În timpul sezonului rece, mai mult ca oricând, necesitatea de utilizare a adjuvanților și antibioticelor crește considerabil: schimbările bruște de temperatură și virușii gripei și virozelor sunt motivele care ne trimit la medicii specialiști pentru control și diagnosticare. Pentru a evita utilizarea unui surplus de antibiotice, poți opta pentru tratamentul naturist cu terapii alternative și antibiotice naturale.
Alternative sănătoase – Care sunt plantele ce acționează ca antibiotic natural?
Deși sunt contestate des, terapiile naturiste și tratamentele pe bază de plante sunt benefice și asigură utilizarea în siguranță. Pe lângă rezistența pe care au dezvoltat-o virușii la substanțele active din antibioticele de sinteză, utilizarea frecventă a medicației de sinteză afectează corpul, generând alergii, sensibilități și alte afecțiuni.
Echinaceea – Acționează ca antibiotic și dezinfectant local pentru tratarea infecților urinare. Este, de asemenea, un puternic adjuvant în tratarea răcelilor, gripei și infecțiile tractului respirator, putând fi utilizată pentru tratament, dar și preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar, în timpul sezonului rece, la schimbările de anotimp și în perioadele aglomerate și stresate.
Mușețelul – este una dintre cele mai cunoscute plante utilizate în România, fiind considerată adecvată pentru tratarea celor mai multe afecțiuni. Proprietățile ei antivirale, antifungice, anti-inflamatoare și antibacteriene sunt preluate cu ușurință de corpul uman, folosită ca ceai, băi locale, comprese sau uleiuri esențiale.
Usturoiul – face parte din gama de antibiotice naturale cel mai ușor de integrat pentru uzul intern, eliminând cu ușurință bacteriile, agenții patogeni, fără a afecta flora intestinală, așa cum se întâmplă la tratamentul cu antibioticele de sinteză.
Cele mai citite articole
Ghimbirul – cunoaștem deja rețeta magică lămâie-miere-ghimbir, un amestec deosebit de eficient în tratamentul virozelor și gripelor. Ghimbirul are mult mai multe efecte benefice, stimulând producția de acid gastric pentru a grăbi digestia unei mese sau a unui aliment care vă cauzează neplăceri. Mai mult, ghimbirul proaspăt are rol antibiotic împotriva agenților patogeni din alimentele infestate cu Salmonella, Campylobacter sau Listeria.
Apifitoterapia cu mierea de Manuka – unul dintre cele mai populare produs de pe lista cu antibiotice naturale
Poate ai zărit pe rafturile magazinelor naturiste sau bio mierea de Manuka, sortimentul special de miere originară din Noua Zeelandă. Proprietățile antivirale, anti-inflamatorii și antioxidante o separă de specialitățile clasice de miere, fiind una dintre cele mai recomandate alternative la antibioticele clasice. Mierea de Manuka acționează ca un antibiotic puternic, dar tratează cu succes și alte afecțiuni:
- infecții cu Stafilococ;
- afecțiuni gastro-intestinale;
- ameliorează sănătatea orală;
- vindeca arsurile și rănile;
- acționează eficient în ameliorarea și eliminarea problemelor dermatologice (eczeme, acnee).
Tratamentele naturiste au rezultate optime atunci când sunt respectate modul și cantitatea de consumat. De altfel, substanțele active regăsite în aceste plante stau la baza dezvoltării și creării medicamentelor de sinteză. De aceea, nu este de mirare că un tratament cu ceaiuri, infuzii, uleiuri esențiale va dura cu câteva zile mai mult decât un tratament de minim 5 zile cu antibiotice.
Orice tratament se efectuează însă cu avizarea unui specialist, chiar și în cazul unei viroze respiratorii care pare insignifiantă: în cazul plantelor există, de asemenea, o serie de reacții adverse și recomandări de tratament, în funcție de istoricul medical al fiecărei persoane.