Home Utile Ofera-i cainelui tau o dieta sanatoasa. Ce trebuie sa stii

Ofera-i cainelui tau o dieta sanatoasa. Ce trebuie sa stii

by GetLokal.ro

Pentru ca animalul tau sa se mentina in forma si sa fie sanatos este important sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Pe langa aceasta trebuie sa aiba in permanenta acces la o sursa de apa proaspata, curata. 

Insa, cand vine vorba despre alimentatia cainilor cei mai multi stapani de patrupezi, dar in special cei care se afla la inceput de drum, se intreaba cat si ce ar trebui sa manance animalul. 

Este important de mentionat ca dieta unui caine difera de la un animal la altul in functie de varsta, de nevoie si afectiunile existente. Tocmai de aceea, medicul este cel care poate recomanda o dieta adecvata pentru cainele tau, tinand cont de starea de sanatate a acestuia, de grutate si de varsta.  

Insa, de regula, un caine trebuie sa manance de doua-trei ori pe zi, daca medicul nu recomanda altceva. 

In general, alimentatia cainelui trebuie sa fie diversificata. Spre deosebire de pisici care mananca doar conserve si bobite, cainii au nevoie de mai multe alimente. Iata cum trebuie sa te pregatesti cand adopti un caine si ce trebuie sa stii despre hrana acestuia.

Boluri din ceramica

Inainte de a aduce cainele acasa achizitioneaza un set de boluri din ceramica. Vei avea nevoie de minim trei astfel de boluri. Unul pentru apa, unul pentru mancarea uscate si unul pentru cea umeda. Asigura-te ca bolurile de apa si mancare sunt in permanenta curate si dezinfectate. Nu ii oferi niciodata animalului mancare intr-un bol din care a mai mancat si au ramas resturi care s-au uscat. 

Spre deosebire de bolurile metalice sau cele de plastic, bolurile ceramice sunt mult mai bune si rezistente in timp. In plus, animalul nu le va putea impinge cu usurinta prin casa si nu le va rasturna in timp ce incearca sa manance sau sa bea apa.  

Asigura-i apa in permanenta

Cainele, la fel ca orice alt animal de companie, are nevoie in permanenta de acces la apa proaspata, curata. La fel ca oamenii, cainii au nevoie de hidratare. Si in momentul in care plecati la plimbari lungi, in parc, mai ales in zilele caniculare de vara, este important sa ai la tine un bol in care sa-i pui apa cand animalul este insetat, pentru a preveni deshidratarea. 

Asigura-i o dieta sanatoasa 

Pentru ca animalul de companie sa se mentina in forma si sa fie sanatoas are nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata.  

Hrana pentru caini poate fi umeda sau uscata. De regula, este indicat ca animalul sa beneficieze de ambele surse de hrana, la intervale regulate, daca medicul nu recomanda altceva.

Cat despre orele de masa, acestea trebuie sa fie, de asemenea, echilibrate, sa fie respectate zilnic si sa ii creezi o rutina. 

De exemplu, dimineata la ora 8 poate primi bobite, urmand ca la pranz sa mai aiba o gustare formata din bobite, iar seara la 8 poate primi mancare gatita special pentru el. Desigur, mesele pot fi ajustate dupa propriul tau program de lucru si timp de preparare al acestora.

Cand alegi o hrana animaluli de companie (umeda sau uscata), este indicat sa citesti cu atentie etichetele produselor si sa eviti produsele care au conservanti, potentiatori de aroma si coloranti. Alege produse cu etichete cat mai curate. 

In cazul in care alimentatia cainelui trebuie schimbata, pentru a fi compatibila varstei (de exemplu cand se face trecerea de la mancare pentru pui la cea pentru adult), schimbarea trebuie facuta treptat amenestecand cele doua tipuri de hrana, astfel incat animalul sa nu aiba probleme cu stomacul. 

Primele zile alaturi de catel

Cand iei catelul, fie ca il cumperi de la un crescator, fie ca il iei de la un salvator, este important sa intrebi ce tip de hrana a consumat pana atunci pentru a continua cu aceeasi hrana acasa. Ar fi o idee buna sa solicti aceste informatii inainte de a lua cainele acasa, pentru a fi deja pregatit cu toate cele necesare. Chiar daca hrana pe care a consumat-o pana in prezent nu este una de calitate este important ca in primele zile, pana la acomodare, sa continue cu aceeasi hrana iar apoi, hrna sa fie schimbata treptat cu una mai buna. Orice schimbare la o hrana noua trebuie sa dureze minim 5 zile, timp in care inclocuiesti treptat hrana veche adaugand o cantitate tot mai mare de hrana noua.

Recompensele

Recompensele joaca un rol important in viata unui catel. Acestea sunt folositoare in special in dresajul animalului de companie, ca recompensa pentru un comportament adecvat si pentru respectarea comenzilor. 

Trebuie insa sa ai grija ce recompense alegi. La fel ca in cazul hranei, citirea etichetei este esentiala. Ingredientele trebuie sa fie curate, naturale, de calitate. Evita-le pe cele cu multe chimicale, potentiatiori de aroma sau gust, coloranti sau orice altceva nu iti prezinta incredere. 

De asemenea, oricat de burate sunt gustarile pe care le alegi pentru cainele tau, nu trebuie sa faci excese. Oricat de mult i-ar placea si oricat insista sa I le dai nu ii oferi prea multe. Rezuma-te la a I le oferi doar in momentul dresajului. 

Oasele, indicate sau nu?

Rosul este un comportament natural si placut pentru caini. Este important ca acesti sa aiba la dispozitie obiecte sigure si potrivite pentru ros. Exista jucarii speciale pentru acest obicei, insa exista si posibilitatea de a-I oferi animalului oase. 

Insa cand vine vorba despre oferirea de oase pentru animalul de companie apar si multe semne de intrebare si ingrijorari, de la riscul de deteriorare al dintilor, la pericolul de sufocaresau de a suferi o obstructie in cazul in care o bucatica din os se desprinde. 

Prin urmare, oferirea de oase poate fi periculoasa pentru animale, care se pot confrunta cu grave probleme de sanatate. Alege in schimb jucarii special create pentru ros.  

Mergi cu animalul la un control de specialitate  

Alimentatia corecta a animalului poate fi dificil de controlat fara ajutor de specialitate. In plus, pe langa alimentatie este important ca animalul sa beneficieze de consult de specialitate in permanenta. 

De aceea este important sa gasesti o clinica veterinara Bucuresti unde sa poti merge cu animalul inca din prima sau a doua zi de dupa adoptie, pentru o evaluare. Este indicat sa apelezi la serviciile unei clinici de incredere, cu program non stop, astfel incat daca apar probleme in momentele in care clinile normale sunt inchise sa poti pleca cu animalul la veterinar rapid si la orice ora, iar medicii sa aiba istoricul medical al acestuia. 

Indiferent daca alegi sau nu un cabinet cu program non stop pentru a merge cu animalul este important, pentru situatii de urgenta, cand nu poti transporta cainele, sa ai la indemana un contact de la un serviciu de ambulanta veterinara. Astfel, in orice si zi la orice ora medicii de la ambulanta veterinara Bucuresti se vor deplasa la domiciliu unde  vor evalua animalul si, daca este necesar, il vor trasporta la clinica pentru tratament si investigatii amanuntite.  

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like