Home Locuri Lista pe care o ai de bifat înainte să închiriezi un apartament

Lista pe care o ai de bifat înainte să închiriezi un apartament

by Dinu Alexandra

Piața imobiliară din România pune la dispoziția celor care caută o locuință oferte variate, pentru că cererea este tot mai ridicată. Mulți tineri optează pentru închirierea unui apartament, fie din considerente financiare, fie pentru că aleg să facă pasul către un oraș mai mare, la studii sau pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Indiferent de motivul avut, dacă ești în căutarea unui spațiu în care să locuiești o perioadă limitată, până te muți la casa ta, trebuie să știi câteva secrete care vor face din alegerea ta una potrivită. Chiar dacă la prima vedere pare simplu, suni, vezi, bați palma cu proprietarul sau cu agenția imobiliară și te muti, sunt destule aspecte pe care este necesar să le ai în vedere când cauți un apartament de închiriat.

Am alcătuit pentru tine o listă cu lucruri pe care trebuie să le faci înainte să închiriezi un apartament:

Stabilește bugetul lunar

Punctul de plecare în închirierea unui spațiu de locuit îl reprezintă bugetul. Este important să știi încă de la început de ce sumă de bani dispui, lună de lună, pentru a plăti chiria. Fă-ți calculele în așa fel încât să ai certitudinea că vei suporta cheltuiala lunară, fără alte eforturi financiare. Nu uita că la semnarea contractului va trebui să dai cel puțin o lună în avans, plus garanția pe care toți proprietarii o cer în momentul în care închiriază o locuință. Odată stabilită suma, vei putea începe să te orientezi asupra zonei, confortului, utilităților și a altor beneficii ce ar putea fi incluse în preț, cum ar fi un loc de parcare. Ia în calcul și cheltuielile pentru întreținere, facturi la gaz, curent și internet, care sunt separate față de prețul lunar al chiriei.

Studiază piața imobiliară și alege zona

Cauți să închiriezi un apartament într-o zonă care să îți permită să ajungi cât mai repede la destinațiile de zi cu zi, fie că este vorba de locul de muncă, de facultate sau de alți prieteni pe care îi vrei aproape. Mijloacele de transport în comun nu sunt de neglijat. Este indicat să te orientezi asupra acestui aspect mai ales dacă nu deții un autoturism. Documentează-te asupra autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor care trec prin zonă, în funcție de oraș. Dacă ești în București, zonele din apropierea stațiilor de metrou sunt cele mai căutate.

În situația în care ai în posesie o mașina personală cu care să te deplasezi, poți lua în calcul și opțiunea închirierii unei locuințe la marginea orașului sau chiar în localitățile limitrofe. Odată cu construirea a noi cartiere rezidențiale, situate în general în mărginimea marilor orașe, tot mai mulți agenți imobiliari oferă astfel de servicii. De exemplu, pentru cei care închiriază un apartament în Arad, există varianta centru, unde costul este mai ridicat, în special dacă locuința este renovată și modernizată complet, sau opțiunea unui complex rezidențial, unde sunt date spre închiriere construcții noi, utilate complet, la prețuri mai avantajoase față de centru. Și în capitală spațiile noi de locuințe, care au fost construite la periferia orașului, sunt la mare căutare pentru cei care vor să închirieze un apartament, în special pe termen lung. 

Vizionează cel puțin trei apartamente de închiriat

Poate vrei să te muți cât mai repede și mergi pe ideea primul pe care îl găsesc și se potrivește cerințelor mele, acela va fi. Nu crezi că e mai bine să ai termen de comparație? Realizează o selecție a apartamentelor de închiriat care crezi că ar corespunde nevoilor tale, apoi sună și stabilește întâlniri cu agenții imobiliari sau cu proprietarii. Verifică interiorul cu atenție, de la pereți crăpați, până la presiunea apei. Sunt chestiuni care îți vor da bătăi de cap dacă nu funcționează corespunzător. Odată vizionate mai multe locuințe, vei putea pune în balanță aspectele pozitive și cele negative și vei putea alege prin comparație. Atenție, însă, nu îți lua la dispoziție timp de gândire nelimitat pentru că riști să nu mai găsești anunțurile disponibile.

Analizează împrejurimile înainte de a decide

Ai mers, ai văzut apartamentul, prețul se încadrează în bugetul tău, are toate utilitățile de care ai nevoie și ar putea fi alegerea finală. Mai este, însă, un aspect peste care e bine să nu treci. Alocă-ți câteva minute pentru a inspecta zona. Vezi cât este de curată, unde se depozitează gunoiul sau dacă sunt locuri de parcare, în cazul în care deții o mașină și nu ai unul plătit. Un alt pont este avizierul scării, locul acela unde se afișează cheltuielile de întreținere.

Ce poți afla de acolo? Cam cât costă întreținerea lunar în funcție de numărul de persoane. Poți chiar să arunci o vorbă unui vecin, dacă se nimerește să te întâlnești cu el pe scară sau în fața blocului și să-l întrebi cum e cu programul de liniște, cât de deschiși sunt ceilalți la o petrecere sâmbătă seara, sau, de ce nu, dacă se oprește căldura de la subsol când încă mai este frig afară.

Pentru a lua decizia cea mai bună în ceea ce privește închirierea unui apartament trebuie să-ți aloci ceva timp și să acorzi atenție unor aspecte ce pot părea banale. O zonă bine aleasă, un preț pe care să ți-l permiți fără a face alte concesii și un proprietar care să îți respecte intimitatea și să-și anunțe prezența în prealabil sunt lucruri necesare pentru un trai civilizat, chiar și în calitate de chiriaș. Și nu uita că în țările europene cu un nivel de trai mult mai ridicat decât al României, mai mult de 50% din populație locuiește în chirie.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like