O cină luată în aer liber, într-o seară caldă de vară, este visul oricui locuiește la bloc. Chiar dacă nu poți găti și organiza masa în curte, ai la dispoziție alte variante creative de a te bucura de natură în propriul apartament.
De exemplu, un spațiu de servit masa și cafeaua de dimineață integrat chiar la tine în balcon poate fi o soluție minunată. Deși pare un proiect destul de dificil, nu ai nevoie decât de informațiile corecte și puțină determinare. Citește ghidul de mai jos și lasă-te inspirat!
- Cum ferești terasa de umiditate și de mucegai
Deși face parte din apartament, balconul este expus mai mult factorilor externi. Printre aceștia se numără și umezeală, cauzată, în cazul balcoanelor deschise, de ploi sau zăpadă.
De aceea, dacă hotărăști să îți amenajezi pe balcon un spațiu de luat masa care să-ți furnizeze confort, acesta trebuie izolat cât mai bine cu putință, pentru a evita infiltrarea apei, apariția mucegaiului și deteriorarea mobilierului și a suprafețelor.
Citește mai mult despre procesul de hidroizolație balcon și studiază cu atenție toți pașii pe care trebuie să îi urmezi. Începe prin a folosi un mortar special, ce are în componență latex, un material de impermeabilizare foarte eficient.
De asemenea, placarea pardoselii este și ea deosebit de importantă. Pentru terasă, este indicat să folosești gresie, deoarece parchetul se poate umfla și deteriora chiar și la un nivel foarte mic de umezeală. În plus, plăcile ceramice sunt mult mai ușor de curățat. Optează pentru un model de gresie care antiderapantă, care să prevină accidentările atunci când podeaua este umedă.
- Cum îmbini funcționalitatea și designul
Cele mai citite articole
Mai aproape de natură
Dacă ți-ai dorit un spațiu de servit masa chiar pe terasa apartamentului sau pe balcon, probabil că motivul principal a fost dorința de a petrece mai mult timp aproape de natură. De aceea, poți decora noul spațiu cu plante și, când vremea îți permite, poți ține ferestrele larg deschise, acoperite doar cu plase pentru insecte și o draperie discretă, într-o nuanță deschisă. Alege, însă, plante care rezistă bine în mediul exterior și evită plantele de apartament, deoarece acestea nu sunt destul de puternice pentru a face față intemperiilor.
Spații de depozitare inteligente
Într-un spațiu de luat masa ai nevoie și de câteva locuri în care să depozitezi vesela, accesoriile de masă și condimentele care îți vor face preparatele mai savuroase.
De obicei, balcoanele de care dispun apartamentele nu sunt foarte încăpătoare. De aceea, este recomandat să profiți de fiecare metru pătrat și să folosești spațiul în mod eficient.
Stochează lucrurile pe verticală și vei reuși să economisești foarte mult loc pe balcon. Folosește un dulap înalt sau cutii speciale, pe care să le așezi una peste cealaltă. Rafturile suspendate sunt și ele variante la fel de bune, dar asigură-te că pe acestea vei expune doar acele obiecte de decor care nu riscă să se deterioreze din cauza apei.
Proiectarea unui spațiu de servit masa pe balcon nu este simplă, însă îți oferă numeroase avantaje dacă ești dispus să investești puțin timp și efort. Așadar, ține cont de sfaturile prezentate și planifică totul cu atenție înainte de a te apuca de treabă!