prevenirea si menajarea ridurilor, pentru ca nu mai exista niciun fel de presiune asupra fetei. De asemenea, pentru femei este pozitia care sustine cel mai bine greutatea sanilor. Astfel, se micsoreaza sansele ca sanii sa se lase mai repede si se mentin fermi mai mult timp.

Alege-ti pozitia de somn care ti se potriveste cel mai bine, insa nu uita de avantaje si dezavantaje. Cauta sa optezi pentru cea mai sanatoasa si compatibila pozitie de somn pentru tine.

Cele mai citite articole

You may also like