De câte ori nu te-ai surprins făcând cele mai importante treburi în bucătărie? Discuțiile, planurile de familie, mesele îmbelșugate de la aniversări, zoom-urile de la serviciu? Dacă aruncăm o privire mai atentă asupra evoluției istorice a bucătăriilor, cel mai notabil salt îl reprezintă schimbarea scopului bucătăriei și al locului pe care îl ocupă aceasta în economia spațiului și în amenajarea casei.
Bucătăria este centrul de comandă al fiecărei locuințe, fie că suntem împătimiți ai gătitului, fie că nu. Din spațiu strict funcțional, poziționat, de obicei, în spatele locuinței sau sub toate celelalte încăperi, în subteran (dacă vorbim de o casă mare sau de un conac vechi) bucătăria devine, în zilele noastre, o zona atractivă, situată exact în inima casei – centrul de comandă, nu? Progresele tehnologice și soluțiile arhitecturale inteligente de ventilație și de distribuție a spațiului au transformat bucătăriile moderne în o zona-cheie în amenajări, zonă în jurul căreia se învârte viața de zi cu zi, plasând bucătăria modernă în centrul compoziției arhitecturale.
Timp de secole bucătăria a fost strict un spațiu de lucru, adesea ascuns, construit pentru a răspunde strictului necesar: să mâncăm. La polul opus, bucătăriile de astăzi dezvăluie o gândire foarte diferită: bucătăria-deschisă, din inima casei. Cu alte cuvinte, ne dorim ca bucătăria să fie o parte activă din viață de familie, iar designul open-space este, de departe, alegerea cea mai populară astăzi. Și, pentru că este atât de populară, nu puteam să nu aflăm părea experților în design interior, arhitecții de la Four Design.
Iată ce ne-a mărturisit Raluca Pavel, arhitect și fondator al studioului de arhitectură Four Design:
“Ideea unei bucătării open space nu este deloc neobișnuită, mai ales în cazul locuințelor moderne și contemporane. În zilele noastre tendința este de a gândi amenajarea în așa fel încât interiorul să fie cât mai fluid și de a simplifica pe cât posibil structura și decorul, fără a sacrifica funcționalitatea. De aceea, eliminarea barierei dintre bucătărie și spațiile sociale este o mișcare practică. Cel mai adesea, bucătăria este legată de zona de luat masa, iar cele două spații sunt adiacente. Masa de dining devine, de obicei, o zonă tampon între bucătărie și zona de zi/de relaxare.”
Ce este o bucătărie cu concept deschis?
Conceptul open space nu este unul nou, acesta datează tocmai din anii `30, când a fost folosit de arhitectul Frank Lloyd Wright pentru amenajarea casei unui cuplu tânăr de americani. Avantajele sale sunt iubite de multă lume astăzi, mai ales de cei care vor să gătească și, în același timp, să se bucure de un ambient plăcut și de o conversație plăcută cu membrii casei sau cu musafirii sosiți la masă. Mămicile sunt și ele încântate de acest tip de bucătărie pentru că le permite supravegherea copiilor în timp ce prepară diferite rețete delicioase.
Fluxul fluid al spațiului, nevoia de a combina o calitate înaltă a vieții cu un design simplu și elegant, fără a sacrifica funcționalitatea, face din îmbinarea dintre living și bucătărie o alternativă tot mai mai des întâlnită în casele moderne, mai ales când proprietarii vor să renunțe la cămăruță mică destinată gătitului și să se bucure de un spațiu mai generos. Datorită creativității infinite a designerilor moderni, există o mare varietate de abordări pentru bucatariile de tip open-space.
“Atunci când ai de luat o decizie – bucătărie tradițională sau bucătărie deschisă, e foarte important să analizezi în detaliu avantajele și posibilele limitări ale acesteia. Amenajarea bucătăriei poate fi o adevărată aventură, mai ales dacă nu ai cunoștințe despre designul interior. Deși pare un proiect dificil de pus în practică, adevărul este altul: poți transforma o bucătărie tradițională și poate și ușor demodată, într-o bucătărie open space, confortabilă, intimă, plăcută, ușor de întreținut, mobilată și echipată cu toate electrocasnicele de care are nevoie o persoană pasionată de gastronomie. Este important să îți faci bine temele, să te informezi sau, dacă simți că este foarte complicat, să apelezi la specialiști în domeniu.” completează Raluca.
Ca să te ajutăm în călătoria ta de a construi bucătăria ideală, îți lăsăm, în rândurile ce urmează, câteva dintre avantajele și dezavantajele bucătăriei de tip open-space, așa cum acestea ne-au fost redate de specialiștii de la Four Design.