Cât de departe ai merge ca să ai un zâmbet de Hollywood? Deși ar fi suficient să mergi până în cabinetul dentistului, unii dintre noi se lasă prinși în mrejele Internetului: avem la degetul mic sute de informații despre cum să avem grijă de corpul și dinții noștri.
„Trendurile” nu se rezumă la dansuri devenite virale sau cosmetice DIY, ele avansează chiar și în sfera medicală, inclusiv în stomatologie. Dr. Alexandra Mircea vorbește despre dental trends și de ce este important să NU urmăm aceste tendințe virale dacă ne dorim un zâmbet frumos și sănătos.
1.Apa cu lămâie
Apa cu lămâie este adevărata „elită” în bune-practicile de sănătate recomandate pe Internet – aparent, dacă bei în fiecare dimineață apă călduță cu lămâie, vei avea parte de un organism detoxifiat. În realitate, organismul nostru se detoxifică singur, cu ajutorul ficatului și rinichilor.
Chiar dacă apa cu lămâie pare un mod revigorant prin care să îți începi ziua, lămâia este extrem de acidă și tot ce face este să distrugă smalțul dentar, neavând niciun beneficiu nici asupra sănătății orale, nici în ce privește „detoxifierea” organismului.
2. „Snack-uri” sănătoase
În ultimul an, mai ales cu izolarea la domiciliu, am încercat să ne îmbunătățim micul-dejun și gustările din timpul zilei astfel încât să avem parte de opțiuni mai sănătoase. Printre cele mai populare „snack-uri sănătoase” din ultimul an se numără fructele uscate – în realitate, când consumăm fructe uscate, nu consumăm fructe. Ci zahăr.
Atunci când sunt uscate, fructele își pierd toate valorile nutriționale bune și își triplează cantitatea de zahăr – deci favorizează apariția cariilor. Mai mult decât atât, fructele uscate sunt lipicioase sau tari, astfel că uneori riscăm și fisurarea smalțului dentar.
3. Pasta de dinți cu cărbune
În băile milenialilor mai ales, pasta de dinți cu cărbune este realmente indispensabilă, fiind cunoscută ca un „înălbitor” natural al dinților noștri. În realitate, nu există niciun studiu științific care să ateste legătura dintre cărbunele activ și albirea dinților.
Într-adevăr, pastele de dinți cu cărbune au o consistență abrazivă care poate îndepărta unele pete superficiale, însă fac mai mult rău decât bine, pentru că lezează smalțul dentar. Pentru albirea dinților se recomandă fie albirea dentară controlată, în cabinet, fie tratamentul cu fațete dentare; când vorbim despre fatete dentare pret, costul este mai ridicat decât în cazul albirii, însă rezultatul rezistă zeci de ani.
4. Îndreptarea dinților DIY, acasă
Printre trendurile care au răbufnit pe rețelele de socializare anul trecut se numără îndreptarea dinților acasă, cu ajutorul elasticelor de bucătărie sau a aței utilizate în pescuit, însă „alternativele” nu se opresc aici: gutierele improvizate din plastilină sau ținerea unui creion în gură pentru mai multe ore nu doar că sunt metode complet ineficiente, însă sunt și extrem de periculoase.
Orice tentativă de îndreptare a dinților acasă este nesigură și pune sănătatea dentară și gingivală în pericol – riscul poate fi chiar și pierderea completă a dintelui, nu doar lezarea smalțului sau fisurarea sa. Singurul tratament pentru corectarea malpozițiilor dentare este cel cu aparat dentar în cabinetul specialistului – când plătești un pret aparat dentar, plătești, de fapt, pentru încredere în tine, siguranță și stare de sănătate generală mult mai bună. Tentativele de tratament „in house” nu fac decât să genereze costuri mai mari de suportat pe viitor.
Pentru dinți sănătoși, este important să ne supunem doar informațiilor la fel de sănătoase. Rețelele de socializare și platformele în continuă apariție ne pun la dispoziție sute de trenduri care, nu doar că sunt ineficiente, însă ne pun realmente sănătatea orală (și nu numai) în pericol – din acest considerent, fiecare informație pe care o credem trebuie să vină de la un specialist cu expertiză în domeniu, și nu de la cineva care are câteva zeci de mii de urmăritori în online.