Definitia ecoturismului data de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), adaptare a definitiei consacrate date de Organizatia Mondiala a Turismului, este urmatoarea:
Ecoturismul este o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale legate de natura si care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– conservarea si protejarea naturii;
– folosirea resurselor umane locale;
Cele mai citite articole
– caracter educativ, respect pentru natura – constientizarea turistilor si a comunitatilor locale;
– impact negativ minim asupra mediului natural si socio-cultural.
In 1993, Societatea Internationala de ecoturism a publicat un set de recomandari care au fost acceptate de reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti in domeniu din intreaga lume. Astfel, foarte pe scurt, principiile ecoturismului sunt:
- Ecoturismul se desfasoara in cadrul naturii si se bazeaza pe experienta turistilor in natura.
- Ecoturismul contribuie la o mai buna intelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locala traditionala, atat pentru vizitatori cat si pentru comunitatea locala.
- Ecoturismul ofera cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservarii naturii si dezvoltarii durabile.
- Ecoturismul contribuie in mod pozitiv la protejarea ariilor naturale.
- Ecoturismul ofera contributii durabile privind dezvoltarea comunitatilor locale.
- Ecoturismul trebuie sa asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitatii locale vizitate si sa contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale.
- Ecoturismul trebuie sa raspunda asteptarilor turistilor.
- Marketingul pentru ecoturism ofera clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate.
(sursa: http://eco-romania.ro/ro)
Daca te-am facut curioasa, pe site-ul http://eco-romania.ro/ro gasesti o oferta mare de tururi si activitati: drumetii, birdwatching, cicloturism, tururi de observare animale, echitatie, activitati nautice, activitati de iarna, tururi de speologie, tuturi foto, tururi culturale sau tururi culinare. Tot aici (http://eco-romania.ro/ro/tour-romania/destinatii) vei gasi o lista cu destinatiile din Romania unde ecoturismul s-a dezvoltat frumos si unde merita sa ajungi, cel putin o data in viata.