Desi pietele aproape s-au golit de pepeni, mai ai timp inca sa gasesti cel putin unul din care sa-ti faci 1-2 borcanele cu dulceata delicioasa, la a carei reteta cu siguranta vei reveni si anul urmator.
Dulceata de pepene rosu (miez) cu menta
Ai nevoie de:
4 cani de miez de pepene rosu
2 cani de zahar
O mana de frunze de menta
2 linguri de suc de lime (sau lamaie)
2 linguri de coaja de lime (sau lamaie)
Cele mai citite articole
Mod de preparare:
Pune intr-un blender zaharul, coaja de lamaie si menta si mixeaza pana toate ingredientele s-au amestecat bine. Pune-le separat, iar apoi mixeaza bucatelele de pepene.
Pune intr-o cratita pepenele si las-o pe foc pana a scazut la aproximativ jumatate din cantitatea initiala. Adauga zeama de lamaie si amestecul de zahar si adu din nou la temperatura de fierbere. Lasa sa fiarba la foc puternic pentru 5-8 minute, apoi redu temperatura si mai lasa cratita pe foc pana ce amestecul a scazut la aproximativ ¼ din cantitatea initiala. Nu-ti face griji daca ti se pare ca amestecul este un pic prea moale. Se va lega in momentul racirii. Testeaza, insa, consistenta dulcetii pe tot parcursul fierberii! Daca fierbi dulceata prea tar,e in momentul racirii va avea consistenta de… caramele. Pune din cand in cand o lingura de dulceata pe o farfurie, iar cand s-a racit trece-ti degetul prin ea. Daca se increteste si se aduna usor dupa deget, e timpul sa o iei de pe foc. Daca ramane foarte apoasa, trebuie sa o mai lasi.
Inainte de a turna dulceata fierbinte in borcane, sterilizeaza-le. Pune-le intr-o cratita cu apa clocotita si lasa-le pentru 5 minute. Ia cratita de pe foc, insa lasa borcanele in apa pana in momentul in care le vei folosi.
Umple borcanele cu dulceata si infileteaza bine capacele. Daca vrei sa fii sigura ca dulceata va rezista peste iarna, poti sa mai „fierbi” borcanele pentru 3-5 minute, pana ce capacele „se trag”. Insa este posibil sa obtii acest efect inca de la inceput, daca torni dulceata in borcane cand inca este foarte fierbinte.