Home Prin oras Galeriile Buhara – locul celor 1001 de nopti

Galeriile Buhara – locul celor 1001 de nopti

by GetLokal.ro

Covoare manuale, covoare otomane vechi, de secol al XVIII-lea şi al XIX-lea, vise stranse intr-un covor persan ori o scoarta romaneasca, dar si pictura, sculptura, mic mobilier. O lume cu poveşti, ce ar putea dura 1001 de nopţi…

Aceasta lume exista pe bulevardul Primaverii nr.4 din Bucuresti si se numeste Galeriile Buhara. Se afla intr-un „spatiu” in care pasii nu se pot pierde prin covoare, pentru simplul motiv ca sunt vechi si pretioase. Iar mainile nu pot atinge decat, eventual, cu mare grija obiectele de arta ce isi vietuiesc nemurirea in jurul covoarelor.

Galeriile Buhara sunt specializate in comercializarea de covoare nobile, a caror valoare se poate ridica si la cateva zeci de mii de euro. Proprietarul acestu loc deosebit din Bucuresti este Norbert Hauser – om pasionat de frumos, cu spirit pretentios si perfecționist, avand cultul covorului de calitate. El colectioneaza de peste 20 ani covoare orientale – aceste bijuterii tesute, incercand sa ințeleaga lumea din care provin si sa descifreze mesajul cultural pe care îl transmit.

Galeriile Buhara – pasiune si istorie personala

In urma cu 350 de ani erau infiintate in Franta primele razboaie de tesut pentru “covorul turcesc”, pentru ca mai apoi acestea sa devina lideri in toate artele. An dupa an, in secolele ce au urmat, torcatorii au tors si vopsitorii si-au amestecat vopselele, iar tesatorii au lucrat rabdatori la razboaiele de tesut in multe tari. Epoca de fier a inventat masinile pentru a face munca nenumaratelor degete, iar designerii, pe care cele mai bune scoli de pe doua continente ii puteau oferi, au produs modele superbe pentru aceste masini, in speranta de a cuceri aprecierea si favorurile intregii lumii. Totusi, tesatori din Daghestan, Kirman, Sehna, Kurdistan si Tabriz inca tes in fata cadrelor lor primitive cele mai splendide tesaturi de pe glob.Iar Occidentul asteapta cu nerabdare piesele lor.

Aceasta poate servi ca introducere la a vorbi despre pasiunea unui om pentru covoare.

”Pasiunea mea nu este straina de istoria mea personala. E strans legata de traditia unui loc in care imi aflu radacinile: orasul Brasov. Biserica Neagra din Brasov adaposteste un tezaur: aproximativ 110 covoare expuse pe pereti si in strane”, spune adeseori Norbert Hauser, cel care detine Galeria Buhara. Pasiunea lui pentru covoare a inceput prin 1995, pe cand traia in Germania. S-a intors in România în urmă cu peste 10 ani şi după un timp a „facut” acest mic taram al viselor infasurate in covoare. Astfel, brandul Galeria Buhara este deja cunoscut in Micul Paris al gusturilor pretenţioase, insolite, ori balcanice. Fiind apreciat de colecţionari, arhitecti,  decoratori si n u numai toti acestia. Pasiunea lui Norbert Hauser de a colecționa covoare vechi a dus la o colectie  voluminoasa, ceea ce a dus la decizia ca o parte din ea sa mearga spre vanzare.

Covorul ca „obiect de arta”, la Galeriile Buhara

La Galeriile Buhara gasesti covoare persane, turcesti şi kilimuri (un fel de scoarta romaneasca) cu preturi incepand de la 60 de euro, pana la 5.000 de euro si chiar peste. Diferenţa de preţ e data, printre altele, de culoare (care trebuie să fie naturală), de innodarea deasa sau de cat de strălucitoare e lana din care a fost tesut covorul. Exista, bineinteles si covoare care costa 100.000 de euro, vechi de 100 de ani, care sunt vandute la licitaţii de Sotheby’s sau Christie’s. Acestea au in general ceva special ca de exemplu un design anume care spune multe despre cultura zonei in care a fost tesut, sau o varsta venerabila. E ca o operă de artă.

Covoarele de la Buhara sunt aduse din Turcia, Iran, Turkmenistan, Caucaz şi China. De exemplu unul din covoarele din magazinul Buhara este realizat dintr-un milion de noduri pe metru pătrat, iar materialul este100% mătase. Iar pentru un covor de aproximativ 2 metri pătraţi se poate lucra 1 an şi jumătate, depinde de noduri. Vorbim despre covor ca metaforă, idee si „obiect de artă”.  Nu, nu este vorba despre „obisnuitul”, multrulatul, multadulatul covor roşu al vedetelor. Este vorba despre un concept… Sunt bine de stiut si urmatoarele: covorul ca investitie, zestre etc. este apreciat in Orient. In Occident se cumpara doar covoarele cele mai scumpe ca investitie, pentru ca aici creste pretul in fiecare an cu cel putin dublul ratei inflatiei, si covoarele vechi de colectie.

Galeriile Buhara – pe placul  cumparatorilor

Apropo de colectii; in Galeria Buhara sunt si cateva tablouri care vin din colectia Hauser, broderie din Usbekistan ( perne, cuverturi Souzani), arta africana si multe alte piese decorative.

In timp, Galeria Buhara a dezvoltat o dinamica si a reusit sa satisfaca gustul a diferiti clienti, precum si marile pretentii. Fiind o galerie eficienta si in prezentarea covoarelor la domiciului clientilor, la noi cumparatorilor – care pot aduce  covoarele in casa lor, pentru o perioada, ca sa le testeze si asa mai departe.

 

You may also like