Home Evenimente Top 8 filme cu Al Capone

Top 8 filme cu Al Capone

by GetLokal.ro
filme cu al capone

Al Capone, un simbol al gangsterismului american

Alphonse Gabriel Capone, cunoscut sub numele de Al Capone, este probabil cel mai notoriu gangster din istoria Americii. Nascut in Brooklyn, New York, pe 17 ianuarie 1899, Capone si-a castigat faima in anii 1920 si 1930 in timpul prohibitei, cand a condus Chicago Outfit, o organizatie criminala implicata in trafic de alcool, jocuri de noroc si alte activitati ilegale. Figura sa a inspirat numeroase filme de-a lungul decadelor, fiecare incercand sa surprinda esenta acestui om complex.

Inainte de a aprofunda lista celor mai bune filme despre Al Capone, este important sa intelegem cum a ajuns sa fie o figura atat de proeminenta in cultura populara. Dupa ce a parasit scoala, Capone s-a alaturat mai multor bande de strada, iar la varsta de 26 de ani a preluat controlul organizatiei Chicago Outfit. Succesul sau a fost atribuit unei combinatii de inteligenta, brutalitate si abilitati de lider.

Capone a fost arestat si condamnat pentru evaziune fiscala in 1931, petrecandu-si restul vietii in inchisoare sau sub supraveghere. A murit pe 25 ianuarie 1947, lasand in urma sa o mostenire care continua sa fascineze si sa inspire cineastii de astazi.

1. "The Untouchables" (1987)

"The Untouchables" este, fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute filme despre Al Capone. Regizat de Brian De Palma si cu un scenariu scris de David Mamet, filmul il prezinta pe Robert De Niro in rolul lui Al Capone, in timp ce Kevin Costner il interpreteaza pe agentul federal Eliot Ness, omul responsabil de caderea lui Capone.

Actiunea filmului se desfasoara in Chicago, in timpul prohibitei, si urmareste lupta echipei lui Ness pentru a-l aduce pe Capone in fata justitiei. Filmul este remarcabil pentru felul in care surprinde atmosfera epocii si pentru interpretarile actorilor. De Niro este deosebit de convingator in rolul lui Capone, aducand la viata farmecul si brutalitatea acestuia.

Un aspect interesant al acestui film este atentia la detalii si autenticitatea costumelor si decorurilor, care contribuie la imersiunea spectatorului in perioada respectiva. Filmul a fost un succes atat la box office, cat si in randul criticilor, fiind nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv pentru regia lui Brian De Palma.

In ceea ce priveste veridicitatea istorica, "The Untouchables" ia unele libertati cu faptele documentate, insa reuseste sa redea cu fidelitate atmosfera de tensiune si pericol specifica epocii. Este un film care, desi dramatizat, ofera o privire captivanta asupra luptei impotriva coruptiei si crimei organizate.

2. "Capone" (2020)

Regizat de Josh Trank si avandu-l in rolul principal pe Tom Hardy, "Capone" ofera o perspectiva diferita asupra vietii lui Al Capone. Spre deosebire de multe alte filme care se concentreaza pe ascensiunea sa in lumea crimei organizate, acest film exploreaza ultimii ani din viata gangsterului, cand se confrunta cu demnitatea pierduta si degradarea fizica si mentala cauzate de sifilis.

Filmul a fost lansat in 2020 si a generat discutii aprinse datorita perspectivei sale neobisnuite. Hardy reuseste sa portretizeze un Capone vulnerabil si chinuit, aratand latura umana a unui om adesea perceput doar ca un monstru. Performanta sa a primit aprecieri mixte, unii critici laudandu-i angajamentul fata de rol, in timp ce altii au considerat abordarea sa prea exagerata.

Josh Trank a declarat ca si-a dorit sa prezinte un portret intim si personal al ultimelor zile ale lui Capone, explorand frica si regretul unui om care si-a petrecut viata dominand prin frica. Aceasta abordare introspectiva il diferentiaza de alte filme biografice, oferind spectatorilor o privire rara asupra unui Capone infrant de propria sa mostenire.

Desi nu a fost un succes comercial, "Capone" a starnit interesul si curiozitatea publicului, invitandu-i sa reflecteze asupra fragilitatii umane si asupra consecintelor inevitabile ale unui stil de viata violent si fara scrupule.

3. "Scarface" (1932)

"Scarface" din 1932, regizat de Howard Hawks si produs de Howard Hughes, este un clasic al cinematografiei care a fost inspirat de viata lui Al Capone. Desi nu este o reprezentare directa, filmul urmareste ascensiunea si decaderea unui gangster numit Tony Camonte, interpretat de Paul Muni. Povestea este adesea vazuta ca o analogie pentru viata lui Capone, iar filmul a fost influentat puternic de evenimentele reale din acea perioada.

Filmul pune accent pe ascensiunea violenta a lui Camonte in lumea crimei organizate si pe obsesia sa pentru putere. "Scarface" este cunoscut pentru stilul sau inovator si pentru modul in care a abordat teme precum violenta si coruptia, ceea ce a generat controverse la momentul lansarii sale.

Un aspect notabil al "Scarface" este felul in care a influentat ulterior cinematografia, servind ca inspiratie pentru numeroase filme de gangsteri. Iconicul remake din 1983, in regia lui Brian De Palma si cu Al Pacino in rolul principal, a dus mai departe mostenirea acestui film clasic.

