Conștientizarea importanței gestionării corecte a uleiurilor uzate provenite din activitățile agenților economici este esențială în reducerea nivelului de poluare. Pe lângă aceasta, un management eficient al acestui tip de deșeuri are în vedere valorificarea și reutilizarea acestuia ca alternativă la exploatarea excesivă a resurselor naturale limitate.
În vederea îndepliniri cerințelor legale privind protecția mediului, companiile sunt nevoite să implementeze măsurile prevăzute în legislația în vigoare fie pe cont propriu, fie apelând la o firmă specializată în acest sens.
Este primordial ca operatorii economici să aplice bune practici de depozitare, manipulare sau eliminare uleiuri uzate, mai ales că sunt considerate drept deșeuri periculoase sau speciale.
Care este rolul unui management al deșeurilor?
O gestionare corespunzătoare a deșeurilor reduce impactul generat de acestea asupra mediului înconjurător și asupra sănătății oamenilor.
Managementul deșeurilor vizează îndeplinirea unor obiective de mediu precum prevenirea, colectarea selectivă, transportul, depozitarea, reciclarea (pregătirea pentru reutilizare), valorificarea, tratarea și/ sau eliminarea deșeurilor.
Mai mult decât atât, gestionarea deșeurilor implică și reciclarea sau eliminarea substanțelor periculoase, cum sunt uleiurile uzate.
Care sunt motivele pentru care merită să apelezi la servicii de colectare și valorificare a uleiurilor uzate?
Cu toate că gestionarea uleiurilor uzate este un domeniu dificil mai ales din perspectiva înțelegerii legislației, aceasta este o responsabilitate foarte importantă pentru generatorii de astfel de deșeuri. În lipsa unui management adecvat, am trăi într-o societate toxică, cu probleme grave de mediu, care reprezintă o amenințare pentru sănătatea oamenilor, florei și faunei.
Din această perspectivă, optarea pentru o firmă care furnizează servicii integrate de management al uleiurilor uzate sau al altor categorii de deșeuri implică avantaje precum:
- Economisirea timpului – companiile ar trebui să își concentreze atenția asupra operațiunilor pe care le desfășoară pentru a-și asigura performanța. De aceea, externalizarea gestionării deșeurilor permite proprietarilor să se focuseze pe obiectul lor de activitate, în timp ce deșeurile generate de acesta sunt gestionate eficient de firma care oferă acest serviciu;
- Cunoștințe de specialitate, expertiză și echipamente relevante – companiile care furnizează servicii profesionale de protecția mediului dispun de know-how și tehnologii specifice care eficientizează gestionarea deșeurilor.
- Eficiența financiară – externalizarea managementului deșeurilor este o soluție optimă din perspectiva costurilor. În acest fel, afacerea ta nu va necesita angajarea unei echipe interne responsabile de eliminarea deșeurilor, această sarcină fiind asigurată de compania specializată în protecția mediului.
- Îndeplinirea obligațiilor mediu – specialiștii din cadrul acestor firme sunt dispuși să ofere suport în legătură cu întocmirea documentației aferente și implementarea politicilor și procedurilor de protecția mediului. Astfel, afacerea ta va fi aliniată la cerințele legale privind protecția mediului și gestionarea deșeurilor.
- Gestionarea sigură a deșeurilor periculoase – deșeurile periculoase (cum sunt uleiurile uzate) impun utilizarea unor practici și echipamente speciale, care previn pericolele ce pot să apară de la locul generării și până la locul eliminării lor.