Home Utile Noua industrie: foste fabrici se transformă în spații de producție moderne

Noua industrie: foste fabrici se transformă în spații de producție moderne

by GetLokal.ro

În întreaga lume, multe foste clădiri industriale au fost transformate în locuințe de lux sau galerii de artă. Dar acum un nou val de proiecte onorează patrimoniul de fabricație al acestor structuri construite, redistribuindu-le pentru producătorii de astăzi.

Urbanizarea și dezindustrializarea secolului al XX-lea au lăsat în urmă zeci de clădiri goale în orașe – hala de închiriat București –  care au fost folosite cândva pentru industria prelucrătoare și industria grea.

Următorul pas al poveștii este familiar celor mai mulți: regenerarea prinde, presiunea pentru locuințe (și profit) crește și, dacă fostele structuri industriale nu sunt demolate, atunci ele sunt inevitabil transformate în galerii de artă sau spații comune moderne.

Găzduit într-o fostă fabrică de construcții navale din Brooklyn Navy Yard, Marvel Architects design New Lab este un hub pentru companiile de proiectare și fabricare.

Transformarea culturii este adesea exprimată în mediul construit și invers: pe măsură ce producția și fabricarea sunt înlocuite cu funcționarea computerelor, la fel birourile din sticlă înalte înlocuiesc vechile clădiri industriale – depozit de inchiriat Cluj.

Dar, în ultimii ani, poate ca o reacție împotriva digitalizării copleșitoare a vieții noastre, fabricarea și meșteșugurile au revenit – și odată cu ele, dorința de spații pentru producători, ateliere și laboratoare de fabricație.

Va avea atunci această nouă schimbare culturală puterea de a inversa unele dintre aceste tendințe în mediul construit?

Stația F, PARIS Situată lângă Gare d’Austerlitz în sud-estul Parisului, Stația F catalizează regenerarea locală.

Dacă există o structură arhitecturală emblematică pentru Revoluția Industrială Europeană din secolul al XIX-lea, aceasta este cu siguranță marea și maiestuoasa magazie de trenuri. Repere ale modului în care progresele în producția industrială au modelat arhitectura, transportul și peisajele urbane, magaziile de trenuri au fost imortalizate în tablouri precum seria Monet’s Gare St Lazare (1877). Acum, de la King’s Cross din Londra până la stația F din Paris, acestea sunt factorii declanșatori ai unor scheme de regenerare pe scară largă.

Stația F, noua denumire a depozitului de trenuri Halle Freyssinet din sud-estul Parisului, este un proiect de 100 de milioane de euro care a preluat fostul hub de transbordare proiectat în 1927 de inginerul Eugène Freyssinet și l-a transformat în cel mai mare campus de pornire din lume ‘, găzduind peste 1000 de companii de start-up bazate pe tehnologie. Transformat de firma de arhitectură franceză Wilmotte & Associés, cu lucrări de restaurare de la 2 BDM Architectes, stația F a fost deschisă în iunie 2017.

Conceput ca un spațiu de incubator cu un aer campus universitar, stația F este proiectată în trei secțiuni, fiecare ocupând o parte din structura de 34.034 mp, din beton precomprimat. Primul cuprinde un auditoriu de 370 de persoane, săli de ședințe, spații pentru evenimente, o cafenea care funcționează împreună și un spațiu complet pentru producători numit Tech Lab, unde sunt accesibile imprimante 3D, tăietoare laser și ateliere. A doua secțiune a clădirii este principalul spațiu de lucru pentru startup-uri, cu aproximativ 3.000 de birouri; cea de-a treia secțiune, între timp, urmează să fie lansată în luna mai, ca un restaurant pe scară largă, deschis 24 de ore pe zi, deschis publicului.

You may also like