Este important de mentionat ca "Scarface" a fost initial intampinat cu reticenta de catre cenzori din cauza continutului sau violent, dar a fost, in cele din urma, considerat un film de referinta. Criticul de film Roger Ebert l-a numit "unul dintre cele mai mari filme de gangster din toate timpurile", subliniind impactul sau durabil asupra genului.

4. "The St. Valentine’s Day Massacre" (1967)

Cele mai citite articole

"The St. Valentine’s Day Massacre" este un film regizat de Roger Corman, care documenteaza celebrul masacru din 1929, unul dintre cele mai infame evenimente asociate cu Al Capone. Filmul il prezinta pe Jason Robards in rolul lui Capone si exploreaza rivalitatea dintre acesta si George "Bugs" Moran, liderul unei bande rivale din Chicago.

Masacrul de Ziua Indragostitilor a avut loc pe 14 februarie 1929, cand sapte membri ai bandei lui Moran au fost ucisi intr-un garaj din Chicago. Desi Capone nu a fost niciodata acuzat oficial de acest masacru, se crede pe scara larga ca a fost orchestrarea sa.

Filmul lui Corman este apreciat pentru atentia la detalii si pentru acuratetea istorica. Desi nu a fost un succes urias la box office, a fost bine primit de critici si continua sa fie considerat un exemplu solid de film biografic.

Pentru a crea o experienta cat mai autentica, Corman a colaborat cu istorici si experti in domeniu. Un specialist in istoria crimei organizate, William Helmer, a declarat ca filmul "reuseste sa redea cu fidelitate evenimentele si tensiunile care au condus la masacru, oferind o perspectiva detaliata asupra unei epoci de violenta si razbunare".

5. "Boardwalk Empire" (2010-2014)

Desi nu este un film, ci un serial de televiziune, "Boardwalk Empire" merita mentionat pentru felul in care abordeaza viata lui Al Capone si contextul crimei organizate in perioada prohibitei. Creat de Terence Winter si produs executiv de Martin Scorsese, serialul urmareste povestea lui Enoch "Nucky" Thompson, un influent politician si gangster din Atlantic City, interpretat de Steve Buscemi.

Al Capone, interpretat de Stephen Graham, este un personaj recurent, iar serialul exploreaza ascensiunea sa in lumea interlopa din Chicago. "Boardwalk Empire" este apreciat pentru autenticitatea sa, pentru povestea complexa si pentru performantele actorilor, primind numeroase premii, inclusiv Globul de Aur pentru cel mai bun serial de televiziune – drama.

Serialul ofera o privire detaliata asupra dinamicii dintre diferitele personaje din lumea crimei organizate si a relatiilor politice care le-au permis sa prospere. Fanii si criticii au laudat felul in care serialul reuseste sa combine drama, istoria si actiunea pentru a crea o poveste captivanta.

Unul dintre aspectele notabile ale "Boardwalk Empire" este atentia sa la detalii in redarea perioadei istorice, de la costume si decoruri, la dialog si intrigi politice. Aceste elemente contribuie la crearea unei experiente imersive pentru spectatori, oferindu-le o perspectiva autentica asupra unei ere de schimbari si conflicte.

6. "Mobsters" (1991)

"Mobsters" este un film american de actiune si drama regizat de Michael Karbelnikoff, care exploreaza ascensiunea unor celebri gangsteri, inclusiv Al Capone, interpretat de Titus Welliver. Filmul se concentreaza pe povestea a patru tineri prieteni care devin lideri ai crimei organizate in New York, si include personaje precum Lucky Luciano, Bugsy Siegel si Meyer Lansky.

Desi "Mobsters" nu este un film exclusiv despre Al Capone, acesta joaca un rol important in contextul povestii. Filmul combina elemente de fictiune si fapte istorice pentru a crea o naratiune interesanta si plina de actiune. Cu toate acestea, a primit recenzii mixte de la critici, unii considerandu-l prea stilizat si lipsit de profunzime.

Un aspect pozitiv al filmului este distributia sa, care include actori talentati precum Christian Slater, Patrick Dempsey si Richard Grieco. Acestia reusesc sa aduca la viata complexitatea si ambitia personajelor, oferind performante convingatoare.

Desi nu este considerat un film de referinta in genul crimei organizate, "Mobsters" reuseste sa surprinda atmosfera tumultoasa a anilor 1920 si 1930, oferind o perspectiva asupra rivalitatilor si aliantei complexe dintre gangsteri. Este un film care poate fi apreciat atat pentru stilul sau vizual, cat si pentru povestea plina de actiune si tensiune.

Un simbol cultural nemuritor

Al Capone continua sa fie o figura fascinanta si controversata in cultura populara, iar filmele inspirate de viata sa reflecta complexitatea si influenta sa asupra lumii crimei organizate. De la portretizari dramatice la explorari introspective ale vietii sale, aceste filme ofera o gama variata de perspective asupra mostenirii sale.

Prin intermediul acestor productii cinematografice si televiziune, publicul este invitat sa exploreze lumea fascinanta a gangsterilor si sa reflecteze asupra dilemelor morale si sociale asociate cu aceasta. Fiecare film aduce ceva unic, fie ca este vorba de o interpretare memorabila a unui actor talentat sau de o privire autentica asupra unei ere tumultoase.

In concluzie, filmele inspirate de viata lui Al Capone nu sunt doar povesti despre crima si coruptie, ci si reflectii asupra naturii umane si a consecintelor alegerilor noastre. Aceste povesti continua sa captiveze generatii de spectatori si sa inspire noi creatii in lumea filmului.

Cele mai citite articole

You may also like