Home Utile Izolatia cladirilor – ce ar trebui sa stii despre acest proces?

Izolatia cladirilor – ce ar trebui sa stii despre acest proces?

by GetLokal.ro

In Romania, constructorii au inceput sa implementeze izolatia termica cladirilor inca din anii ’90, iar astazi a devenit un standard si, mai mult, odata ce detii un certificat de eficienta termica poti vinde un apartament sau o casa la un pret corect.

Desigur, izolarea termica exterioara se poate face utilizand multiple materiale, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale, in special legate de pret.

De ce ai nevoie de izolatii exterioare?

Exista trei motive pentru care locuinta ta are nevoie de izolatie exterioara, iar rezolvarea unei probleme aduce cu sine solutiile la celelalte doua. Iata de ce ai nevoie de izolatii exterioare, conform specialistilor de pe site-ul izoterm-system.ro:

1. Pentru eficientizarea costurilor de energie – izolatie termica

Daca iarna ai caloriferele la maximum si nu te incalzesti, iar vara folosesti aerul conditionat pentru a nu te sufoca, asta inseamna ca locuinta ta nu este eficienta energetic. Conform Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, 57% din consum se duce catre incalzirea locuintei, in timp ce aerul conditionat consuma 25%. Asta inseamna ca doar 18% din consumul total de energie il folosim pentru alte utilitati, precum iluminat, gatit si alte produse electronice si electrocasnice.

Metoda cea mai sigura de a reduce costurile este de a spori eficienta energetica a cladirii prin reducerea consumului de energie, dar mentinand acelasi nivel de confort, ceea ce presupune: izolarea exterioara a peretilor, montarea geamurilor termopan, inlocuirea conductelor de distributie.

2. Pentru a tine departe umezeala – hidroizolatie

Nu doar temperatura, cat si gradul de umiditate influenteaza confortul higrotermic. Iar peretii Peretii neizolati provoaca o crestere nesanatoasa a nivelului de umezeala in locuinta care pot cauza: aparitia igrasiei si a mucegaiului, aparitia acarienilor, deformarea mobilei si a parchetului si mirosuri neplacute.

3. Pentru reducerea nivelului de zgomot – izolatie fonica

World Health Organization au determinat ca poluarea fonica prezinta un risc mare pentru sanatatea ta si poate cauza stres, tulburari ale somnului, hipertensiune, tinnitus si poate duce chiar la pierderea treptata a auzului. Materialele preferate raman polistirenul expandat (fixat pe profile metalice) si vata minerala, in ambele cazuri izolatia fiind acoperita de straturi sau pereti subtiri de rigips. Evident, aceasta metoda reduce considerabil spatiul unei camere.

Izolatia exterioara vs. cea interioara

Fiecare tip de izolatie are avantajele si dezavantajele sale, pe care le vom enumera pe scurt:

Izolatie exterioara avantaje: este cea mai eficienta pentru izolatia termica, hidroizolatie si izolatie fonica si pot fi folosite mai multe tipuri de materiale.

Izolatie exterioara dezavantaje: este mult mai costisitoare si presupune effort logistic urias, mai ales daca vorbim despre o cladire cu multe etaje.

Izolatia interioara avantaje: este mai ieftina, poate fi folosita si la antifonare, este potrivita daca vorbim despre cladiri istorice, se poate folosi in etale diverse ale constructiei.

Izolatia interioara dezavantaje: micsoreaza spatiul util al locuintei, necesita indepartarea zugravelii, demontarea caloriferelor si schimbarea diblurilor acestora cu unele mai lung, este mai costisitoare.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like