Home Evenimente „Imi pare bine de cunostinta”! Cum se fac lucrurile in mediul de business: salutul si prezentarile

„Imi pare bine de cunostinta”! Cum se fac lucrurile in mediul de business: salutul si prezentarile

by Dinu Alexandra

In sectiunea UNBT puteti gasi o serie de articole dedicate comunicarii profesionale si etichetei in afaceri. In registrul protocolului business exista multe alte reguli importante in relationarea de succes. Printre acestea, normele salutului si codurile prezentarilor in afaceri, despre care va invit sa cititi in continuare.

Cele mai citite articole

Salutul este, in mare masura, expresia unei atitudini. In general, in business, salutul comunica adoptarea unor formalitati (comune) si poate sa transmita fie respectarea unei ordini sau a unei ierarhii, fie deschiderea spre (re)definirea statutului/pozitiei intr-o relatie de afaceri.

Prin salut se arata respect, simpatie, prietenie, rezerva/distanta, autoritate, putere, deschidere/disponibilitate etc. Iata care sunt cele mai frecvent intalnite situatii si codurile asociate acestora:

  • Este salutat primul cel caruia i se cuvine mai multa deferenta: cei tineri trebuie sa ii salute pe cei mai in varsta, cei nou veniti ii saluta pe cei aflati deja intr-un loc de intalnire, barbatii saluta femeile (indiferent de varsta sau de functie).
  • Intre persoane de acelasi sex, intre intaietatea acordata functiei in raporturile de serviciu si prioritatea criteriului de varsta, este mai importanta aceasta din urma.
  • Atunci cand persoanele sunt egale ca pozitii sau cand nu se cunoaste exact statutul celui intalnit, cel mai politicos va saluta primul. Nu este un semn de demnitate sa astepti sa fii salutat.
  • Persoana aflata in miscare ii saluta pe cei aflati pe loc. Cand doua persoane sunt in miscare, cel care ‘taie’ drumul celuilalt saluta primul. Daca deplasarea se face in aceeasi directie, persoana mai grabita saluta prima. Cei aflati in masina ii saluta pe cei care merg pe jos.
  • Este o impolitete totala sa nu adresezi raspuns unui salut.
  • Salutul prin inclinarea capului acoperit (in cazul barbatilor) ori cu mana (sau doua degete) ridicata in dreptul tamplei, imitand salutul militar NU sunt considerate gesturi adecvate.
  • O femeie poate saluta o alta femeie mai in varsta ori aflata intr-o functie superioara – printr-o simpla inclinare a capului, insotita eventual de un suras politicos.
  • In cazul intalnirii unor persoane cu functii importante, este bine sa insotim formula de salut (buna dimineata, buna ziua, buna seara) de pronuntarea cuvintelor care precizeaza rangul acelor persoane (Domnule Presedinte, Domnule Rector etc). NU se saluta pronuntand numele persoanei (buna ziua, domnule Popescu!).
  • In cazul unor ceremonii sau evenimente speciale, salutul trebuie insotit de ridicarea in picioare.

Cele mai citite articole

You may also like