Sunt zile în care ajungeți târziu acasă, după o zi obositoare de muncă, și adormiți fără să va spălați pe dinți. V-ați gândit vreodată ce se întâmplă în timpul nopții cu dintîi și gingiile dumneavoastră? În lipsa periajului de seară, cel mai grav lucru care s-ar putea întâmplă este inflamația gingivală.
De aici și până la a caută pe Google cât costă un implant dentar pentru că v-ați pierdut dintîi din cauza cariilor avansate sau bolilor parodontale drumul este foarte rapid, din păcate, deși ați putea fi tentat să credeți altfel. Dacă nu ne spălăm pe dinți, nu facem doar carii ci și gingiile se îmbolnăvesc.
Primul semn precoce de îmbolnăvire a gingiilor este reprezentat de sângerare la periaj sau în timpul meselor, atunci când consumați alimente obișnuite. Periajul dentar este considerat cel mai util și eficient mijloc prin care sunt îndepărtate resturile alimentare de pe dinți. Astfel, este menținută sănătatea gingiilor. El este indicat să se realizeze de trei ori pe zi, după fiecare masă principala. Pentru o igienă cât mai bună, este indicată și folosirea atei dentare, înainte de periaj, și a apei de gură, după periaj, fără a clăti timp de 30 minute.
Dacă periajul nu se realizează seară, înainte de culcare, alimentele bogate în zaharuri și carbohidrați, consumate pe durata întregii zile, rămân pe suprafețele dinților și între aceștia, reprezentând un adevărat festin pentru bacteriile prezente în cavitatea orală. Dacă nu efectuați periajul regulat, simptomele se vor agrava tot mai mult, gingiile se vor inflama, dintîi vor fi mobili, se vor pierde și soluțiile de tratament pot fi limitate, incluzând proteză dentară sau implantul.
Pentru un periaj eficient, poziționați mânerul periutei astfel încât firele de par să aibă un unghi de 30-45 de grade atunci când ating gingia și rotiți încheietura mâinii într-o mișcare circulară. Acordați o atenție deosebită spatelui gurii și fiți mult mai riguroși dacă purtați aparat dentar.