Exista un parc de care probabil ai auzit. Sau de care probabil nu ai auzit dar e bine sa stii ca il avem! E vorba despre Parcul Natural Vacaresti, prin infiintarea caruia, dupa cum spun cei care au grija de el, fiecare locuitor al Capitalei a primit in plus cate un metru patrat de spatiu verde!
Acest parc reprezinta o poveste de succes a naturii. O poveste care și-a recâștigat drepturile în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară.
Exista pe timpuri un cartier, pe nume Vacaresti…A fost demolat. Oamenii au fost mutati in blocuri, iar pe acele terenuri situate foarte aproape de Manastirea Vacaresti – monument de arhitectura care a fost demolat cu aceasta ocazie, a inceput construcția lacului, care a fost realizat in proportie de 95%. La jumatatea anilor ‘70, regimul comunist a demarat actiuni ample de sistematizare a Capitalei, iar zona a fost vizata pentru realizarea unui lac de acumulare. Acesta urma sa asigure apa pentru locuitorii Bucurestiului, dar ar fi avut si utilitati de agrement. De asemenea, echipa nationala de canotaj urma sa isi desfasoare antrenamentele pe lacul Vacaresti. Proiectul a inceput la jumatatea anilor ‘80.
De la microorganisme, pana la specii interesante
Evenimentele din 1989 au impiedicat finalizarea proiectului, astfel ca, odata cu 1990 aici a rămas cuva goala a ceea ce trebuia sa se numeasca lacul Vacaresti. Datorita protectiei asigurata de catre digul care imprejmuieste zona, s-a dezvoltat un ecosistem viabil, foarte bine reprezentat, de la microorganisme, pana la specii deosebit de interesante din punct de vedere biologic.
Prin urmare, parcul s-a format pe locul unui fost proiect comunist, un lac de acumulare, abandonat ulterior. Pe locul fostului proiect s-a format, în ultimii 20 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdele de trestie și stuf! Care constituie habitatul a numeroase specii de păsări de apă, dar și al multor specii de reptile, insecte, broaște și chiar mamifere.
Primul de acest fel
„Parcul Natural Vacaresti reprezinta o poveste de succes a naturii, care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, chiar dacă este secundar, prezentând toate elementele lanțului trofic”, evidenția Asociația Parcul Natural Văcărești, într-o prezentare pe Facebook.
Cele mai citite articole
În 2012 s-a format un grup de inițiativă care a solicitat autorităților protejarea zonei și care a elaborat documentația necesară înființării Parcului Natural Văcărești. Ulterior, grupul de inițiativă s-a constituit sub numele de Asociația Parcul Natural Văcărești. Urmare a demersurilor asociației și ale partenerilor acesteia, în anul 2016 acumularea Văcărești a fost declarată, prin hotărâre de guvern, parc natural, devenind astfel primul parc natural urban din România.
Zona de zavoi, zona de lacuri, zona inundabila de mlastina
In anul 2017 Asociația Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atât individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociației. Poteca tematică măsoară aproximativ 2,5 km si străbate principalele zone naturale ale parcului: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de cîmp, zone de tufăriș. Poteca are în componență șapte zone tematice indicate prin panouri de informare: păsări de zăvoi, păsări de apă, viață acvatică, reptile și amfibieni, mamifere, vizuină de vidră și peisaj.
Accesul în parc este liber și se poate realiza atât individual cât și în cadrul grupurilor de vizitare organizate de către ghizii Asociației.
De stiut:
*Situat la 10 km de Piata Universitatii, km 0 al Bucurestiului, Parcul Natural Vacaresti se intinde pe o suprafata de 183 ha, fiind cel mai mare spatiu verde compact al Capitalei
*Parcul are un Observator: amplasat la etajul 17, in turnul T4 al complexului rezidential Asmita Gardens, la aproximativ 60 m de sol, Observatorul Parcului Natural Vacaresti a fost amenajat si deschis publicului larg in iunie 2014. In cadrul sau, cei interesati pot studia biodiversitatea Parcului Natural Vacaresti, pot schimba idei cu specialisti in protectia mediului, si de asemenea, pot gandi proiecte si actiuni dedicate mediului si spatiilor verzi urbane.
* Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.