Home Utile Moduri de organizare și de eficientizare a spațiilor înguste din locuință

Moduri de organizare și de eficientizare a spațiilor înguste din locuință

by GetLokal.ro

Locuințele care au o suprafață mai mică nu oferă foarte multe în materie de spațiu, ceea ce poate face mobilarea sa să fie o adevărată provocare. O asemenea locuință are numeroase spații înguste care uneori sfârșesc prin a fi abandonate sau în care sunt depozitate diverse lucruri.

Utilizarea haotică a spațiilor mici poate duce la sentimentul de aglomerare și diminuează vizual spațiul disponibil. De exemplu, perdelele lungi vor crea impresia de spațiu mai mic decât ar fi de fapt în realitate. În acest caz, utilizarea jaluzelor poate fi mult mai potrivită, mai ales dacă geamurile camerei sunt mari. Totuși, utilizarea jaluzelelor de aluminiu precum cele de pe https://aluprof.com/ro e o soluție mult mai practică și mai de efect față de utilizarea cele textile de interior. 

Moduri de organizare a locuințelor cu suprafață mică

O suprafață mică nu oferă prea multe posibilități de mobilare și de organizare a lucrurilor personale. Cu toate acestea, cu puțină stăruință și cu autorul câtorva trucuri utile, un spațiu mic poate deveni încântător și chiar să fie creată senzația de spațiu.

Organizarea mobilei

Pentru a nu sufoca spațiul disponibil, trebuie să fie evitată utilizarea pieselor de mobilier mari, precum mesele din lemn masiv sau fotoliile late. În funcție de destinația camerei în cauză, mobilează doar cu acele piese care sunt absolut necesare. De exemplu, în dormitor poate fi amplasat doar un pat, două mici noptiere și eventual un televizor. Și draperiile de la geam sau jaluzele joacă un rol important în stilizarea camerei. O cameră mică va necesita draperii de culoare deschisă, pentru a crea senzația de mai mult spațiu.

Pe de altă parte, în camere precum bucătăria, lucrurile stau puțin diferit. De regulă, în bucătărie sunt stocate multe lucruri care de altfel sunt utilizate des. Mobila bine compartimentată care include și sertare de colț este foarte utilă în acest sens. În plus, există tot felul de idei în prinderea obiectelor mici cum recipientele cu condimente. Pentru a nu ocupa mult spațiu, pot fi utilizate scaune pliabile. Dacă se lucrează la birou, se poate opta pentru unul de colț sau pentru unul care se poate restrânge parțial atunci când nu este utilizat.

Spațiile ascunse

În orice locuință există așa zise colțuri „moarte” care de multe ori par greu de utilizat în mod eficient. Stocarea aleatorie în aceste locuri a obiectelor e un obicei care face camera respectivă să pară aglomerată. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, pot fi utilizate cutii de depozitare sau diverse dulăpioare mici special create pentru aceste locuri.

Cele mai citite articole

Dacă în baie este montată o cadă de colț, atunci spațiul de sub aceasta poate fi utilizat cu succes.

Eficientizarea fiecărui loc disponibil

În locuințele mici, fiecare loc cât de mic trebuie utilizat astfel încât să nu creeze o stare de disconfort. De exemplu, în baie poate fi utilizată o etajeră îngustă ce va fi agățată pe perete, în acesta fiind depozitate diferitele lucruri necesare aici. Pe interiorul ușii poate fi agățat un curier sau un coș de depozitare.

În bucătărie, sub dulapurile suspendate pot fi montate magneți sau șine de care să fie agățate diferite borcănele de depozitare.

Utilizarea balconului pentru depozitare

Cu siguranță multe persoane utilizează deja balconul pentru a depozita diverse lucruri, mai ales dacă locuiesc la bloc. Însă, dacă acesta nu este organizat în mod corespunzător, poate deveni un spațiu sufocat care va fi evitat de cele mai multe ori. Pentru a fi păstrată o oarecare ordine poate fi montat un dulap în care să fie depozitate diverse lucruri, precum decorațiunile de Crăciun sau cleștii de rufe.

Utilizarea principiului „2 în 1”

Pentru a economisi spațiu, poate fi utilizat principul 2 în 1, adică utilizarea unui lucru pentru mai multe acțiuni. De exemplu, poți utiliza pe hol un dulăpior pentru depozitarea papucilor care să aibă și o mică saltea pe care poți sta. Cuierul destinat hainelor utilizate frecvent, precum gecile, poate fi montat pe perete pentru a fi economisit spațiul.

Înlocuirea vechilor obiceiuri

Vechile obiceiuri uneori trebuie să fie înlocuite pentru a fi create anumite beneficii. Un astfel de exemplu poate fi dat în organizarea bucătăriei. Suporturile de cuțite pot fi înlocuite cu benzile magnetice montate pe faianță. De acestea pot fi atașate atât cuțitele, cât și paletele utilizate în bucătărie dacă acestea conțin și o parte metalică. În felul acesta poate fi economisit spațiu. Același lucru poate fi făcut și cu suspendarea paharelor cu picior de o șină montată pe partea de jos a unui dulap suspendat.

În concluzie

Și spațiile înguste pot fi bine organizate, chiar dacă la prima vedere lucrurile pot părea altfel. Amenajarea acestora poate fi o provocare, însă mediul online oferă nenumărate surse de inspirație și idei practice de organizare care sunt cu adevărat utile. Cu cât totul este mai compact și mai bine organizat, cu atât mai aerat și mai mare va părea locuința.

Cele mai citite articole

You may also like