Sunteti interesati sa cumparati sau sa vindeti o locuinta? In conditiile in care piata imobiliara din Romania se confrunta cu o crestere artificiala a preturilor, orice persoana interesata de o tranzactie ar trebui sa isi ia masuri de siguranta pentru a nu avea surprize in viitor. Altfel spus, exista riscul ca dupa ce cumparati locuinta mult visata sa constatati, dupa un an, ca pretul platit a fost mult prea mare, ceea ce inseamna ca, daca va hotarati sa vindeti, la randul dvs., locuinta, veti iesi in pierdere.
Care este solutia de a evita o astfel de situatie? Sa apelati la un evaluator in Bucuresti.
De ce este atat de important un evaluator?
Sa spunem ca sunteti dispus sa platiti suma ceruta de proprietarul locuintei de care sunteti interesati, dar nu aveti toti banii. In aceasta situatie puteti apela la un credit bancar, care presupune returnarea imprumutului in rate pe o perioada de timp, cu toate conditiile prevazute de banca. In acest punct, evaluarea corecta a locuintei este esentiala. Altfel spus, banca trebuie sa primeasca garantia ca valoarea locuintei pentru care va va oferi imprumutul este cea corecta. De ce? Pentru ca in cazul in care nu veti mai fi capabili sa achitati ratele creditului, banca va pune sechestru pe locuinta urmand sa o scoata la vanzare pentru a recupera banii. Daca locuinta a fost supraevaluata in momentul in care dumneavoastra a-ti cumparat-o pe baza de credit, exista riscul ca banca sa iasa in pierdere atunci cand va incerca sa o vanda.
De asemenea, evaluarea unei locuinte va fi necesara pentru a putea obtine pretul corect in momentul in care va hotarati sa o instrainati, pentru a putea negocia in momentul in care doriti sa obtineti un credit cu o garantie imobiliara sau pentru a stabili valoarea unei eventuale chirii.
Ce presupune o evaluare corecta?
Exista foarte multi factori care sunt luati in calcul la evaluarea unei locuinte. In primul rand, se va tine cont de pretul cu care s-au vandut alte locuinte similare in aceeasi perioada, in aceeasi zona. Astfel, localizarea locuintei este esentiala. Un imobil situat in centrul localitatii, aproape de institutii publice, scoli, gradinite, banci, piata, transport in comun, va avea un pret mai ridicat decat un imobil situat la periferia localitatii.
Un alt criteriu il reprezinta locuinta in sine: suprafata utila, nivelul energetic in care se incadreaza, materialele folosite la amenajare, gradul de luminozitate al imobilului, anul in care a fost construita etc. La apartament un factor important este etajul la care este situat, la etajele intermediare pretul este mai ridicat, la fel daca este apartament de mijloc, nu pe colt. Un evaluator va mai tine cont de dotarile suplimentare ale locuintei: supraveghere video, senzori miscare, senzori fum, aer conditionat, incalzire centrala etc.