Spatele si coloana vertebrala ne sustin intreg corpul si au nevoie de protectia noastra. Iata cateva sfaturi pentru situatiile cu care ne confruntam aproape zilnic si care ne pot afecta spatele sau coloana.
Protectia spatelui cand ridici greutati
Una dintre cele mai intalnite greseli care afecteaza sanatatea coloanei este modul in care majoritatea dintre noi aleg sa ridice diverse obiecte, mai mult sau mai putin grele. Ideea de baza este sa ridici greutati bazandu-te pe picioare si nu pe spate si coloana vertebrala. Nu te apleci ca sa ridici sau sa lasi obiectul respectiv, ci flexezi genunchii si te lasi in jos, cu spatele drept. Folosesti muschii picioarelor si ai abdomenului. Este indicat ca obiectul sa il tii cat mai aproape de corp. Daca e nevoie sa te rotesti, nu vei pune presiune asupra spatelui, nu te intorci doar din trunchi, ci iti misti picioarele, iar spatele il tii drept.
Protectia spatelui cand alergi
De foarte multe ori aud oameni care se plang de dureri de spate in zona de jos a coloanei atunci cand alearga. Pentru a proteja spatele si pentru a preveni aparitia acestor dureri e indicat sa avem in vedere cateva masuri. In primul rand este extrem de important ce fel de incaltaminte alegi pentru jogging. Exista pantofi sport speciali pentru alergat, inclusiv cu amortizor anti-soc. Cand ii alegi, asigura-te ca la varf, intre degetul mare si pantof, mai ramane putin spatiu, cam de latimea unui deget.
Pantofii nu trebuie sa fie ficsi, sa te stranga, dar nici sa nu fie prea mari. Alege pentru alergat suprafete mai moi, de evitat cimentul, caci fiecare impact se duce ca o lovitura direct catre coloana. Daca alergi pe pamant, iarba, pe o pista speciala de cauciuc, atunci corpul nu va mai resimti la fel contactul cu solul.
Este recomandat sa faci intotdeauna incalzire inainte de alergare si sa nu uiti de intinderile de la final. Ai grija, insa, cum alergi, pentru ca daca faci miscari incorecte e posibil sa-ti afecteze spatele si nu numai. Corpul sa nu il tii inclinat in fata, umerii, trunchiul, bazinul, soldurile trebuie sa fie pe aceeasi linie. Daca atunci cand alergi pui piciorul pe sol mai intai cu calcaiul… nu e deloc bine. Asta are un impact negativ asupra coloanei. Cand pui piciorul, incearca sa fie cu zona de mijloc a talpii.
Protectia spatelui in timpul calatoriilor
Calatoriile inseamna din start, de cele mai multe ori, inactivitate si scoaterea corpului din circuitul activ. Indiferent cum calatoresti – cu masina, tren, avion – asta presupune adesea sa stai pe un scaun (acelasi lucru se intampla si cand stai la birou zilnic). Daca este o calatorie relativ scurta, atunci e mai bine, insa ce te faci cand ai de mers ore intregi? Corpul tau se resimte daca nu il folosesti ore la rand. Imobilizarea partiala din timpul calatoriilor afecteaza tot corpul, dar in special picioarele, gatul, fesele, coapsele si spatele.
Daca te afli intr-un mijloc de transport in care te poti ridica pentru a face un pic de miscare, atunci profita si misca-te! Daca ai un drum lung cu avionul, incearca sa te ridici din ora in ora si sa-ti pui picioarele in miscare. Beneficiile se vor resimti si in zona abdominala si a spatelui.
Pentru spate e bine ca la interval regulate sa faci cateva miscari. Una dintre cele mai simple si eficiente este sa iti ridici mainile in sus, cu degetele impreunate deasupra capului. Tragi de maini si le impinge cat poti de mult in sus, ca si cum te intinzi incercand sa atingi tavanul. In acel moment spatele se intinde, iar muschii abdominali se relaxeaza si ei. Pozitia e bine sa fie mentinuta circa 5 secunde. Se poate efectua cand stai pe scaun sau cand esti in picioare.
Simpla atentie asupra trunchiului si indreptarea lui si a muschilor abdominali te ajuta sa te simti mai bine cand calatoresti. De multe ori stam cocosati sau in diverse pozitii in care coloana nu sta dreapta, iar stomacul parca sta ghemuit. Asa ca aminteste-ti din cand in cand sa indrepti umerii, spatele si abdomenul. Bineinteles ca e bine sa cauti sa stai cat mai comod in timpul calatoriei si sa iti sprijini spatele tot timpul. Este buna si o perna speciala pentru gat sau o perna mica pe care o poti plasa in zona spatelui, in partea de jos.