Home Utile Hranirea bebelusului cu biberonul – Ghid pentru mamici

Hranirea bebelusului cu biberonul – Ghid pentru mamici

by GetLokal.ro

Formula de lapte praf este o alternativa sanatoasa pentru hranirea bebelusului, avand o compozitie apropiata de cea a laptelui matern. Nu trebuie uitat insa ca laptele matern contine o serie de substante biologic active, cum ar fi anticorpii, care nu sunt prezenti in formula.

Formula de lapte este digerata putin mai greu decat laptele matern. Prin urmare, bebelusul poate manca putin mai rar, o data la 3-4 ore. Laptele matern se digera mai repede, iar bebelusului ii va fi foame la 2.5-3 ore. Formulele de lapte sunt mai bogate in calorii, astfel incat bebelusul poate castiga mai mult in greutate. Insa a fi supraponderal la aceasta varsta poate avea consecinte negative in viitor. 

Cat de des trebuie hranit bebelusul in primele saptamani?

De obicei in aceasta etapa copilul mananca „la cerere”. Se va oferi bebelusului biberonul la fiecare 3 ore sau cand acesta da semne de foame. Astfel, se va construi treptat un program, initial cu 7 mese pe zi. Ulterior, hranirea nocturna va fi eliminata treptat si bebelusul este hranit de 6 ori.

Este necesara sterilizarea biberoanelor?

Se recomanda ca pana la varsta de 3 luni, tot ceea ce „atinge” gura copilului sa fie steril. Aceasta include biberoane, suzete, tetine. Cel mai accesibil mod de sterilizare este prin fierbere timp de cateva minute, 5-10, intr-o oala cu apa. In prezent exista pe piata o varietate de dispozitive de sterilizare. Principiul de functionare al celor mai multe este similar: prin abur.

Biberoanele de plastic trebuie abordate cu precautie. Unele dintre ele emana substante nocive atunci cand sunt incalzite. Din acest motiv, este necesar de aflat din ce material sunt fabricate si daca sunt potrivite si rezistente la caldura. Aceasta problema este evitata atunci cand se utilizeaza biberoane de sticla.

Ce apa se foloseste pentru a prepara formula?

Un copil hranit la san primeste laptele matern direct steril si incalzit la temperatura adecvata. In cazul formulei de lapte, toate acestea trebuie facute de parinti. Pentru a mentine sterilitatea si pentru a evita riscul contaminarii cu agenti infectiosi, apa cu care se va dizolva formula de lapte praf trebuie sa fie prefiarta. Este suficienta  incalzirea pana la fierbere intr-un ceainic electric. Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei, pana cand ajunge la aproximativ 37 °C.

Se poate reincalzi laptele?

Nu se recomanda reincalzirea formulei deja racite. Cand se prepara formula, trebuie consumata in decurs de 30 de minute – 1 ora. Apoi, consumul devine impropriu. Exista dispozitive speciale pentru incalzirea sticlelor la temperatura adecvata de 37 °C. Cu toate acestea, utilizarea lor este in principal pentru incalzirea laptelui congelat sau refrigerat. 

In niciun caz nu se recomanda incalzirea laptelui intr-un cuptor cu microunde. Incalzeste produsele inegal si se pot obtine zone mai calde decat altele. Acest lucru creeaza riscul de a arde membranele mucoase delicate ale copilului. 

Daca totusi trebuie incalzit laptele dintr-un anumit motiv, se poate incalzi intr-o baie de apa sau sub apa calda curenta. Se va testa intotdeauna temperatura picurand cateva picaturi pe interiorul antebratului. Acest lucru va evita riscul de a da lapte la o temperatura gresita.

You may also like