Asemenea băncilor și instituțiilor de creditare bancare, ifn-urile funcționează legal și oferă împrumuturi în bază legitimă. Ceea ce înseamnă că ifn-urile se supun unei legislații concepute pentru ele, fiind înregistrate în baza de date BNR (Registrul General + Registrul Special). Legea care le guvernează este nr. 93/2009, iar ultimele măsuri legislative au transformat creditele nebancare în niște instrumente financiare din ce în ce mai utile debitorilor (DAE s-a micșorat). Cu toate acestea, așa cum susțin toate platformele de împrumuturi online este indicat să apelezi la această soluție doar în situații de urgență maximă.
Cum se diferențiază creditele bancare de cele nebancare și ce trebuie avut în vedere când împrumuți de la ifn-uri?
Creditele accesate de la societățile bancare sunt acordate pentru termene de plată mai extinse, ceea ce le scade valoarea dobânzii. De asemenea, suma care poate fi obținută este mai ridicată decât la ifn-uri, iar acest lucru se datorează sistemului financiar mai puternic care stă în spatele unei bănci. Însă, băncile rămân tributare aceluiași mod de verificare greoi, care îi determină pe clienți să renunțe la solicitarea unui împrumut.
În plus, băncile sunt reticente în a da bani celor cu o situație materială care nu se încadrează între limitele specificate. Au nevoie de garanții, ceea ce nu este posibil atunci când este vorba despre persoane care realizează venituri minime. De aceea, ifn-urile au găsit o nișă foarte bună de exploatat, iar rezultatele s-au observat imediat la nivel de profit încasat. Cu toate că, situația debitorilor cu venituri mici nu este una de natură să încurajeze vreun creditor să la ofere bani.
Printre diferențele dintre cele două sisteme de împrumut se numără dobânda mare ce este percepută de ifn-uri. Este și unul dintre riscurile care amenință un debitor care nu-și calculează în mod obiectiv posibilitățile atunci când aplică pentru un împrumut. Drept urmare, nu este indicat să te îndrepți către acest tip de credit dacă nu întrunești toate condițiile impuse de creditor. Nu uita că este ușor să iei bani de la ifn-uri, dar se poate dovedi foarte dificil să îi dai înapoi, atunci când nu ai de unde!
Sursă: vsichki-krediti.com