Studiind de zor intr-o revista de pe alte meleaguri, ajung la un articol despre masajul bebelusilor. M-am infricosat putin pentru ca nu prea imi puteam imagina cum as putea sa masez acel ghemotoc de jumatate de metru. In aceste momente cand ma crispez brusc si imi pun la indoiala viitoarele instincte materne, pun mana pe telefon si imi sun prietenele (mamici cu ceva experienta).
Prima care imi raspunde la telefon este Magda, mamica a doi gemeni minunati de numai 2 anisori. Aceasta rade cu pofta la auzul nelamuririi mele si hotaraste pentru a doua zi o intalnire cu toate fetele. In jurul unei carafe de suc de fructe, pun la dezbatere tema cu masajul bebelusilor. Am ascultat, am pus fel de fel de intrebari, am notat totul si va dezvalui si voua ce am aflat de la un grup de 6 mamici tinere.
Masajul celor mici nu are nici o legatura cu chinul pe care il induri tu atunci cand lupti impotriva celulitei si nici cu ora de relaxare totala de care ai parte cand te duci la un masaj… de rasfat. In cazul bebelusilor, masajul nu are rol neaparat de relaxare, el ajuta la dezvoltarea psihologica si fiziologica a micului pui de om. Odata venit pe lume, bebe are si el parte de o doza de stres: trebuie sa se obisnuiasca cu un nou univers, altul decat cel cunoscut (burtica mamei).
In acelasi timp trebuie sa se obisnuiasca cu noul camin, cu noua mancare pe care mami i-o ofera in alt fel decat era el obisnuit si chiar cu o multime de figuri si voci noi care se perinda in jurul lui. Daca stam sa analizam, aceasta multitudine de evenimente ar fi stresanta si pentru un adult, daramite pentru un ghemotoc putin mai mare de jumatate de metru. Primul an de viata este extrem de important pentru bebelusi, pentru ca totul in jur este nou si numai bun de explorat si inteles. Dependenta de mamica lui il face pe bebe sa aiba incredere oarba in ea si el va percepe masajul ca pe o forma de mangaiere.
Dupa pozitia fetala in care a stat timp de 9 luni, bebe, cu ajutorul gimnasticii si masajului, invata sa se bucure de libertatea de miscare pe care i-o ofera noul lui mediu de viata. – asigura-te ca temperatura din camera este de minim 22 de grade Celsius; – alunga orice stres si toate gandurile negre; prin atingere, tu ii vei transmite bebelusului si starea ta de spirit; – pregateste din timp spatiul de masaj si accesoriile; – taie-ti unghiile pentru a nu exista nici cea mai mica sansa de a-l zgaria; – pune o muzica linistitoare, care sa-l faca pe bebelus sa stea relaxat; – asigura-te ca bebelusul nu are febra; in acest caz masajul ar favoriza raspandirea infectiei in organism; – poarta haine confortabile pentru a nu te simti stresata si stinghera in momentele in care comunici prin atingere cu puiutul tau; – incalzeste intre palme uleiul de masaj si ai grija sa nu ai nici mainile reci.
Cele mai citite articole
Nu trebuie sa masezi bebelusul daca acesta iti transmite mesaje non-verbale ca nu este de acord. Banuiesc ca nici tie nu ti-ar placea sa ti se faca masaj cu forta! Testeaza-l cu cateva mangieri si cu miscari mai ample ale palmelor. Daca nu te respinge si nu incepe sa se smiorcaie, totul este in regula. In primele luni de viata si la primele sedinte de masaj, evita categoric uleiurile si produsele speciale pentru masaj, chiar daca este specificat ca sunt recomandate pentru masajul nou-nascutilor. Pana la 5– 6 luni, foloseste cu incredere uleiul de masline sau alt ulei vegetal. Il poti “imbunatatii” olfactiv cu ajutorul catorva picaturi de ulei aromat de rozmarin sau portocala.
Cel mai indicat este uleiul de avocado, care are calitati antialergice. La inceput, copilasul poate sa fie putin reticent si toleranta lui la masat sa fie mai scazuta. Incepe treptat sedintele de masaj si in fiecare zi poti lungi sedinta pana ajungi la o rutina zilnica de 30 de minute. Fiecare masaj se incepe cu mainile sau cu picioarele bebelusului si apoi se trece la burtica, piept si spate.
Beneficiile masajului:
- bebelusii care au parte de masaj in mod regulat sunt mai calmi si mult mai sociabili;
- se reduc spasmele colonului;
- ajuta la eliminarea gazelor; stimuleaza digestia;
- amelioreaza durerile provocate de colici;
- stimuleaza circulatia periferica;
- tonifica inima si plamanii;
- ajuta la eliminarea secretiilor traheobronsice.
Masajul si gimnastica bebelusilor sunt forme terapeutice de joaca. Studiile au demonstrat ca toti copiii care au beneficiat de masaj si de gimnastica adecvata in primele luni de viata s-au dezvoltat mult mai bine decat ceilalti copii si detin un sistem imunitar mai puternic. Masajul se face intre mese, pentru a lasa timp puiului tau sa digere mancarea si sa se odihneasca dupa efortul depus la hranire. Specialistii recomanda ca masajul sa se faca dupa baita de seara, cand bebelusul este gata de culcare, iar masajul va ajuta ca acesta sa aiba un somn linistit si de calitate