Home Viata sanatoasa Lucrezi mult la calculator? Iată cum ar trebui să îți protejezi vederea!

Lucrezi mult la calculator? Iată cum ar trebui să îți protejezi vederea!

by Dinu Alexandra

Vederea este unul dintre cele 5 simțuri ale omului, având o anatomie și o fiziologie foarte complexe. Analizatorul vizual are o importanță însemnată în alcătuirea și funcționarea organismului, iar aceasta reiese și din faptul că aproape 90% din informațiile pe care le captăm zilnic se datorează ochilor. Chiar dacă nu suntem conștienți de acest proces de receptare a luminii și imaginilor vizuale, ochiul are o muncă imensă, fiind „vehiculul” care le transmite nervului optic.

Ochiul este afectat direct de factorii externi agresivi, fie traumatisme, fie corpuri străine, substanțe chimice sau lumina prea puternică, ce pot cauza multiple patologii, asupra cărora se poate interveni medicamentos.

Folosește picături de ochi

Cel mai des caz de simptomatologie oculară este cel al senzației de „ochi uscat”, „ochi roșii” sau de „nisip în ochi”. De cele mai multe ori, senzația de uscăciune este resimțită seara, fiind determinată de munca îndelungată în fața calculatorului, de concentrarea în timpul conducerii unui autoturism, lectura fără pauză, ca și iluminatul deficitar. În conformitate cu recomandările medicului specialist, se pot utiliza produse farmaceutice oftalmice, precum sunt cele mai bune picături de ochi.

Spre deosebire de produsele farmaceutice oftalmice semisolide (unguente), care se aplică pe mucoasa conjunctivală, picăturile oftalmice se aplică prin intermediul unui instilator sau picurător care nu atinge ochiul. Picăturile oftalmice, pe lângă faptul că se aplică foarte ușor în locul inflamat, au un efect rapid. Procesul terapeutic nu este dureros și nici traumatizant.

În funcție de modul de aplicare, picăturile oftalmice sunt păstrate în recipiente unidoză sau multidoză din sticlă sau din material plastic steril. Recipientul are o capacitate între 8-30 ml, fiind prevăzut cu sistem de picurare adecvat. În funcție de modul de compoziție, picăturile oftalmice au anumite termene de valabilitate:

  • cele preparate în laboratoarele farmaceutice au termenul de valabilitate de maximum 15 zile;
  • cele fabricate la nivel industrial au termenul de valabilitate cel mai mare, de la 1 an la 5 ani;
  • picăturile de tip multidoză pot fi folosite în maximum trei luni de la deschiderea recipientului (în compoziția picăturilor multidoză apoase este integrat un conservant microbian cu proprietăți bactericide și fungicide).

Poartă ochelari de protecție

Concentrarea în fața monitoarelor dispozitivelor electronice determină rărirea impulsului de a clipi. Așa apare oboseala oculară și senzația de „ochi uscați”, semne transmise de ochii tăi că sunt expuși unui „tratament” impropriu.

Impulsul de a clipi este un act reflex care acționează în momentul în care s-a evaporat sau s-a subțiat stratul filmului lacrimal. Filmul lacrimal face parte dintr-un segment secretor al glandei lacrimale principale (care asigură secreția lacrimală reflexă), glandele accesorii (care produc secreția lacrimală de bază) și căile lacrimale, constituite în canalicule nazo-lacrimale care elimină lacrimile în cavitatea nazală.

Rolul filmului lacrimal este:

  • de a menține lubrifierea corneei;
  • de a proteja suprafața oculară împotriva agresiunii factorilor externi;
  • de a asigura protecția împotriva infecțiilor;
  • de a contribui la o vedere cât mai clară.

Un ajutor în prevenirea simptomatologiei „ochiului uscat” este privirea prin lentilele ochelarilor de protecție a monitorului. Acestea reflectă lumina puternică din spectrul ultraviolet al luminii naturale a soarelui, ca și lumina emisă de ecranele dispozitivelor electronice.

Fă o pauză după fiecare oră petrecută în fața monitorului

Pe lângă măsurile medicamentoase, poți respecta și alte sfaturi care te pot ajuta să scapi de durerile oculare:

  • hidratare zilnică cu cel puțin doi litri de apă;
  • pauză după fiecare oră petrecută în fața monitorului;
  • practică exerciții fizice sau un sport;
  • monitorul să fie așezat la un unghi de 10 până la 20 grade sub nivelul ochilor, astfel pleoapele sunt mai coborâte, iar filmul lacrimal nu se evaporă atât de repede;
  • utilizează o lampă pe care să o poziționezi în spatele monitorului, pentru a echilibra lumina emisă de ecranul dispozitivului electronic cu lumina ambientală:
  • menține poziția capului dreaptă, deoarece poziția aplecată cauzează o presiune mai mare asupra mușchilor oculari, care au rolul de a susține globul ocular;
  • păstrează o distanță de 50 cm față de monitor. Apropierea determină miopia, iar distanța prea mare hipermetropia;
  • spală cât mai des mâinile cu apă caldă și săpun. La fel, curăță componentele electronice periferice (tastatura, mouse etc), pentru că pot fi focare bacteriene;
  • evită atingerea ochilor cu mâinile;
  • evită spațiile cu praf, fum și alți factori iritanți;
  • respectă timpul de odihnă.

Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like