Home Utile Idei de amenajare a unei grădini mici

Idei de amenajare a unei grădini mici

by GetLokal.ro

Grădinile amenajate într-un spaţiu mic necesită un efort mai mare în ceea ce priveşte organizarea. Cu puţină inspiraţie însă poţi avea în balconul apartamentului, pe terasă sau în faţa casei o oază de flori, legume sau plante aromatice care să te delecteze. Iată câteva idei pentru amenajarea grădinii tale mici şi înfloritoare.

Imaginează-ţi totul din interiorul casei

În cele mai multe cazuri, mica grădină din prelungirea sau exteriorul casei are principalul scop de a servi drept peisaj de delectare privit din interior. Aşadar, punerea în scenă peisagistică şi organizarea decorului trebuie făcută din pragul casei, astfel încât să te bucuri de amenajare nu doar atunci când eşti în mijlocul plantelor, ci şi când le priveşti din pridvor. Astfel poţi orienta către ea un fotoliu sau o masă cu scaune, unde vei petrece timp de calitate singur sau împreună cu cei dragi, admirând grădina.

Regula celor trei

Când vine vorba de grădini mici, trebuie să obţii maximum fără a aglomera spaţiul. Din acest motiv, specialiştii recomandă să respecţi regula celor trei în câteva aspecte. Spre exemplu, pentru pardoseală sunt suficiente trei elemente: iarbă, gresie/lemn, pietriş. E valabil şi pentru culori: nu mai mult de trei nuanţe pentru garduri, accesorii şi mobilier. Toate acestea reprezintă fondul pentru bogăţia de culori a florilor, care trebuie să atragă toate privirile.

Lumină şi căldură naturale

Pentru plante şi pentru oamenii care se bucură de ele, esenţială este lumina naturală. Razele soarelui contribuie la creşterea şi dezvoltarea plantelor, în timp ce nouă ne oferă o atmosferă plăcută şi relaxantă. Aşadar, asigură-te că grădina este cât mai mult timp expusă la soare. Pentru a te bucura de beneficiile luminii naturale este bine ca spaţiul de trecere dintre casă şi grădină să fie cât mai deschis. Dacă întreg peretele este din sticlă, vei avea parte de lumină şi căldură naturale.

Jocuri de lumini

În ceea ce priveşte grădina propriu-zisă, acolo poţi instala şi corpuri de iluminat. Pentru a te bucura de splendoara grădinii şi după lăsarea serii, va trebui să amenajezi un sistem de lumini. Stratificarea iluminatului este o soluţie practică şi estetică. Pornind de la bază către vârf, poţi începe cu instalarea unor spoturi speciale pentru trepte, zonele de şedere şi de acces. Apoi poţi lumina elementele caracteristice, cum ar fi fântânile amenajate de decor, copacii pitici sau nişele din pereţi. Dacă ai optat pentru terasarea florilor expuse, fiecare zonă poate primi o proiecţie separată de lumină. Cu ajutorul tehnicii te vei putea bucura de plantele grădinii tale la orice oră din zi sau din noapte, privindu-le din interiorul casei.

Profită de orice spaţiu

Când eşti constrâns de dimensiunile grădinii trebuie să profiţi de fiecare centimetru pătrat. De cele mai multe ori, soluţia salvatoare poate veni din direcţia pereţilor. Rafturile şi cârligele pot deveni suporturi pentru ghivece cu flori sau plante aromatice. Sau chiar pentru plante de decor agăţătoare, care au nevoie de susţinere până când vor tapeta întregul perete. Astfel vei elibera pardoseala de corpurile inestetice, la bază rămânând doar luminile ce le pun în valoare. În locul unui zid anost poate răsări la propriu un perete viu, cu culori şi arome naturale. Seminţele plantate în ghivece rămân la latitudinea fiecăruia, de la flori la legume.

Foloseşte mobilier multifuncţional

După atât de mult efort pentru amenajarea spaţiului verde vei dori să te bucuri de plante în mijlocul lor. Pentru a nu înghesui decorul cu mobilier, asigură-te că fiecare obiect are cel puţin două utilizări. Spre exemplu, masa de cafea sau relaxare poate fi pliabilă pe perete, eliberând loc preţios de trecere între timp. În locul scaunelor tradiţionale poţi monta canapele de-a lungul pereţilor laterali. Dacă partea inferioară a mobilierului este prevăzută cu lăzi de depozitare, ai câştigat un spaţiu bine organizat şi ascuns.

În special în mediul urban, terenurile cu suprafeţe generoase sunt indisponibile sau exorbitante. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să fii privat de plăcerea relaxării în propria grădină. Un spaţiu cât de mic, dacă este organizat eficient, se va transforma în oaza ta verde de lângă casă. 

You may also like